Bagaimana Huobi P2P menjadikan pembelian dan penjualan selamat

Pada hari-hari awal sebelum kewujudan pasaran Peer-to-Peer (P2P), membeli atau menjual mata wang kripto adalah satu tugas yang membosankan. Cabaran pertama semasa mengendalikan transaksi ialah mencari cara untuk menukar FIAT kepada mata wang kripto. Cabaran seterusnya ialah memastikan transaksi itu selamat dan pembeli atau penjual tidak akan hilang bersama token atau FIAT anda. Anda juga perlu mencari kadar pertukaran yang baik. 

Pada tahun-tahun awal crypto, kebanyakan orang menggunakan dagangan Over-the-Counter (OTC) untuk pertukaran crypto-fiat. Dagangan OTC ialah salah satu penyelesaian tertua, tetapi mencari pembeli atau penjual yang dipercayai merupakan satu cabaran besar. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk orang ramai mendapat dirompak semasa berniaga, dikenakan bayaran premium, atau dipaksa menggunakan beberapa kaedah pembayaran dan saluran yang mungkin tidak adil. Di samping semua ini, adalah hampir mustahil untuk membandingkan kadar pertukaran rakan niaga anda dengan pilihan lain dengan cekap untuk memilih tawaran terbaik untuk diri anda sendiri. 

Huobi P2P 

Huobi sejak itu telah memperkenalkan pasaran P2P berbayar sifar mereka, yang membolehkan pengguna membeli dan menjual mata wang kripto dengan pengguna Huobi lain di Huobi Global. Pasaran Huobi P2P menawarkan: 

 • Verified user identities and reputations 
 • Proses escrow untuk mengelakkan penipuan  
 • Keupayaan untuk memilih tawaran kadar terbaik 
 • Pelbagai kaedah pembayaran 
Rajah1: Huobi P2P Marketplace 

Identiti yang disahkan 

Untuk dapat menggunakan pasaran P2P, Akaun Huobi anda mesti disahkan melalui pengesahan ID dan Pengecaman Muka Lanjutan. Proses pengesahan lanjutan ini menghalang kecurian identiti dan bertindak sebagai langkah tambahan KYC. 

Anda juga boleh melihat bilangan urus niaga lepas, urus niaga selesai, masa pembatalan, masa keluaran dana dan pengesahan yang dilengkapkan oleh pengiklan. Ini ialah beberapa statistik yang boleh anda gunakan untuk mengukur sama ada pengiklan cukup dipercayai untuk menjalankan transaksi anda. 

 

Rajah 2: Statistik Pengiklan P2P

Proses kalis penipuan 

Proses kalis penipuan yang diuruskan oleh Huobi juga membantu menghapuskan kemungkinan mana-mana pihak akan hilang dengan dana pihak lain:

 1. Pembeli memilih penjual (atau sebaliknya) dengan kadar pilihan, kaedah pembayaran dan reputasi mereka.
 2. Pembeli memasukkan jumlah yang mereka ingin beli.
 3. Jumlah yang dipilih bagi aset kripto penjual dibekukan buat sementara waktu dalam akaun Huobi mereka.
   
 4. Pembeli membuat pindahan pembayaran melalui kaedah pembayaran yang dipersetujui dan memilih "Saya telah membayar" pada antara muka Huobi P2P dalam masa 20 minit.

 5. Penjual mengesahkan penerimaan dana dan memilih "Saya telah menerima dana" pada antara muka Huobi P2P.

 6. Aset kripto yang dibekukan kemudiannya tidak dibekukan dan dipindahkan ke Akaun Fiat Huobi pembeli dalam masa lima minit.

Jika pembeli tidak membuat pembayaran kepada penjual, dana yang dibekukan akan dinyahbekukan selepas had masa pembayaran (biasanya 20 minit) tamat atau apabila pembeli membatalkan transaksi.

Mana-mana pihak dalam urus niaga juga boleh membangkitkan pertikaian kepada Huobi dan Huobi akan dapat mengambil bahagian sebagai pihak ketiga yang dipercayai untuk menyiasat semua transaksi untuk menyelesaikan pertikaian itu. 

Jika harganya sesuai 

Dalam pasaran Huobi P2P, anda akan dapat memilih kadar yang anda mahu menjual mata wang kripto anda. Ini menghalang pembeli daripada pengguna dan penjual baharu yang tidak puas hati daripada mengenakan premium yang terlalu tinggi kepada pengguna. Mekanisme pasaran bebas membolehkan persaingan harga yang berkesan. 

Rajah 3: Huobi P2P Marketplace

A comprehensive list of advertisers gives users the information they need to pick and choose which advertiser provides the best value for crypto, how much crypto they are able to sell or buy, and which payment options they accept. 

Kaedah pembayaran yang sesuai dengan anda 

Huobi P2P menyokong 60 kaedah pembayaran yang berbeza dan lebih 20 mata wang FIAT yang berbeza, termasuk NZD, PHP, CNY, TWD, MYR dan banyak lagi.

Rajah 4: Kaedah pembayaran di bawah Huobi P2P 

This allows you decide how you want to get paid for your cryptocurrency.  

Bersedia untuk dagangan P2P berbayar SIFAR? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $170 sebagai Bonus Selamat Datang untuk membantu anda dengan perjalanan pelaburan anda apabila anda melengkapkan pengesahan! Sekiranya anda pengguna sedia ada, sila lihat Huobi Dapatkan, di mana anda dapat memperoleh faedah dari cryptocurrency anda yang terbiar! 
ms_MY