Bagaimana pembubaran berfungsi dalam perdagangan niaga hadapan

Kontrak niaga hadapan berdagang dengan leveraj telah menjadi sangat popular apabila semakin ramai orang mendapati mereka boleh mendapat keuntungan walaupun daripada pergerakan harga yang kecil. Turut menyumbang kepada populariti dagangan niaga hadapan adalah keupayaan peniaga yang lebih kecil untuk mengambil kedudukan yang besar, kerana mereka hanya perlu membiayai margin awal untuk membuka pesanan mereka. Contohnya, jika anda menggunakan leverage 100 hingga 1 (100x) dengan 1,000 USD, anda akan menguruskan kedudukan bernilai 100,000 USD.
Malangnya, leverage juga datang dengan risiko yang ketara. Kebanyakan pengguna crypto tidak berhati-hati dengan leverage dan mengalami pembubaran pada satu ketika dalam kerjaya perdagangan mereka. Sama seperti seorang peniaga boleh menikmati keuntungan yang diperbesarkan dengan ramalan yang betul, mereka juga boleh melihat kerugian yang lebih besar jika pasaran bertentangan dengan kedudukan mereka.
Pelajaran ini akan menerangkan apa itu pembubaran dan bagaimana ia berlaku dalam perdagangan niaga hadapan. Anda juga boleh membaca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan niaga hadapan pemula:

Apakah pembubaran?

Pembubaran adalah salah satu pertukaran mekanisme pengurusan risiko sepertiNiaga Hadapan Huobidigunakan untuk melindungi peniaga daripada kerugian yang ketara. Ia adalah penutupan automatik dan paksa kedudukan pedagang yang menghalang akaun mereka daripada jatuh ke dalam ekuiti negatif. Pembubaran berlaku jika kedudukan kekurangan dana yang diperlukan untuk memastikan perdagangan berleveraj dibuka.
Dengan pembubaran, bursa menutup kedudukan, bermakna peniaga kehilangan sekurang-kurangnya sebahagian daripada aset yang dilaburkan mereka. Kerugian pembubaran bergantung pada margin awal perdagangan dan keterukan penurunan harga.
Pembubaran boleh sebahagian atau keseluruhan:
1. Pembubaran separa: Sistem menurunkan peringkat faktor pelarasan yang sepadan untuk mengelakkan pembubaran semua jawatan sekaligus.
2. Jumlah pembubaran: Keseluruhan kedudukan ditutup apabila tiada margin awal yang tinggal – peniaga kehilangan semua aset yang dilaburkan.
Bukan sahaja peniaga kehilangan semua wang mereka tanpa ciri pembubaran, mereka juga perlu membayar balik baki akaun negatif mereka. Jadi, walaupun peniaga mengutuk pembubaran dalam tweet mereka, mekanisme itu sebenarnya menyelamatkan mereka daripada kerugian yang lebih ketara.

Bagaimanakah pembubaran berlaku?

Peniaga mengalami pembubaran kerana kedudukan mereka tidak lagi memenuhi keperluan margin. Margin ialah peratusan daripada jumlah nilai perdagangan yang diperlukan oleh pertukaran untuk deposit untuk membuka kedudukan. Jika nilai daripada akaun margin peniaga jatuh di bawah margin, pertukaran akan mula mencairkan kedudukannya.
Niaga Hadapan Huobi menunjukkan metrik kritikal berikut yang berkaitan dengan pembubaran yang harus diperhatikan oleh pedagang:
1. Anggaran harga pembubaran: Harga di mana nisbah margin akan jatuh kepada sifar dan pembubaran akan dicetuskan.
2. Nisbah margin: Apabila nisbah margin jatuh kepada sifar, pembubaran paksa akan dicetuskan. Semakin rendah nisbah margin, semakin tinggi risikonya.
Niaga Hadapan Huobi | Metrik pembubaran penting
Sebelum mencapai ambang pembubaran, seorang peniaga akan menerima 'panggilan margin', iaitu, peringatan sama ada untuk menambah lebih banyak dana pada margin (jika mereka percaya harga akan melantun semula), menutup kedudukan mereka untuk menyimpan beberapa aset, atau menunggu untuk lihat jawatan itu dibubarkan.
Baru kepada Huobi?Daftar untuk akaun Huobidan terima sehingga $300 sebagai a'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihatHuobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY