Bagaimana mendapat keuntungan dari melombong Bitcoin

Oleh itu, anda memahami konsep Bukti Kerja dan bagaimana perlombongan Bitcoin berfungsi, dan anda mahu memulakan perlombongan. Pada dasarnya terdapat empat cara untuk menambang Bitcoin dengan menguntungkan hari ini:

Siapkan sendiri (dengan ASIC)

Langkah 1: Beli pelombong ASIC. Perlombongan Bitcoin tidak lagi realistik dengan menggunakan GPU dan CPU. Anda ingin membandingkan model ASIC yang berbeza di pasaran berdasarkan tiga ciri asas. Anda perlu memeriksa kadar hash (juga disebut kuasa hash) pelombong ASIC, penggunaan kuasa dan harga. Buat sejumlah wang yang ASIC memberikan pulangan terbaik, memandangkan kos elektrik dan penyejukan anda. Anda boleh menyediakan Excel anda sendiri atau menggunakan kalkulator dalam talian seperti Hash yang bagusCoinwarz, atau Apa yang perlu saya.

Bekalan ASIC juga sangat sukar untuk dihancurkan. Bekalan sangat terhad dan anda perlu cukup bernasib baik untuk mendapatkannya sebagai pembeli kecil. Walaupun anda telah menyelesaikan matematik anda, ASIC yang anda sukai mungkin tidak tersedia untuk dibeli.

Langkah 2: Sediakan dompet perlombongan anda. Bitcoin Core adalah dompet Bitcoin asli yang dibangunkan untuk menyimpan Bitcoin. Ini adalah dompet penuh dan memakan banyak ruang di komputer yang menjalankannya kerana berfungsi sebagai node untuk Rangkaian Bitcoin. Anda juga perlu membuat sandaran dompet Bitcoin Core anda sekiranya berlaku kegagalan perkakasan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan "dompet ringan" untuk menyimpan Bitcoin anda. Elektrrum adalah salah satu dompet yang lebih popular yang menawarkan versi ringan.

Langkah 3: Sertailah kolam perlombongan. Kecuali anda telah menghabiskan beberapa ratus ribu dolar untuk mendirikan ladang perlombongan kecil dengan 50 pelombong ASIC, anda tidak mungkin akan melihat satu pun Bitcoin dari perlombongan melainkan anda menyertai kumpulan perlombongan. Kolam penambangan membayar lebih kerap dalam jumlah yang lebih kecil, memberi ganjaran kepada penambang berdasarkan bahagian sumbangan kadar hash mereka ke kolam, dan mengenakan sedikit bayaran, biasanya kurang dari 2%.

5 kolam perlombongan teratas di blockchain.com adalah Kolam Huobi, Melalui BTC, F2Pool, AntPool, dan Poolin.

Langkah 4: Pasang perisian perlombongan. Perisian perlombongan menghubungkan ASIC ke rangkaian Bitcoin dan menguruskan aliran kerja yang berasal dari rangkaian. Ia juga menyampaikan kerja yang dilakukan oleh pelombong ke rangkaian Bitcoin dan menguruskan pengumpulan hadiah. Sebilangan besar perisian perlombongan menyimpan rekod aktiviti pengguna dan memantau prestasi pelombong ASIC termasuk suhu, penyejukan, kadar hash, dan kelajuan perlombongan purata.

Beberapa kumpulan perlombongan memerlukan perisian khusus, tetapi anda boleh mencuba program seperti Hash Miner yang bagus.

Perlombongan Awan

Sekiranya anda tidak mahu menangani kerumitan dalam mengatur sistem anda sendiri, anda mungkin ingin melihatnya penyewaan kuasa perlombongan awan. Perlombongan awan adalah amalan menyewa kuasa pengkomputeran dari platform pengkomputeran awan untuk perlombongan, adalah penyelesaian runcit yang biasa. Banyak pemain yang lebih kecil dalam industri ini merasa sukar untuk mendapatkan kepercayaan pengguna dan banyak orang melarikan diri ke nama jenama yang lebih besar untuk keselamatan. Perlombongan awan paling baik dimainkan sebagai permainan jangka panjang: keuntungan mungkin tidak tinggi sepanjang masa, tetapi pelombong dapat merancang untuk menyimpan Bitcoin mereka dalam jangka masa panjang untuk menampung kos awal.

Penyelesaian yang dimiliki dan diservis

Kolam perlombongan terkemuka kadang-kadang menawarkan penyelesaian yang diservis juga. Ini bermaksud bahawa kolam perlombongan sudah menjalankan pusat data (juga dikenali sebagai ladang perlombongan) dan membolehkan pelanggan menempatkan penambang ASIC di pusat data mereka sebagai penyelesaian yang dikendalikan sepenuhnya. Pelombong membayar yuran pengurusan untuk mendapatkan penyejukan dan infrastruktur, dan biasanya kadar yang ditetapkan untuk kuasa yang lebih rendah daripada kadar elektrik runcit kerana pusat data mempunyai banyak perjanjian dengan syarikat tenaga.

Pembelian pukal juga bermaksud lebih mudah untuk membeli ASIC melalui penyelesaian yang diservis, kerana pengeluar ASIC lebih suka menjual ratusan unit kepada pelanggan ladang / kolam yang ada daripada menjual unit individu secara langsung kepada pelanggan runcit.

Melabur dalam Saham Perlombongan Crypto

Baiklah, anda secara teknikal tidak melakukan perlombongan di sini. Melabur dalam saham syarikat perlombongan crypto dapat mencapai keseimbangan yang baik antara risiko dan pengetahuan teknologi. Pertumbuhan pasaran perlombongan crypto dijangka positif dalam lima tahun akan datang.

Key stocks in the industry are American corporations Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT) and Marathon Patent Group (NASDAQ:MARA), China-based Canaan (NASDAQ:BOLEH), and Canadian HIVE Blockchain Technologies (OTC:HVBTF). Dari ketiga-tiga ini, hanya HIVE yang membuat keuntungan operasi, tetapi keempat-empatnya telah menyaksikan pertumbuhan harga saham yang meletup kerana peningkatan nilai pasaran Bitcoin.


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Huobi Token, Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY