Cryptocurrency: Apakah itu dan bagaimana ia berfungsi?

Ada yang memanggilnya wang Internet ajaib, ada yang memanggilnya wang masa depan, dan ada juga yang mengkreditkan mata wang kripto dengan mengubah hidup mereka.
 
Cryptocurrency ialah sejenis aset digital yang dijamin oleh kriptografi. Disebabkan sifatnya yang terdesentralisasi, mata wang kripto tidak dikawal oleh pihak berkuasa pusat atau kawal selia. Ini bermakna sebagai satu bentuk mata wang, kripto boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk menghantar dan menerima pembayaran tanpa perlu melalui badan induk pusat seperti bank atau broker kiriman wang.
 
Apabila mata wang kripto dipindahkan, urus niaga disiarkan pada rangkaian di mana komputer kemudian mula berlumba untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi untuk meluluskan urus niaga dan mengesahkan blok baharu pada rantaian blok. Setelah transaksi disahkan, ia direkodkan pada lejar awam di mana sesiapa sahaja boleh mengakses dan melihat transaksi tersebut.

Blockchain dan cryptocurrency — apakah perbezaannya?

Ramai yang cenderung untuk mengelirukan kedua-dua istilah ini atau menggunakannya secara bergantian tetapi terdapat perbezaan antara blockchain dan cryptocurrency.
 
Blockchain merujuk kepada teknologi di sebalik mata wang kripto. Pada asasnya, rantaian blok ialah rantaian blok bersambung atau lejar dalam talian yang menyimpan rekod transaksi antara 2 pihak. Setiap blok baharu yang dihasilkan mesti disahkan oleh nod sebelum disahkan, yang menjadikannya hampir mustahil untuk dipalsukan.
 
Memandangkan blockchain hampir mustahil untuk dipalsukan, ia memaparkan beberapa kes penggunaan yang berpotensi dalam industri seperti kewangan, menghalang pelaku jahat daripada dapat memalsukan transaksi. Ia juga mungkin berguna dalam sistem pengundian kerana ia menghapuskan kemungkinan undi palsu.

Jenis mata wang kripto

Bitcoin mungkin merupakan mata wang kripto yang paling terkenal — malah mereka yang mempunyai pengetahuan kripto yang terhad pasti pernah mendengarnya. Ia telah dicipta oleh Satoshi Nakamoto pada tahun 2008, dan mata wang kripto tunggal ini sejak itu telah melahirkan beribu-ribu mata wang kripto yang berbeza.
 
Setiap mata wang kripto mempunyai fungsinya sendiri yang mungkin unik untuk dirinya sendiri. Sebagai contoh, Ethereum memasarkan Ether (ETH) sebagai gas untuk kontrak pintar, XRP Ripple digunakan oleh bank untuk memudahkan pemindahan dana antara lokasi geografi yang berbeza, dan Solana memasarkan dirinya sebagai "pembunuh Ethereum" dengan menawarkan yuran gas yang lebih rendah untuk pelaksanaan kontrak pintar.
 
Sejak penubuhan Bitcoin, mata wang kripto yang datang selepasnya dikenali sebagai 'altcoin'. Ini mungkin garpu Bitcoin, atau token baharu yang dibina dari awal. Contoh altcoin termasuk Avalanche, Solana, Ethereum, Litecoin dan Bitcoin Cash, antara lain.

Kelebihan mata wang kripto

Oleh kerana mata wang kripto menawarkan bentuk wang baharu yang terdesentralisasi, tidak ada keperluan untuk mana-mana pihak berkuasa pusat atau badan pentadbir untuk memudahkan transaksi kripto. Ini juga mengalih keluar satu titik kegagalan, seperti apabila bank digodam. Dalam keadaan sedemikian, kemungkinan besar pengguna akan mengalami kehabisan dana, yang boleh membawa kepada kesan melata dan akhirnya, krisis kewangan.
 
Memandangkan tiada campur tangan pihak ketiga diperlukan, pengguna boleh mengambil pinjaman tanpa pengunderaitan; mereka hanya memerlukan cagaran untuk mencagarkan pinjaman. Berbanding dengan sistem perbankan semasa, pinjaman boleh mengambil masa antara 3 hingga 7 hari bekerja untuk diluluskan sebelum dana dikeluarkan.
 
Akhir sekali, mata wang kripto membenarkan pengguna menjimatkan yuran kiriman wang, yang dalam sistem semasa, boleh menelan kos antara 10% dan 30% dana yang dihantar. Dengan mata wang kripto, pengguna mesti membayar yuran gas yang boleh berkisar antara $10 hingga $60, bergantung pada mata wang kripto yang mereka pilih untuk dipindahkan. Ini membolehkan pengguna menjimatkan yuran mahal yang ditanggung oleh perkhidmatan pengiriman wang tradisional, dan membuka pintu kepada mereka yang tidak mempunyai akaun bank dan tidak mempunyai bank untuk memindahkan dana dengan lebih mudah.

Kelemahan mata wang kripto

Memandangkan mata wang kripto membenarkan urus niaga tanpa nama, terdapat kes kripto digunakan untuk tujuan terlarang, seperti urus niaga dadah, pembunuhan untuk disewa dan banyak lagi di web gelap, di mana mata wang utama urus niaga ialah mata wang kripto.
 
Satu lagi kelemahan ialah penggunaan tenaga. Bitcoin, sebagai contoh, berjalan pada sistem bukti kerja, di mana kuasa dan tenaga pengiraan diperlukan untuk mengesahkan dan menjana blok baharu. Ini menggunakan sejumlah besar tenaga elektrik, yang boleh membahayakan alam sekitar. Walau bagaimanapun, token pada masa kini menggunakan kaedah yang lebih cekap tenaga untuk mengesahkan blok.
 
Pada penghujung hari, sesetengah akan melihat mata wang kripto semata-mata sebagai pelaburan, manakala yang lain melihatnya sebagai kemajuan teknologi yang boleh membawa tahap inovasi baharu kepada sistem semasa yang kami gunakan.
 
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY