Adakah Saya Perlu Berdagang Secara Aktif untuk Menjana Wang dengan Kripto?

Dagangan harian ialah strategi di mana pedagang membeli mata wang kripto pada harga yang rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi dalam satu hari. Ini membolehkan pedagang memanfaatkan pergerakan harga kecil dalam pasaran dengan menggunakan jumlah leverage yang tinggi, serta strategi dagangan jangka pendek. 

Kaedah ini boleh menghasilkan keuntungan sebanyak 10% hingga 100% atau kadangkala lebih, bergantung pada masa token dibeli dan faktor yang menyebabkan pergerakan harga berlaku dalam tempoh tersebut. 

Bagaimanapun, menurut a kajian oleh Universiti California, hanya 1.6% peniaga yang untung selepas yuran. Disebabkan oleh kadar kejayaan perdagangan harian yang rendah, ramai penasihat kewangan sebaliknya mengesyorkan kaedah 'beli dan tahan', yang telah terbukti berjaya untuk ramai pedagang.  

Secara ringkasnya, peniaga menyasarkan masa pasaran dengan membeli kripto pada harga serendah mungkin, kemudian menjualnya pada harga tertinggi yang mungkin. Pedagang harian sering terpikat oleh potensi keuntungan tetapi perlu dipertimbangkan bahawa ketidaksabaran, kurang pengalaman dan terlalu teruja boleh meningkatkan risiko dan berpotensi membawa kepada kerugian yang teruk.  
 
Pelabur terkenal Peter Lynch pernah berkata, "Lebih banyak wang telah hilang oleh pelabur yang cuba menjangka pembetulan daripada hilang dalam pembetulan itu sendiri."

Perangkap perdagangan hari

Pembuatan keputusan termaklum adalah yang terpenting dan terpakai kepada semua aspek pelaburan. Adalah penting untuk menimbang yang baik, buruk dan buruk sebelum mengambil sebarang tindakan.

Dagangan harian mungkin kedengaran menarik dan menyeronokkan, tetapi sangat sedikit yang mahu benar-benar mengakui perangkap yang terlibat. 
 
Mari jadikan perjudian sebagai contoh; lelaki di pub itu suka bercakap tentang kemenangan besarnya pada perlumbaan kuda minggu lalu tetapi entah bagaimana gagal menyebut kekalahannya sepanjang tahun lalu. Begitu juga, seorang peniaga yang telah mengalami tahap tinggi menjana wang besar yang suatu masa dahulu tidak akan mempunyai isu membincangkan perdagangan yang membawa kepada keuntungan kewangannya, tetapi sering akan meninggalkan butiran tentang 'dagangan yang gagal' atau dagangannya yang mengakibatkan kerugian kewangan.  
 
Selain itu, perdagangan harian memerlukan modal atau leverage yang tinggi supaya pedagang boleh memaksimumkan keuntungan. Ia juga memerlukan perhatian yang teliti dan pengetahuan yang mendalam tentang pasaran. Perkara-perkara ini sama sekali tidak mustahil tetapi mesti dipertimbangkan dengan teliti sebelum terlibat dalam sebarang perdagangan.

Seseorang juga mesti mengambil kira aspek emosi dan psikologi perdagangan. Jika atau apabila perdagangan pergi ke selatan, dijangkakan terdapat kesan semula jadi pada pemikiran, perasaan dan tingkah laku peniaga. Lagipun kita manusia. Ini boleh membawa kepada lebih banyak kesilapan dan dari situlah cerun yang licin bermula, selalunya melibatkan membuat keputusan terburu-buru dalam percubaan terdesak untuk memulihkan sebarang kerugian.  

Banyak rumah dana besar dan pengurus dana mengelak daripada perdagangan harian kerana risiko yang terlibat, dan kerana nisbah risiko kepada ganjaran tidak cukup menarik untuk mereka. Tambahan pula, yuran yang ditanggung juga agak tinggi. 

Sebagai contoh, jika seorang peniaga membuat 10 dagangan sehari dengan modal $10,000, setiap dagangan mempunyai yuran 0.2% untuk kedua-dua pengambil dan pembuat. 

Ini bersamaan dengan: 

$10,000 x 0.2% = $20 

$20 x 10 = $200 

Sejumlah $200 akan dibelanjakan untuk yuran, menggunakan kira-kira 2% daripada modal. 

Alternatif kepada perdagangan harian

Dagangan harian bukan satu-satunya cara untuk mendapatkan wang dalam ruang crypto. Dengan menggunakan alat seperti Huobi Earn, Huobi Prime Pool atau Huobi Grid Trading, pelabur boleh mengurangkan risiko yang terlibat dan masih memperoleh jumlah pendapatan pasif yang lumayan.  

1. Perdagangan Grid Huobi

Huobi mempunyai a perdagangan grid fungsi yang membolehkan pelabur merancang, membeli dan menjual harga untuk pasangan mata wang kripto yang berbeza. Fungsi ini menghilangkan aspek emosi perdagangan kerana pelabur tidak terlibat dalam proses jual beli, oleh itu mengurangkan peluang untuk melakukan kesilapan.

Pelabur boleh sama ada menggunakan bot AI — yang secara automatik merancang harga antara grid —atau memasukkan parameter yang mereka fikirkan secara manual. 

Rajah 1: Tetapan Perdagangan Manual | Huobi Global 

Faedah ini termasuk: 

  1. Pengumpulan harga mata wang kripto yang lebih rendah apabila pasaran menurun 
  1. Automasi membeli, menjual, mengambil untung dan menghentikan kerugian tanpa gangguan 

Dengan Tetapan Manual, pelabur boleh melaraskan 'kuantiti grid' yang akan menjejaskan margin keuntungan setiap grid. Lebih banyak grid = margin keuntungan yang lebih rendah, lebih sedikit grid = margin keuntungan yang lebih tinggi. 

2. Huobi Perolehi

Huobi Dapatkan ialah akaun simpanan hasil tinggi di mana anda boleh mendepositkan mata wang kripto anda dan memperoleh faedah. Ini adalah cara terbaik untuk memperoleh pendapatan secara pasif kerana ia tidak memerlukan perdagangan, penyelenggaraan atau bayaran.  

Investors can select from a wide range of cryptocurrencies that Huobi Earn supports and by depositing cryptocurrencies, investors will earn an interest. As interest is earned, investors can opt for it to be automatically compounded back or accumulated into their exchange wallet for selling. 

Rajah 2 : Huobi Perolehi Akaun Fleksibel 

There are also options for higher interest, though they come with a minimum lock period. You can choose a flexible account from which you can withdraw any time, or a special featured account for when new coins are introduced onto the platform.  

3. Kolam Perdana Huobi

Daripada melalui a tawaran token or token sales, investors can leverage Huobi Prime Pool to receive new tokens being listed. 

Dengan mengunci token masuk Kolam Perdana Huobi, investors can receive new tokens that have not yet been listed on the exchange. Once they have been listed, investors can sell these new tokens for other cryptocurrencies or keep these tokens and sell them when prices rise. 

Figure 3: Huobi Prime Pool 

The aim of this article is not to paint day-trading is bad or unprofitable because it can indeed be a highly profitable channel. The aim here is to be honest and realistic about how success ultimately lies in the hands of traders with the right skills and resources.  
 
If you are less experienced, alternatives to day-trading can be the first steps of an exciting journey into future investments. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi and receive up to $300 as a ‘Welcome Bonus’ to help you start your investment journey! If you’re an existing user, check out Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

ms_MY