Semua yang anda perlu ketahui mengenai Peningkatan Taproot Bitcoin 

Peningkatan Bitcoin Taproot adalah perubahan besar pertama ke Protokol Teras Bitcoin dalam empat tahun. Kumpulan BTC.com membuka suara untuk persetujuan peningkatan Bitcoin Taproot pada Mei 2021; menjelang akhir bulan Jun, peningkatan tersebut telah diluluskan oleh sejumlah besar pelombong di seluruh dunia.  

Peningkatan fungsi 

Peningkatan terakhir Bitcoin adalah pertikaian yang disebut Segregated Witness (SegWit), pada tahun 2017. Sebelum SegWit diperkenalkan ke rangkaian Bitcoin pada bulan Ogos 2018, masalah utama yang dihadapi Bitcoin adalah skalabilitasnya yang buruk - ia hanya dapat menjalankan 7 transaksi sesaat. Walaupun SegWit dirancang untuk mengubah cara blockchain Bitcoin menyimpan maklumat dan membolehkannya menangani jumlah transaksi yang lebih tinggi, ia tidak serasi dengan peningkatan potensi lain yang dicadangkan untuk meningkatkan kelajuan pemprosesan Bitcoin.

Komuniti Bitcoin patah dan sekumpulan pengguna berpisah dari rangkaian Bitcoin, mewujudkan Bitcoin Cash dalam acara yang dikenali sebagai Hard Fork. Penyokong Bitcoin Cash lebih suka mengembangkan Bitcoin Cash sebagai cryptocurrency untuk urus niaga di mana-mana, sementara peningkatan SegWit sedikit menyukai fungsi Bitcoin sebagai gudang nilai. 

Skalabiliti sekali lagi menjadi salah satu sebab utama Bitcoin menggunakan peningkatan Taproot, yang lain adalah privasi. Peningkatan Taproot yang dicadangkan dapat mengatasi masalah yuran yang tinggi dan membolehkan kontrak pintar, dua faktor utama yang membantunya memperoleh persetujuan daripada pihak berkepentingan dan pakar. Tetapi sebelum pelaksanaan yang dijadualkan pada November 2021, pembangun Bitcoin mesti menjalankan ujian selama berbulan-bulan untuk menghilangkan bug yang boleh membawa kepada bencana dan akibat yang mahal. 

Peningkatan teknologi 

Peningkatan Taproot akan menggantikan Algoritma Digital Elliptic Curve semasa rangkaian Bitcoin dengan algoritma Schnorr Signature. Sebagai blockchain awam, setiap transaksi di rangkaian Bitcoin dapat dikesan tetapi tidak dikenali. Namun, apabila transaksi dibuat dengan banyak penandatangan, rangkaian Bitcoin mengenal pasti transaksi itu sebagai transaksi multisig.  

Algoritma Digital Elliptic Curve menggunakan kunci peribadi yang mengawal a Dompet Bitcoin dan memastikan bahawa bitcoin hanya dapat dibelanjakan oleh pemilik yang sah. Walaupun urus niaga akan tetap telus di bawah Schnorr Signature, Schnorr akan membuat transaksi multi-tandatangan yang tidak dapat dibezakan dengan transaksi yang lebih mudah. Ini akan mengekalkan prinsip anonim dalam rangkaian Bitcoin. 

Kontrak Pintar 

Lebih penting lagi, peningkatan Taproot menjadikan kontrak pintar dapat dilaksanakan di rangkaian blockchain Bitcoin. Pada masa ini, kontrak pintar secara teknikal dapat dibuat pada lapisan protokol teras Bitcoin dan Rangkaian Kilat, tetapi harganya terlalu mahal dan terhad.  

Berbanding dengan kontrak pintar yang dibuat di rangkaian lain seperti Ethereum, kontrak yang boleh dibuat pada lapisan protokol teras Bitcoin jauh lebih mahal, lebih memakan masa, dan kurang berkuasa. Sebenarnya tidak ada yang menggunakan Rangkaian Bitcoin untuk kontrak pintar. Sebaliknya, banyak syarikat memilih untuk mengembangkan kontrak pintar di rangkaian Ethereum kerana ETH dirancang untuk mengendalikan kontrak pintar, yang merupakan asas untuk aplikasi diedarkan (Dapps), organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) dan fungsi lain yang diperlukan untuk kewangan terdesentralisasi (DeFi ). Ini mendorong orang untuk mempercayai bahawa Ethereum mempunyai potensi yang lebih besar untuk nilai masa depan berbanding dengan Bitcoin.  

Walau bagaimanapun, Taproot Upgrade akan menjadikan kontrak pintar lebih berpatutan, berkuasa, dan cekap dengan mengambil sedikit ruang di rantai Bitcoin. Banyak pemaju dan pengusaha utama mendakwa bahawa kontrak pintar akan membuka jalan bagi Bitcoin memasuki kewangan arus perdana. Ethereum saingan terbesar Bitcoin terkenal kerana menawarkan kontrak pintar dengan cara yang inovatif yang membolehkan aplikasi dan perniagaan dibina berdasarkan teknologi blockchain. Setelah pembangun mula beralih ke rangkaian Bitcoin untuk kontrak pintar, rangkaian Bitcoin akan mula memainkan peranan yang lebih penting dalam kewangan terdesentralisasi, dan akan mengalahkan pesaing Ethereum yang lain di ruang Kontrak Pintar. 

Ringkasnya, Taproot menggabungkan kunci awam semua pengguna dalam transaksi yang kompleks dengan kunci unik baru. Ini meningkatkan privasi dan mengurangkan ruang blok yang diperlukan untuk transaksi. Taproot juga menjadikan projek DeFi yang sebelumnya mustahil dapat dilaksanakan di rangkaian Bitcoin. Taproot juga memberi dorongan kepada Protokol Layer-2 seperti Lightning Network dengan meningkatkan keupayaan pada lapisan asas Bitcoin. 

Secara keseluruhan, Taproot adalah peningkatan yang dinanti-nantikan dan tanda positif bagi kedua-dua pemaju blockchain dan pelabur cryptocurrency. Sekiranya Bitcoin menjalani peralihan ke Taproot dengan lancar tanpa acara seperti garpu 2013 (disebabkan oleh besarnya kod peningkatan), Taproot akan memberi kesan besar pada seluruh industri, dan membuka jalan untuk perkembangan masa depan dalam teknologi blockchain. 


Adakah anda melihat masa depan yang cerah untuk Bitcoin dengan peningkatan Taproot? Daftar untuk akaun Huobi dan nikmati pengalaman perdagangan yang cepat dan selamat! Sekiranya anda baru menggunakan crypto, anda boleh mendapatkan Bonus Selamat Datang sehingga $300 dengan belajar bagaimana menggunakan akaun pertukaran anda. Selain itu, Huobi Learn dapat mengajar anda apa yang perlu anda ketahui mengenai teknologi blockchain dan industri crypto. 

ms_MY