Dompet Crypto: Apakah itu dan apa yang mereka lakukan?

Dompet crypto ialah sejenis dompet digital. Sama seperti bagaimana dompet fizikal sering menyimpan maklumat peribadi pemiliknya dan kad bank yang digunakan untuk mengakses akaun bank dan dana mereka, dompet crypto menyimpan alamat awam dan kunci peribadi pengguna untuk mengakses alamat crypto mereka dan membuat transaksi crypto.
Tidak seperti dompet fizikal yang menyimpan mata wang fizikal, walau bagaimanapun, dompet crypto tidak menyimpan sebarang mata wang kripto sebenar. Dalam pengertian ini, ia adalah seperti akaun bank, tanpa wang fizikal yang terkandung di dalamnya. Berapa banyak kripto yang ada dalam dompet pengguna direkodkan dalam a lejar diedarkan, seperti blockchain Bitcoin atau Ethereum.

Apakah dompet panas?

Dompet panas ialah dompet yang disambungkan ke Internet, yang bermaksud bahawa pegangan mata wang kripto dalam dompet panas boleh dipindah milik. Pemegang kripto boleh menggunakan dompet panas untuk memindahkan token terus ke dompet lain. Sebaliknya, dompet panas mungkin menghadapi lebih banyak isu keselamatan kerana ia disambungkan ke Internet dan menghadapi kemungkinan diakses dan dikeringkan oleh pihak lain.
Keselamatan dan keselamatan dompet panas sebahagian besarnya bergantung pada tingkah laku penggunanya. Mana-mana item yang disimpan dalam dompet panas terdedah kepada serangan kerana kunci awam dan peribadinya disimpan di Internet. Anda boleh kehilangan token anda jika seseorang mendapat akses kepada peranti anda atau jika mereka mendapat kunci peribadi anda. Adalah dinasihatkan untuk kerap membuat sandaran beberapa jenis dompet panas, kerana masalah dengan perisian dompet pada komputer atau peranti mudah alih anda boleh memadamkan pegangan anda.

Jenis dompet panas

Dompet penuhs: Dompet crypto penuh, seperti Teras Bitcoin, adalah dompet yang menjalankan nod penuh dan melaksanakan semua fungsi cryptocurrency dan blockchain tertentu. Dengan kata lain, dompet Bitcoin Core adalah simpul pada blockchain Bitcoin yang terdesentralisasi, dan setiap nod penuh ini secara berasingan mengikuti peraturan yang sama untuk mengekalkan kesahan blockchain Bitcoin.
Dompet ringan: Dompet ringan, seperti Elektrrum, ialah dompet yang disambungkan ke pelayan yang mengandungi nod penuh. Dompet ringan sering ditemui dalam format desktop, mudah alih dan dalam talian, seperti tapak web dan aplikasi. Dompet ringan boleh dimuat turun tetapi tidak dipautkan atau bergabung dengan mana-mana pertukaran. Walau bagaimanapun, mata wang kripto anda masih terdedah kepada penggodaman kerana penggodam yang mendapat akses kepada komputer anda secara teorinya boleh menguras dompet anda melalui aplikasi perisian jika mereka juga boleh mengakses kunci peribadi anda.
Dompet berpusat: Dompet terpusat, seperti Akaun Pertukaran Huobi, ialah dompet yang disokong oleh pertukaran crypto terpusat. Pertukaran berpusat memainkan peranan pihak ketiga yang dipercayai yang memantau dan menjamin aset bagi pihak pembeli dan penjual. Daripada anda perlu menyimpan kunci peribadi untuk token anda, dompet berpusat melakukannya untuk anda, dan anda memegang kunci untuk menggunakan dompet terpusat untuk mengakses aset anda. Pertukaran berpusat seperti Huobi menawarkan keselamatan 2FA, pemulihan akaun, dan dalam beberapa kes, mungkin membolehkan untuk membalikkan jenis kerugian tertentu.

Apakah dompet sejuk?

Dompet sejuk diputuskan sambungan daripada Internet dan merupakan pilihan paling selamat untuk penyimpanan mata wang kripto. Dompet sejuk boleh menjadi dompet kertas atau dompet perkakasan. Dompet kertas ialah alamat dompet token yang dijana (a proses yang sangat teknikal tidak sesuai untuk pemula), dan anda biasanya akan menulis kunci anda pada sekeping kertas. Terdapat juga kad atau token nilai yang disimpan dengan alamat dan kunci pra-jana yang boleh anda beli.
Dompet sejuk perkakasan, seperti Lejar Nano S atau Trezor, adalah lebih mudah untuk digunakan. Alamat dan kunci kripto anda boleh disimpan dalam peranti pemacu USB atau malah dicetak pada sekeping kertas yang disimpan di dalam bank atau peti besi dan hanya orang yang memiliki pemacu USB dan kunci peribadi (biasanya dicetak di atas kertas) boleh mengakses aset. Banyak pelaburan token besar disimpan dalam dompet sejuk perkakasan.
Disebabkan oleh risiko dompet panas yang ada, pelabur berpengalaman biasanya hanya menyimpan sejumlah kecil aset untuk dibelanjakan atau didagangkan dalam masa terdekat dalam dompet panas mereka. Mereka menyimpan baki token mereka dalam dompet sejuk yang lebih selamat, kadangkala tersebar di antara beberapa dompet sejuk. Baca kami panduan untuk mempelajari cara memastikan aset kripto anda selamat!
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY