Perbezaan DeFi: Cosmos, Ethereum, Polkadot, dan Wanchain

Apakah perbezaan utama antara blockchain Cosmos, Ethereum, Polkadot, dan Wanchain? Ini adalah yang paling popular di dunia Platform DeFi, and each one offers something a little bit different from the others.

Which project or network you decide to invest in or build your own project on will depend on what your needs are and what kind of system you are looking for. Here we give you a rundown of these industry leaders.

Image for post

1. Apakah Rangkaian Cosmos (ATOM)?

Cosmos dicipta pada tahun 2016 oleh Pengasas Billy Rennekamp, Ethan Buchman dan Jae Kwon. Cosmos mengumpulkan lebih dari $16 juta dalam penawaran duit syiling awal (ICO) pada tahun 2017. Rangkaian Cosmos terdiri dari banyak rantai blok bebas yang menggunakan mekanisme konsensus toleransi kesalahan bzantina (BFT), termasuk Tendermint BFT. Setiap blockchain individu mengawal kawalan tadbir urus sendiri, tetapi boleh beroperasi dengan rantaian blok lain dalam rangkaian. Blockchains yang tidak menggunakan algoritma BFT dapat dihubungkan ke jaringan Cosmos melalui blockchain "adapter". Cosmos tidak dirancang untuk satu kes penggunaan tertentu, tetapi dapat disesuaikan dengan banyak kes penggunaan yang berbeza.

Cosmos mempunyai dua jenis blockchain: Zon dan hub. Zon adalah rantai blok biasa, sementara hub adalah rantai blok yang menghubungkan zon antara satu sama lain. Cosmos Hub adalah blockchain (dan hub) pertama yang dilancarkan di ekosistem Cosmos. Ini adalah blockchain bukti-kepentingan-saham (PoS) awam yang token asalnya adalah ATOM.

Apa itu ATOM?

ATOM adalah token taruhan yang digunakan terutamanya untuk pemerintahan di rangkaian Cosmos. Pengesah zon boleh menyambung ke hub dengan mempertaruhkan ATOM, dengan risiko pengurangan saham mereka jika berlaku penipuan atau kesalahan lain di zon mereka. Hasil tahunan semasa ATOM adalah sekitar 6.5%.

🔹Berdagang ATOM

3. Apa itu Ethereum 1.0?

Ethereum (ETH) dicipta pada tahun 2015 oleh Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Mihai Alise, Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood, dan Jeffrey Wilke. Ethereum adalah blockchain sumber terbuka yang terdesentralisasi yang pertama dan paling menonjol kontrak pintar kefungsian. Ethereum merevolusikan ruang crypto dengan membawa kontrak pintar pada blockchain. Kontrak pintar membantu pengguna menukar wang, harta benda, saham, atau apa sahaja yang bernilai dengan cara yang telus dan bebas konflik sambil mengelakkan perkhidmatan orang tengah.

Ethereum menggunakan a Bukti Kerja (POW) sistem. Dalam sistem PoW, pelombong, yang menggunakan pelbagai jenis perkakasan komputer seperti pemproses komputer, kad grafik, dan alat perlombongan khusus, menggunakan kekuatan pemprosesan mereka untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang kompleks dalam perlumbaan untuk mengesahkan transaksi rangkaian baru. Dengan menjadi yang pertama menyelesaikan teka-teki tertentu, penambang menambahkan transaksi baru (yang bersama-sama membentuk "blok") ke dalam catatan semua transaksi ("blockchain"). Atas usaha mereka, mereka diberi penghargaan dalam crypto yang baru dicetak seperti ETH.

Apa itu token Eth 1.0?

Aplikasi dan kontrak Ethereum dikuasakan oleh ETH, mata wang rangkaian Ethereum. ETH digunakan secara meluas untuk dua tujuan: ia diperdagangkan sebagai pertukaran mata wang digital seperti cryptocurrency lain, dan ia digunakan di dalam Ethereum untuk menjalankan aplikasi dan bahkan untuk menjana wang.

Apa itu Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 akan menggantikan model Proof of Work (perlombongan) terkini yang digunakan blockchain dengan staking. Terdapat dua penambahbaikan utama yang diperkenalkan oleh Ethereum 2.0 yang tidak ada di Ethereum 1.0: Proof of Stake dan Sharded Chains. Kemungkinan memerlukan masa bertahun-tahun untuk peningkatan Ethereum 2.0 - dalam semua kerumitannya - selesai. Fasa 0 Ethereum 2.0 akan dilancarkan pada tahun 2020. Fasa 1 dijangka pada tahun 2021. Fasa 2 dan seterusnya dijangka pada tahun 2021 atau lebih baru.

Image for post

Apa itu token ETH 2.0?

ETH 2.0 akan ditadbir oleh konsensus Proof-of-Stake. 32 ETH diperlukan untuk mempertaruhkan dan memperoleh ganjaran di rangkaian Ethereum 2.0. Individu yang tidak dapat mempertaruhkan sepenuhnya 32 ETH juga boleh memilih untuk melakukannya dalam kumpulan yang disatukan dengan yang lain untuk membuat jumlah keseluruhan bayaran.

Kadar pulangan untuk meletakkan ETH dijangka 4% - 10 %.

🔹Perdagangan ETH

Image for post

4. Apa itu Wanchain?

Wanchain (WAN) dicipta pada tahun 2017 sebagai projek blockchain awam bukan untung yang dimulakan oleh Jack Lu, pengasas bersama, dan CTO Factom. Wanchain kini menjadi blockchain Proof-of-Stake yang melaksanakan versi Cardano miliknya Ouroboros mekanisme konsensus yang disebut Galaxy POS. Ia menyediakan kontrak pintar, urus niaga rentas rantai, dan urus niaga peribadi berasaskan tanda tangan yang dirancang untuk aplikasi kewangan yang terdesentralisasi. Visi pendirian Wanchain adalah menjadikan Cross-Chain DeFi menjadi kenyataan dengan membiarkan aset mengalir dengan bebas di antara blockchain tanpa pihak ketiga yang berpusat membatasi pergerakan mereka.

Apa itu Token WAN?

WAN adalah token asli Wanchain. Semua transaksi Wanchain, transaksi rentas rantai, dan kontrak pintar dikuasakan oleh WAN. WAN digunakan sebagai pegangan dalam sistem Galaxy Proof of Stake Wanchain, dan juga berfungsi sebagai ikatan bagi simpul "Storeman" wanSM rentas rantai Wanchain. Pelabur boleh memperoleh pendapatan pasif dengan mempertaruhkan WAN sama ada kepada validator atau ke Storeman node. Hasil tahunan semasa untuk pengesah WAN adalah sekitar 9%.

Apakah contoh projek yang dibina di Wanchain?

FinNexus (FNX) - FinNexus adalah projek berfokus DeFi yang baru-baru ini disiarkan secara langsung di Wanchain. FinNexus sedang membangun rangkaian protokol kewangan terbuka untuk memberi kuasa kepada pasar hibrid yang memperdagangkan produk kewangan yang terdesentralisasi dan tradisional di pelbagai blok awam. Platform FNX pertama adalah protokol pilihan terdesentralisasi yang dikuasakan oleh kumpulan kecairan tunggal di Wanchain dan Ethereum.

🔹Trade WAN

Ringkasan:

Image for post

Adakah kewangan terdesentralisasi masa depan? Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam ETH, ATOM, DOT, WAN, dan token lain dari platform DeFi. Pengguna baru boleh mendapat hadiah bernilai $170 dengan Bonus Selamat Datang kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY