Peningkatan Altair Hard Fork Ethereum 

Ethereum Peningkatan Altair pada Beacon Chain menandakan satu langkah penting dalam perjalanannya Eth2 dan a bukti kepentingan mekanisme konsensus. Peningkatan Altair datang 3 bulan selepas itu Naik taraf Mainnet London dan garpu keras Rantaian Beacon pra-gabung sebagai persediaan untuk penggabungan dengan Ethereum Mainnet. 

Ethereum Beacon Chain telah dilancarkan pada Disember 2020 dan berjalan selari dengan Ethereum Mainnet. Rancangannya adalah untuk menggabungkan kedua-dua rantai itu pada 2022 supaya mekanisme pembuktian pegangan Beacon Chain dan keupayaan Mainnet untuk mengendalikan kontrak pintar akan membentuk Eth2. 

dua perubahan besar dalam naik taraf Altair ialah pengenalan sokongan untuk pelanggan ringan dan apa yang dipanggil oleh pemaju Ethereum Tim Beiko sebagai "penalti tidak aktif+menebas". Pelanggan ringan adalah nod yang kurang rumit daripada perisian nod penuh. Pembangun kini akan dapat memperkenalkan perisian klien ringan untuk mengesahkan blok pada Rantaian Beacon Ethereum. 

Pelanggan ringan juga tidak perlu menyegerakkan secara berterusan dengan blockchain Ethereum penuh, dan merupakan alat yang menarik untuk pengesah yang tidak mahu perlu mengekalkan sambungan berterusan ke blockchain. 

Hukuman pemotongan akan mengurangkan ganjaran untuk staker yang tidak aktif pada rangkaian. Pada pelancaran Beacon Chain, penalti untuk staker yang tidak aktif (staker yang tidak mengambil bahagian secara aktif dalam mengesahkan transaksi dan menyokong rangkaian) telah diminimumkan untuk menggalakkan penyertaan dalam Beacon Chain, tetapi kini akan ditentukur untuk menggalakkan penyertaan aktif.  

Peningkatan Altair juga memberi peluang untuk menguji had Rantaian Beacon sebelum penggabungan. Rancangannya adalah untuk Altair menjadi satu-satunya peningkatan kepada Beacon Chain sebelum bergabung dengan Mainnet pada tahun 2022. 

ETH dipertaruhkan pada Rantaian Beacon masih tidak boleh ditarik balik walaupun selepas Altair. Penarikan balik ETH yang dipertaruhkan hanya boleh dilakukan selepas penggabungan kepada Eth2. Awak boleh mempertaruhkan ETH melalui Huobi Global.

Peningkatan Altair "tidak menjejaskan akaun pengguna akhir, kontrak dan keadaan yang dijamin oleh rantaian bukti kerja" tetapi pengendali nod perlu memuat turun versi terkini klien nod suar


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY