Bagaimana untuk meminimumkan risiko pembubaran anda dalam perdagangan crypto

Buat rancangan

Cara terbaik untuk meminimumkan risiko pembubaran anda adalah dengan merancang dagangan anda dengan baik sebelum membukanya. Mempunyai strategi dan pendekatan yang dikira akan mengurangkan peluang anda untuk kerugian yang tidak perlu (baca pelajaran ini untuk lebih memahami pembubaran dalam crypto).
Anda boleh menggunakan fungsi Kalkulator pada Niaga Hadapan Huobi antara muka dan uji leverage yang berbeza, harga kemasukan, ekuiti dan jumlah terbuka, dan laraskan anggaran harga pembubaran agar sesuai dengan pilihan perdagangan anda. Pastikan ia tidak terlalu hampir dengan harga semasa, supaya pasaran mempunyai 'ruang' untuk bergerak tanpa meletakkan anda pada risiko pembubaran.
Niaga Hadapan Huobi | Kalkulator

Gunakan henti rugi

Walaupun anda mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu, pasaran tidak sentiasa bergerak ke arah yang anda rancangkan. Inilah sebabnya mengapa anda harus menggunakan stop-loss untuk mengehadkan dan mengawal kemungkinan kerugian. Pesanan henti rugi ialah pesanan bersyarat yang dilaksanakan secara automatik pada harga tertentu sebaik sahaja harga pasaran sepadan dengannya.
Anda boleh menetapkan pesanan henti rugi untuk membeli atau menjual kedudukan anda untuk mengehadkan kerugian jika pasaran melihat pergerakan yang tidak menguntungkan. Anda boleh, sebagai contoh, menetapkan henti rugi jualan sebanyak 5% daripada harga kemasukan anda. Jika harga kemasukan anda dilaksanakan pada 1,000 USD, pesanan henti rugi akan dicetuskan apabila harga turun sebanyak 5% kepada 950 USD. Henti rugi membolehkan anda keluar dari kedudukan kalah lebih awal dan oleh itu, elakkan pembubaran.
Niaga Hadapan Huobi | Had henti

Fikir dua kali sebelum menambah kedudukan yang hilang

Anda juga harus tahu bahawa menambah kepada jawatan baharu meningkatkan harga pembubaran keseluruhan kedudukan anda.
Bayangkan anda mempunyai ekuiti 1,000 USD pada akaun anda. Anda memasuki kedudukan panjang BTC-USD bernilai 2,000 USD, dengan leverage 10x pada 60,000 USD. Seperti yang dilihat dalam gambar di bawah, anggaran harga pembubaran anda ialah 29,921.3 USD.
Niaga Hadapan Huobi | Harga Pembubaran 1
Sekarang, bayangkan harga BTC-USD jatuh 10% kepada 54,000 USD. Anda melihat ini sebagai peluang yang baik untuk menambah kedudukan beli anda dan memasuki kedudukan panjang BTC-USD bernilai 2,000 USD, dengan leverage 10% pada 54,000 USD. Dengan kedudukan baharu ini, anggaran harga pembubaran meningkat kepada 44,280 USD. Jadi bukan sahaja harga lebih rendah dalam senario baharu ini, harga pembubaran juga lebih tinggi. Oleh itu, harga kini mempunyai lebih sedikit ruang untuk bergerak sebelum pembubaran berlaku.
Niaga Hadapan Huobi | Harga Pembubaran 2

Perhatikan nisbah margin

Akhir sekali, adalah disyorkan anda memberi perhatian dan memantau perubahan dalam nisbah margin untuk mengelakkan pembubaran. Anda boleh melihat ini pada antara muka dagangan dalam Zon Aset.
Semakin rendah nisbah margin, semakin tinggi risiko pembubaran apabila nisbah margin jatuh kepada 0, pembubaran paksa akan dicetuskan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai ekuiti yang mencukupi pada akaun niaga hadapan anda. Semakin tinggi ekuiti akaun anda, semakin rendah harga pembubaran.
Niaga Hadapan Huobi | Nisbah Margin
Baru kepada Huobi?Daftar untuk akaun Huobidan terima sehingga $300 sebagai a'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihatHuobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY