Perbezaan antara ERC-20 dan ERC-721

Pada tahun 2015, ketika Ethereum menghidupkan, menjadikan dunia kemungkinan baru untuk desentralisasi.

Dengan membina dapps dan memanfaatkan kontrak pintar, ini membolehkan individu yang tidak bank atau kurang bank mendapat akses ke perkhidmatan kewangan seperti memulakan akaun simpanan, mengambil pinjaman, atau memperdagangkan aset mereka.

Piawaian ERC-20

Ketika populariti kontrak pintar meningkat, pengguna mula membuat kontrak yang bertindak seperti token. Apabila ini semakin produktif, menjejaki semua standard token pengekodan yang berbeza menggunakan kontrak pintar Ethereum terbukti menjadi tugas yang sukar. Token kontrak pintar Ethereum awal ini tidak mengandungi set maklumat yang sama dalam format yang sama, dan ini menyukarkan ekosistem token untuk berinteraksi dan saling bersinergi.

Oleh itu cadangan Piawai ERC-20. ERC-20 dicipta oleh Fabian Vogelsteller pada tahun 2015. Ia membenarkan pelaksanaan API standard (Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi) untuk token dalam kontrak pintar. Ini adalah protokol standard pada blockchain Ethereum, yang membolehkan pengguna menukar token, memindahkannya atau membagikannya ke dompet crypto.

Penyeragaman ini membolehkan pengaturcara merancang token dengan sekumpulan peraturan bersama, yang mempermudah penggunaannya di seluruh blok Ethereum.

Kandungan standard token ERC-20 merangkumi:

 1. Nama token
 2. Simbol
 3. Perpuluhan (sehingga 18 tempat)
 4. jumlahBekalan
 5. keseimbanganOf
 6. pindah
 7. pindahDari
 8. terima
 9. Elaun

Dalam token ERC-20, komponen pertama, nama Token, Simbol dan Perpuluhan boleh menjadi pilihan. Tetapi baki 6 komponen adalah wajib.

Komponen Token ERC-20

Setiap komponen yang membentuk standard ERC-20 mempunyai kes penggunaan dan tujuan.

Token Name - Memberitahu pengguna nama token. Cth: Ether, UniSwap, Dash

Simbol - Simbol tanda token. Cth: XRP, ETH, UNI

Perpuluhan (Hingga 18 tempat) - Ini menentukan seberapa besar token yang boleh dibahagikan.

totalSupply - Menunjukkan jumlah bekalan token

balanceOf - menyediakan baki akaun akaun pemilik

transfer - membolehkan pemindahan sejumlah token dari jumlah bekalan ke akaun pengguna

transferFrom - membenarkan pemindahan token dari satu pengguna ke pengguna lain

menyetujui - membolehkan pembeli mengeluarkan sejumlah token dari akaun tertentu

elaun - mengembalikan sejumlah token dari pembeli kepada pemiliknya

ERC-721

Token ERC-721 biasanya dikenali sebagai Token Non-Fungible atau NFT. Piawaian ERC-721 diciptakan oleh William Entriken, Dieter Shirley dan Nastassia Sachs. NFT membolehkan pemaju untuk menandakan pemilikan data sewenang-wenangnya, atau data dalam format apa pun. Ini memberi idea tentang apa yang dapat diwakili sebagai token pada blockchain.

Seperti ERC-20 Standard, ERC-721 juga mempunyai standard yang tersendiri. Mereka menangani masalah berikut:

 • Bagaimana pemilikan diputuskan?
 • Bagaimana token dibuat?
 • Bagaimana token dimusnahkan?
 • Bagaimana token dipindahkan?

Perbezaan utama antara ERC-20 dan ERC-721 adalah bahawa token ERC-20 boleh fungsional dan boleh dibahagi manakala token ERC-721 tidak dapat dipakai dan tidak dapat dibahagi.

Ini bermaksud token ERC-20 mewakili satu aset dan boleh ditukar ganti sedangkan token ERC-721 tidak dan mewakili kelas aset.

Salah satu contohnya ialah Axie Infinity. Ini adalah permainan crypto play-to-earn yang dibina di rangkaian Ethereum. Pemain dapat memperoleh Token Axie Infinity Shard (AXS) dan Small Love Potion (SLP) dengan menyelesaikan pencarian dan memerangi pemain lain.

Pemain juga dapat memperbanyak Axies, watak permainan, untuk mendapatkan Axies unik baru yang dimiliki dan diuruskan melalui penggunaan token ERC-721. Sebagai token ERC-721, Axies unik dapat dibeli dan dijual di pasaran kepada pengguna lain.

Axies from Axie Infinity

Kes penggunaan dunia nyata untuk NFT

NFT tidak hanya terhad untuk digunakan dengan koleksi digital dan karya seni. Terdapat kes penggunaan untuk NFT untuk dihubungkan dengan item fizikal juga.

Salah satu contohnya ialah penggunaan teknologi blockchain untuk menyelesaikan cabaran dalam industri logistik. Oleh kerana blockchain tidak berubah dan telus, ini memastikan bahawa data rantaian bekalan dapat dipercayai, konsisten dan sahih.

NFT memberi manfaat kepada industri ini kerana mereka dapat mewakili item fizikal yang unik di dunia kita. Dengan memberikan NFT ke item fizikal, kita dapat melacak meta-data produk mengenai pengeluaran, pengangkutan, dan penjualannya.

Contohnya, beg tangan edisi terhad yang dibuat di Itali. Kita dapat memberikan NFT ke beg yang, ketika diimbas, akan menunjukkan cap waktu metadata di mana dan kapan beg ini dibuat dibuat.

Ketika beg tangan bergerak dan bergerak melalui rantaian bekalan, cap waktu baru ditambahkan ke dalam metadata pada setiap peringkat proses.

Apabila beg tangan tiba di kedai runcit, ia akan diberi cap masa seperti yang diterima. Sejarah beg tangan yang tepat akan tersedia untuk melihat dan mengesahkan kesahihan dan perjalanan pengangkutannya.

Walaupun kes penggunaan NFT terbatas dalam aplikasi dunia nyata, nilai mereka dalam menguruskan karya seni dan koleksi telah menjadikannya pijakan dalam industri.


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY