Berapa Banyak yang Perlu Saya Melabur dalam Kripto?

Semua orang telah bertanya kepada diri mereka sendiri soalan ini pada satu ketika dalam perjalanan crypto mereka, tetapi ia bukan sahaja terpakai kepada pelabur kali pertama.  
 
Jelas sekali bahawa jawapannya adalah subjektif dan berikut adalah konsep mudah untuk menunjukkan sebab: Semakin muda anda, semakin banyak risiko yang boleh anda ambil kerana komitmen kewangan anda selalunya kurang daripada seseorang yang sudah berkahwin dengan anak, contohnya. Sebaliknya, apabila anda semakin tua, anda mungkin ingin mengambil lebih sedikit risiko untuk mendapatkan sarang persaraan atau semata-mata kerana anda meletakkan lebih nilai pada kestabilan kewangan.  
 
Walau bagaimanapun, daripada menumpukan pada pelbagai pilihan gaya hidup, umur dan personaliti, kami akan menumpukan pada membuat keputusan kewangan dan menyerlahkan beberapa pertimbangan utama yang sepatutnya anda boleh gunakan pada keadaan peribadi anda sendiri.  

Tahap Risiko

Apabila melabur dalam aset, kita boleh mengkategorikan kepada 3 tahap risiko utama. 

  1. Risiko rendah 
  1. Berisiko Sederhana 
  1. Berisiko tinggi 

Wajaran aset dalam setiap bakul ini berbeza-beza bergantung pada garis masa, keadaan kewangan, selera risiko dan pengetahuan anda. 
 
Sebelum mengambil sebarang bentuk pelaburan, mengukur keadaan kewangan anda akan memberikan gambaran yang jelas tentang jenis pelaburan yang anda boleh buat. Ini termasuk mengira pendapatan, perbelanjaan, pelaburan semasa dan simpanan. 

Sebaik sahaja anda mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang situasi peribadi anda, meletakkan wang anda ke dalam pelaburan lain menjadi kurang tekanan. Ini bermakna anda boleh menetapkan matlamat kewangan anda dengan yakin dan fokus untuk mencapai objektif pelaburan anda, tanpa faktor kebimbangan. 

Pelaburan Berisiko Rendah

Pelaburan Berisiko Rendah dibina untuk sentiasa menjana aliran tunai yang stabil untuk pelabur. Mereka datang pada kadar yang lebih perlahan tetapi memberikan pulangan yang stabil dalam jangka masa yang panjang. 

Dengan berbuat demikian, ia membolehkan pelabur membina dana persaraan tanpa terlalu risau. Kebanyakan pelabur mengurangkan risiko dengan meletakkan keuntungan modal mereka ke dalam pelaburan berisiko rendah untuk mengekalkan kekayaan. 

Sebaik-baiknya, pelaburan berisiko rendah harus menjana pendapatan pasif atau aliran tunai yang mencukupi untuk membolehkan pelabur hanya membelanjakan faedah. Ini membolehkan modal berkembang secara berterusan dan seterusnya, memberikan pendapatan untuk tahun-tahun akan datang. 

 
“Jangan sekali-kali membelanjakan prinsipal, hanya faedahnya” – Kevin O'Leary 

Beberapa jenis pelaburan berisiko rendah termasuk bon, dana indeks, akaun simpanan hasil tinggi dan bon perbendaharaan. Ini memberikan hasil kira-kira 4-5% setahun dan kebanyakan pelabur memegangnya untuk jangka masa yang panjang, biasanya 10-15 tahun. 

Pelaburan Berisiko Sederhana

Pelaburan berisiko sederhana memberikan kadar pulangan yang lebih tinggi sama ada dalam dividen atau faedah, dan kadangkala dalam keuntungan modal juga. 

Bayangkan memegang aset selama 3-5 tahun dan boleh membalikkannya untuk pertumbuhan 30-50% dalam keuntungan modal atau mendapat dividen atau faedah 10-15% setahun. Ini sangat meningkatkan hasil tetapi juga datang dengan risiko yang lebih tinggi kerana turun naik yang lebih tinggi berbanding dengan pelaburan berisiko rendah. 

Selalunya, pelabur akan membeli aset ini pada harga yang rendah dan ingin menjualnya dalam tempoh 3-5 tahun akan datang, membuat keuntungan dalam tempoh masa yang lebih singkat. 

Pelaburan Risiko Sederhana termasuk saham dividen, crowdfunding dan bon korporat. 

Pelaburan Berisiko Tinggi

Pelaburan berisiko tinggi memegang risiko tertinggi disebabkan oleh turun naik yang mereka bawa, tetapi ia juga membolehkan pelabur mencapai keuntungan 100% -10,000%. 

Mata wang kripto, sebagai contoh, dianggap berisiko tinggi kepada sesetengah pelabur berdasarkan pengetahuan dan pengalaman yang mereka miliki.  
 
Seseorang yang kurang pengetahuan dan pengalaman dalam ruang kripto mungkin memutuskan untuk menjauhkan diri daripada sebarang pelaburan berkaitan kerana turun naik dan risiko yang terlibat. 

Sebaliknya, pelabur yang mempunyai pengetahuan dan kesedaran mendalam tentang pasaran mungkin melihatnya sebagai satu peluang. Mereka melihatnya sebagai 'masa depan wang', yang mempunyai potensi besar. 

Ambil DogeCoin (DOGE) sebagai contoh yang telah menjadikan ramai orang jutawan disebabkan oleh pertumbuhan harga token. Sebaliknya, ia juga telah menyebabkan banyak 'pemegang beg' kehabisan kocek, bermakna pelabur memegang kedudukan mereka dan memerhatikan apabila syiling itu menurun nilainya dengan cepat.  

Dari April 2021 hingga Mei 2021, ia meningkat daripada US$0.07 kepada US$0.70 memberikan pelabur mereka pertumbuhan 10x ganda dalam tempoh beberapa minggu. 

Tetapi dalam tempoh singkat sebulan, ia turun kepada $0.18 yang merupakan penurunan 75%. 

Peruntukan yang Betul

Bagi pelabur yang berminat dalam mata wang kripto, mengira nilai bersih anda akan memberikan gambaran yang jelas tentang berapa banyak peruntukan yang perlu ada dalam mata wang kripto.  

Mempunyai peruntukan 3-5% mata wang kripto dalam portfolio anda akan membantu portfolio anda untuk menahan ranap yang boleh berlaku dalam ruang crypto, seperti pada Mei-Julai 2021 apabila Bitcoin kehilangan 50% nilainya dalam masa 2 bulan sahaja. 

Walau bagaimanapun, memperuntukkan terlalu banyak mata wang kripto dalam portfolio boleh memudaratkan. Ia boleh menjejaskan keputusan pelaburan masa depan sama ada seseorang itu harus menjualnya atau terus HODL (bertahan untuk kehidupan yang disayangi!) 

Jika anda ingin mendapatkan pendedahan kepada mata wang kripto, anda boleh mencuba akaun simpanan hasil tinggi seperti Huobi Earn. Ini membolehkan pengguna mendepositkan USDT, yang merupakan USD token, dan memperoleh faedah sehingga 6%. 

Huobi Dapatkan berfungsi seperti bank, dengan memanfaatkan DeFi, ia membolehkan pengguna mendapat pulangan yang lebih tinggi pada mata wang kripto atau syiling stabil mereka. Faedah dibayar setiap hari dan dikompaun semula ke dalam akaun anda yang membolehkan aliran pendapatan pasif berkembang melalui penggunaan mata wang kripto. 
 
Walau apa pun cara yang anda pilih untuk melabur, luangkan masa anda, pertimbangkan perkara yang terbaik untuk keadaan peribadi anda dan semak tapak web Huobi Learn kami yang lain untuk meneroka pilihan pelaburan anda sepenuhnya.  

Baru dalam pelaburan crypto? Daftar untuk akaun Huobiuntuk mula! Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami!Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY