Bagaimana melindungi diri anda daripada penggodam DeFi 

  • Protokol rentas rantai Rangkaian Poli mengalami hack $611 juta pada 10 Ogos 2021.  
  • Peretas mengeksploitasi kelemahan kriptografi di DeFi platform untuk melakukan pencurian terbesar dalam sejarah crypto.  
  • Peretasan DeFi menjadi lebih biasa sementara jumlah jenayah crypto telah menurun, menurut firma keselamatan crypto CipherTrace. 

Peretasan DeFi dengan cepat menjadi andalan jenayah kripto, dengan peretasan dan kecurian yang ketara dilaporkan setiap beberapa bulan. Penyelidikan CipherTrace melaporkan bahawa jumlah jenayah crypto telah menurun dari $4.5 bilion pada tahun 2019 menjadi $1.9 bilion pada tahun 2020, menjadi hanya $681 juta pada tujuh bulan pertama 2021. Pertumbuhan DeFi telah menyumbang kepada penurunan kadar penipuan ini, tetapi penjenayah siber kini sebaliknya beralih kepada platform penggodaman DeFi. 

Protokol DeFi perlu meningkatkan keselamatan mereka, tetapi ini akan menjadi proses jangka panjang kerana keadaan industri yang baru muncul dan perkembangan pesat aplikasi dan teknologi DeFi yang berterusan. Sebilangan besar wang ke ruang DeFi juga menjadikannya sasaran yang lebih menarik bagi penjenayah. 

Inilah cara untuk mengurangkan risiko anda menjadi mangsa hack DeFi: 

  1. Jangan pernah meminta penggodam wang. Pengguna yang putus asa dan bodoh telah mengirim hadiah dan mesej kepada penggodam Jaringan Poli meminta bahagian token yang dicuri. Penggodam itu menghantar 13.37 ETH (bernilai sekitar $42,000) kepada pemilik dompet yang memberi amaran kepada mereka tentang Tether membekukan dana mereka yang dicuri. Pemindahan dari dompet penggodam menjadikannya lebih membosankan untuk topi putih dan penguatkuasa undang-undang untuk mengesan dan mendapatkan dana, dan anda berisiko didakwa sebagai kaki tangan atau sebagai pengubahan wang haram. 
  2. Gunakan berasingan alamat dompet untuk aktiviti DeFi. Menggunakan alamat dompet yang berasingan untuk setiap platform DeFi yang anda gunakan untuk meminimumkan pendedahan anda terhadap peristiwa kerugian jika platform diretas. Jangan letakkan semua token anda di dompet yang sama. 
  3. Periksa kelulusan dompet anda dengan kerap. Sekiranya anda tidak lagi terlibat dalam projek DeFi, batalkan hak akses untuk projek itu ke dompet anda. 
  4. Terokai pilihan untuk terlibat dengan projek DeFi melalui pihak ketiga seperti pertukaran terpusat. Pertukaran berpusat yang baik dapat melindungi anda dari risiko keselamatan di platform DeFi akan tetap memberikan pulangan pelaburan anda. Huobi Dapatkan, misalnya, tawaran hingga 20% APY untuk deposit anda, dan dana anda di bursa Huobi juga dilindungi oleh lebih banyak lapisan keselamatan dan jaminan perkhidmatan. 

Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY