Panduan Huobi untuk Perdagangan Grid

I. Apa itu Grid Trading?

Perdagangan grid adalah strategi perdagangan di mana pengguna dapat secara automatik membeli rendah dan menjual tinggi dalam julat harga tertentu melalui program automatik. Di pasaran aset digital yang tidak menentu, penggunaan perdagangan grid dapat membantu mengelakkan keputusan perdagangan yang salah disebabkan oleh faktor manusia. Robot perdagangan grid akan membantu pengguna melaksanakan strategi transaksi jual beli rendah yang ditentukan pengguna tanpa tekanan emosi atau psikologi.

II. Senario Aplikasi

Dengan inti "beli rendah dan jual tinggi", Grid Trading dianggap paling efektif di pasar samping. Perlu diketahui bahawa kenaikan dan penurunan harga aset yang berterusan akan meningkatkan kebarangkalian kerugian aset kepada pengguna perdagangan grid.

III. Bagaimana memulakan perdagangan grid?
Prosedur Operasi untuk antara muka desktop web Huobi Global:

 1. Pada antara muka Spot Trading, klik 'Grid Trading' untuk memasuki halaman Grid Trading.
 2. Tetapkan parameter di sebelah kanan, dan klik 'Teruskan.'
 3. Aset digital yang dilaburkan akan dipindahkan secara automatik ke akaun "Quant" setelah strategi dibuat. Apabila program perdagangan grid berhenti, aset yang dilaburkan ditambah keuntungan yang dijana (atau kurang kerugian bersih) akan dipindahkan secara automatik ke akaun "pertukaran". Walau bagaimanapun, pengguna tidak akan dapat menarik keuntungan tersebut semasa operasi.
 4. Sistem akan membeli sejumlah aset digital sesuai dengan parameter yang ditetapkan oleh pengguna, dan akan membuka pesanan beli & jual yang sesuai di setiap grid.
 5. Pesanan terbuka akan dilaksanakan setelah titik harga yang telah ditetapkan telah dicapai. (Harap maklum: yuran kemudian akan dikenakan berdasarkan kadar bayaran spot. Untuk lebih banyak potongan harga, sila klik di sini untuk mendapatkan kad mata.) Pesanan jual akan dibuka di grid terdekat di atas setelah pesanan beli selesai; pesanan beli akan dibuka di grid terdekat di bawah. Satu grid, satu pesanan.)
 6. Semua aset digital asas akan dijual dan ditukar menjadi aset sebut harga seperti USDT dan HUSD apabila pengguna menghentikan operasi grid secara manual atau harga pasaran naik di atas Stop_upper_limit atau jatuh di bawah Stop_lower_limit.

Mod Pembukaan Pesanan

1. Manual: Ditentukan pengguna

Pengguna dibenarkan untuk menetapkan parameter grid secara manual, seperti had atas / bawah, nombor grid, aset digital yang dilaburkan, dan sebagainya.

2. Auto: Cadangan Cerdas

Sistem akan menetapkan parameter yang paling sesuai berdasarkan analisis data sejarah, di mana pengguna hanya perlu menetapkan jumlah pelaburan.

Harap maklum: Data seperti hasil tahunan 7D yang diuji kembali dan margin keuntungan setiap grid dihasilkan dari pengujian semula dengan data sejarah, dan tidak ada jaminan atau perwakilan keuntungan masa depan.

Glosari:

 • Had atas: Harga grid tertinggi. Tidak ada pesanan yang akan dibuat sekiranya harga naik melebihi had atas. (Had atas hendaklah lebih tinggi daripada had bawah);
 • Had bawah: Harga grid paling rendah. Tidak ada pesanan yang akan dibuat jika harga jatuh di bawah had yang lebih rendah. (Had bawah harus lebih rendah daripada had atas);
 • Nombor grid: Pisahkan julat harga anda menjadi beberapa julat yang lebih kecil (Grid). Pesanan akan dilaksanakan apabila harga bergerak ke titik harga.
 • Pelaburan: Jumlah aset digital yang dilaburkan oleh pengguna dalam Grid Trading.
 • Harga Ambil Keuntungan: Grid akan berhenti berfungsi apabila harga meningkat ke tahap tertentu. Aset asas yang dibeli melalui Grid Trading akan dijual dan ditukar menjadi aset sebut harga seperti USDT dan HUSD, yang akan dipindahkan ke akaun pertukaran. (Harga ambil untung harus lebih tinggi daripada had atas.)
 • Harga Berhenti Kerugian: Grid akan berhenti berfungsi apabila harga jatuh ke tahap tertentu. Aset asas yang dibeli melalui Grid Trading akan dijual dan ditukar menjadi aset sebut harga seperti USDT dan HUSD, yang akan dipindahkan ke akaun pertukaran. (Harga stop-loss harus lebih rendah daripada had yang lebih rendah.
 • Margin keuntungan setiap grid (%): Keuntungan yang dibuat di setiap grid akan dikira berdasarkan pengujian semula setelah penetapan parameter. (Harga tertinggi - harga kedua tertinggi - (Harga tertinggi + harga kedua tertinggi) * yuran perdagangan spot / harga tertinggi kedua
 • Hasil Tahunan 7D yang diuji semula: APY yang diharapkan berdasarkan parameter yang ditetapkan oleh pengguna. Hasil tahunan 7 hari yang diuji semula = hasil sejarah 7D / 7 * 365

Ambil BTC / USDT sebagai contoh:

Parameter:

 • Had atas: 21,500 USDT;
 • Had bawah: 19,500 USDT;
 • Nombor grid: 11;
 • Pelaburan: 10,000 USDT
 • Harga BTC semasa: 20,000 USDT

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, posisi akan dibuka pada harga saat ini setelah pembuatan strategi, sementara pesanan beli & jual akan dibuka di semua grid. (Pesanan jual harus ditetapkan pada harga yang lebih tinggi dari harga pasar saat ini, dan pesanan beli harus ditetapkan pada harga yang lebih rendah dari harga pasar saat ini.)

Pesanan beli akan dilaksanakan apabila harga turun menjadi 19,700 USDT, dan sementara itu, pesanan jual akan dibuka pada harga 19,900 USDT; Sekiranya harga kembali 19,700 USDT setelah penarikan balik, pesanan jual akan dilaksanakan ketika dan sementara itu pesanan beli akan dibuka pada harga 19,500 USDT.

Perdagangan grid akan berhenti berfungsi apabila harga melebihi 21,500 USDT atau pecah di bawah 19,500 USDT. Kami sangat mengesyorkan anda menetapkan "stop loss" untuk mengelakkan kerugian aset yang disebabkan oleh kejatuhan harga secara sepihak.

4318798249_30562934874___.gif

IV. Peringatan dan Nota Risiko:

 1. Sekiranya harga jatuh di bawah harga terendah dalam julat, sistem tidak akan terus membuat pesanan. Apabila harga kembali di atas harga terendah dalam julat, sistem akan terus membuat pesanan. Sekiranya pengguna menetapkan harga stop-loss. Dan apabila harga stop-loss dicetuskan, strategi grid berakhir.
 2. Sekiranya harga melebihi harga tertinggi dalam julat yang ditetapkan, sistem tidak akan terus membuat pesanan. Apabila harga jatuh di bawah harga tertinggi dalam julat, sistem akan terus membuat pesanan. Sekiranya pengguna menetapkan harga ambil untung, dan harga ambil untung dicetuskan, strategi grid akan berakhir. Namun, kerana alasan strategik, anda akan berada dalam kedudukan pendek dalam pasaran yang sedang meningkat dan kehilangan peluang perdagangan.
 3. Kecekapan penggunaan modal rendah. Kerana strategi grid akan membuat pesanan berdasarkan julat harga dan kuantiti grid yang ditetapkan oleh pengguna, jika kuantiti grid yang ditetapkan oleh pengguna sangat rendah dan harga berubah-ubah antara dua titik yang ditetapkan oleh pengguna, sistem tidak akan berfungsi sebarang pesanan automatik.

Sekiranya aset tersebut menghadapi keadaan yang tidak dapat diramalkan seperti penggantungan atau penghapusan semasa operasi algoritma perdagangan grid, algoritma perdagangan grid akan digantung secara automatik.

V. Konsep lanjutan untuk Perdagangan Grid

Menurut maklum balas pengguna baru-baru ini, beberapa konsep lanjutan disenaraikan di sini untuk rujukan anda. Harap maklum bahawa sumber berikut tidak memberi cadangan.

 • Apa aset digital untuk dipilih untuk perdagangan grid?

Aset digital utama adalah pilihan utama. Aset digital utama biasanya mempunyai lebih banyak jumlah dagangan dan kecairan yang lebih baik, jadi anda tidak akan melepaskan peluang perdagangan.

Aset digital dengan turun naik yang lebih tinggi. Pilih aset dengan turun naik yang agak lama dalam masa terdekat untuk perdagangan grid.

* Sekiranya anda baru menggunakan Grid Trading, disarankan agar anda memilih aset utama seperti BTC / USDT dan ETH / USDT. Sekiranya anda pengguna berpengalaman, anda boleh mencuba mencari aset digital yang sangat tidak stabil untuk transaksi grid.

 • Julat harga apa yang harus ditetapkan?

Untuk memaksimumkan keuntungan jaringan anda, bagaimana membuat "jaring" anda menangkap lebih banyak ikan harus menjadi inti strategi. Ini bergantung pada julat harga yang ditetapkan oleh pengguna, jadi bagaimana menentukan julat harga yang wajar adalah pertimbangan penting.

Sebagai contoh, kita boleh menentukan julat harga dengan menggunakan "Had atas = tahap rintangan harian, had bawah = tahap sokongan harian". Ini adalah kaedah yang agak mudah untuk menentukan julat harga.

 • Bagaimana menetapkan ketumpatan grid?

Ketumpatan grid adalah ukuran setiap grid, dan semakin tinggi kepadatan grid, semakin rendah keuntungan per grid, semakin sering anda berdagang, dan semakin tinggi biaya komisen. Semakin rendah kepadatan grid, semakin tinggi keuntungan per grid, semakin rendah frekuensi transaksi anda, dan semakin rendah kos yurannya. Oleh itu, ketumpatan grid yang munasabah juga sangat penting.

Bagaimana menentukan ketumpatan grid yang munasabah? Julat Benar Rata-Rata (ATR) turun naik dapat diikuti, yang merupakan cerminan julat harga aset digital. ATR dapat dilihat seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah:

mceclip1.png

Apabila spread grid anda kurang dari ATR, strategi grid anda mempunyai kebarangkalian transaksi yang lebih tinggi dan kadar pulangan yang lebih tinggi. 

* Penyebaran grid = harga tertinggi -Harga paling rendah / bilangan grid

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa semakin padat grid, semakin tinggi hasilnya.

Kesimpulannya, ketika menggunakan perdagangan grid, julat harga yang lebih masuk akal dapat diukur melalui Candlestick carta, dan bilangan grid yang lebih munasabah dapat ditentukan oleh nisbah antara harga tertinggi dan terendah dari julat dan ATR, sehingga dapat meningkatkan manfaat strategi perdagangan grid apa pun.


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Huobi Token, Bitcoin dan cryptocurrency lain. Pengguna baru boleh mendapat hadiah bernilai $170 dengan Bonus Selamat Datang kami! Daftar akaun hari ini >>

ms_MY