Bagaimanakah saya membaca buku pesanan?

Fungsi utama buku pesanan adalah untuk memaparkan pesanan beli dan jual semasa token. Oleh itu, ia boleh membantu anda membuat keputusan perdagangan yang lebih termaklum. Tambahan pula, apabila buku pesanan menyiarkan langsung penawaran dan permintaan yang sentiasa berubah, ia juga memberitahu anda tentang zon sokongan dan rintangan, ketidakseimbangan pesanan, dan juga manipulasi pasaran.
Pelajaran ini merangkumi asas kedua-dua belah buku pesanan (beli dan jual) supaya anda akan mempunyai satu lagi alat untuk meramalkan harga masa hadapan token. Anda sudah boleh membuka Huobi Global antara muka dagangan untuk menguji maklumat dalam pelajaran ini untuk diri sendiri.
Buku pesanan Global Huobi (pasangan USDT/BTC)
Baca artikel berikut jika anda ingin mengetahui apa itu buku pesanan dan kandungannya: Apakah buku pesanan?

Bahagian belian buku pesanan (permintaan)

Bahagian belian buku pesanan mengandungi semua pesanan belian yang belum didagangkan ('terbuka') dan diletakkan di bawah harga pasaran semasa. Bahagian beli juga dikenali sebagai 'bid'. Apabila anda membuka bida, anda pada dasarnya berkata, "Saya mahu memiliki amaun X token ini untuk harga Y." Perdagangan kemudiannya berlaku apabila bida anda sepadan dengan pesanan jual seseorang.
Sekarang, katakan terdapat satu pesanan besar-besaran atau banyak bida pada tahap harga tertentu. Apa yang dipanggil 'dinding beli' ini boleh mempengaruhi harga token ke atas kerana jika tidak ada penjual yang mencukupi untuk mengisi bidaan yang besar, bidaan di bawah itu juga tidak akan diisi. Oleh itu, harga tidak boleh menurun kerana bida sebelumnya tidak diisi dengan penjual yang mencukupi, sekali gus mewujudkan tahap sokongan 'jangka pendek'.

Bahagian penjualan buku pesanan (bekalan)

Sebaliknya, bahagian jualan buku pesanan mengandungi semua pesanan jualan yang belum didagangkan ('terbuka') dan diletakkan di atas harga pasaran semasa. Bahagian jual juga dipanggil 'ask'. Apabila anda membuka pertanyaan, anda pada dasarnya berkata, "Saya mahu menjual jumlah X token ini untuk harga Y." Perdagangan kemudian berlaku apabila permintaan anda sepadan dengan bida seseorang.
Dalam kes ini, 'sell wall' terbentuk apabila terdapat satu pesanan jualan besar-besaran atau banyak pesanan yang lebih kecil pada harga tertentu. Dinding jualan boleh mempengaruhi harga token kepada bahagian bawah, kerana jika penjual tidak mencukupi untuk mengisi bida yang besar, bida di atas juga tidak akan diisi. Oleh itu, harga tidak boleh menurun kerana bida sebelumnya tidak diisi dengan pembeli yang mencukupi, mewujudkan tahap rintangan 'jangka pendek'.

Mengapa dinding beli dan jual berlaku?

Dinding beli dan jual biasanya berlaku apabila pemegang besar (paus) sebarang token bercita-cita untuk mengawal harga demi kepentingan terbaik mereka. Untuk tujuan ini, kumpulan peniaga dan individu kaya kerap mencipta dinding jual beli untuk memanipulasi pasaran.
Ambil perhatian bahawa kebanyakan dinding beli dan jual dipaparkan dalam buku pesanan hanya untuk tempoh yang singkat. Selain itu, pesanan tidak selalu diisi sepenuhnya — adalah perkara biasa untuk melihat dinding belian bergerak naik atau turun, bergantung pada pergerakan pasaran.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY