Keselamatan Dompet Crypto: Cara Melindungi dan Melindungi Aset Digital Anda

Keselamatan dompet crypto anda adalah bahagian penting dari berapa banyak yang akan anda buat untuk melabur dalam crypto. Sebaik sahaja anda menyimpan cryptocurrency anda dompet, anda perlu sedar bahawa semua jenis dompet crypto - bahkan dompet pemacu keras yang paling selamat - terdedah kepada beberapa risiko digodam dan dikeringkan. Semasa teknologi blockchain itu sendiri dirancang untuk menjadi sangat selamat, dan pangkalan data blockchain hampir mustahil untuk digodam, kesalahan manusia dan risiko fizikal masih ada. Risiko mungkin berbeza dan terus berubah, tetapi berikut adalah beberapa cara yang paling banyak dilihat untuk kehilangan semua cryptos anda dalam semalam.

Perisian Perisian Mencuri Kunci

Malware pencuri kunci mengimbas cakera keras komputer atau peranti mudah alih anda untuk mendapatkan kunci peribadi crypto anda. Perisian malware yang mencuri kunci dapat memasuki peranti anda ketika anda mengunjungi laman web yang meragukan, mengikuti pautan dari penipu, membuka lampiran e-mel yang tidak selamat, atau memuat turun perisian dari sumber yang tidak dapat dipercayai. Sebaik sahaja anda memuat turun perisian hasad mencuri kunci di komputer atau peranti mudah alih anda, perisian itu akan segera mengimbas cakera keras untuk kunci peribadi crypto anda dan menghantarnya kepada penggodam. Sekiranya anda tidak menyimpan dompet crypto anda dengan pengesahan dua faktor sebagai tambahan kepada kunci, orang yang mengawal perisian hasad kini akan mempunyai akses ke akaun anda dan dapat memindahkan kepemilikan anda dalam beberapa saat.

Trojan

Trojan adalah jenis perisian hasad yang mencuri crypto. Trojan sebenarnya tidak "mencuri" cryptocurrency anda tetapi mengimbas cakera keras anda untuk mengetahui jumlah kripto yang anda miliki. Kemudian mereka menyulitkan cakera keras anda dan menghantar e-mel kepada anda dan memaparkan mesej untuk meminta wang tebusan. Bahkan pertukaran yang dilindungi dengan baik mungkin menghadapi ransomware seperti itu, dan kadang-kadang pengguna tidak mempunyai cara lain untuk menangani dilema ketika ransomware mengancam untuk memformat cakera keras jika pengguna tidak membayar tebusan dalam jangka waktu tertentu.

Keluar Penipuan

Penipuan keluar merujuk kepada ketika pertukaran, perantara, atau pengurus hilang dengan wang pelabur. Ini adalah putaran crypto pada muslihat kepercayaan lama yang telah wujud selama berabad-abad. Pada masa lalu, pengurus dana atau pengasas permulaan mungkin lari dengan wang pelabur. Dalam industri crypto, pertukaran mungkin hilang dengan simpanan pengguna mereka; pengurus atau pemilik projek crypto boleh lari dengan dana yang dikumpulkan dari penawaran duit syiling awal (ICO). Oleh kerana sifat dunia kripto yang terdesentralisasi dan tanpa nama dan kerangka peraturan yang terhad, lebih sukar untuk mengesan penipu dan mendapatkan kembali dana berbanding dengan penipuan tradisional. Keluar dari penipuan sering berlaku: Confido pada tahun 2017, LoopX pada tahun 2018, dan Yfdex pada tahun 2020. Pengguna perlu belajar bagaimana untuk melihat penipuan yang berpotensi sebelum mereka membuat pelaburan crypto.

Pancing

Serangan pancingan data biasanya dilakukan melalui e-mel, pemesejan, atau media sosial. Anda mungkin menerima e-mel atau mesej yang meminta anda melakukan tindakan termasuk menghantar kod pengesahan, kata laluan, nombor kad kredit, atau bukti kelayakan anda yang lain. Namun, e-mel itu tidak sah, atau cuba menyamar sebagai orang lain (contohnya e-mel yang dihantar oleh "Houbi" dan bukan "Huobi"). Sekiranya anda membalas e-mel pancingan data tersebut dan memberi mereka maklumat, simpanan crypto anda boleh dicuri. Huobi Global tidak akan meminta pengguna kami memberikan kata laluan mereka; jangan mempercayai sesiapa yang meminta kelayakan dan kata laluan anda sambil mengaku sebagai kakitangan kami.

Kehilangan Peranti

Lagipun ada cara lama untuk kehilangan barang-barang anda - untuk kehilangan peranti mudah alih anda (atau komputer riba). Sesiapa yang menjumpai peranti anda atau mencuri secara fizikal boleh terus berusaha membukanya juga. Sekiranya mereka berjaya membuka kunci peranti anda, mereka dapat memperoleh akses ke pegangan crypto anda yang tersimpan di dompet pada peranti tersebut, serta akaun wang fiat, e-mel, kata laluan, akaun media sosial anda, dan apa sahaja nilai yang disambungkan ke peranti anda.

Cara Melindungi dan Melindungi Pegangan Anda

  1. Ambil langkah keselamatan Internet asas. Gunakan kata laluan yang kuat dan dikemas kini. Jangan lawati laman web yang mencurigakan atau klik pada pautan yang mencurigakan. Jangan gunakan "WiFi percuma". Gunakan alat keselamatan Internet seperti program antivirus dan VPN. Aktifkan pengesahan 2 faktor untuk semua akaun anda.
  2. Ingat bahawa anda adalah pautan paling lemah. Sebenarnya menggodam kod blockchain atau melalui sistem keselamatan laman web adalah sangat sukar dan memerlukan kemahiran khusus yang tidak dimiliki oleh kebanyakan penjenayah. Jauh lebih mudah bagi pencuri untuk menyamar sebagai pihak yang dipercayai atau menghantar pautan yang dikompromikan dengan harapan anda akan mengkliknya.
  3. Sentiasa berhati-hati dan periksa semula setiap pemberitahuan yang anda terima. Dengan berhati-hati, anda menjauhkan diri dari promosi kripto yang meragukan, pertukaran mencurigakan yang mungkin hilang bila-bila masa, e-mel dan mesej phishing, dll. Pilih sumber muat turun perisian dan aplikasi anda dengan bijak - laman web dan kedai rasmi seperti App Store Apple boleh menjadi pilihan yang baik (walaupun Google Play Kedai telah dikenal pasti sebagai sumber utama perisian hasad Android). Sekiranya peringatan muncul semasa anda cuba mengakses atau memuat turun apa-apa, baca peringatan dan fikirkan kedua sama ada anda masih mahu mengakses dan memuat turun apa sahaja yang anda rancangkan.
  4. Memandangkan semua risiko dan penipuan yang disebutkan di atas, dompet perkakasan sejuk seperti Ledger Nano S atau Trezor tetap menjadi pilihan paling selamat untuk mendapatkan aset cryptocurrency anda. Apabila dompet anda terputus dari Internet, tidak ada penggodam yang dapat melihat dan menyerangnya secara langsung. Walaupun anda memerlukan serangan phishing atau memuat turun trojan dan kemudian menggunakan Trezor atau Ledger Nano anda di komputer yang dikompromikan, penggodam tetap tidak dapat mengakses kunci peribadi anda. Satu-satunya cara untuk memecahkan dompet perkakasan adalah dengan memilikinya secara fizikal (melalui pencurian, tipu muslihat, atau rompakan) dan juga mendapatkan kod PIN untuk mengaktifkannya.

Keselamatan kripto adalah kebiasaan peribadi yang baik. Terus belajar dan dapatkan maklumat terkini mengenai masalah keselamatan siber untuk memberi peluang terbaik kepada diri anda untuk mengelakkan peretasan dan penipuan yang mahal.


Inginkan alamat dompet crypto yang selamat? Daftar untuk akaun Huobi untuk mendapatkan dompet yang boleh memuatkan ratusan token berbeza, dan dilindungi oleh pengesahan 2FA, sama seperti akaun bank anda. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY