Memilih selang masa yang sesuai untuk mengoptimumkan dagangan anda

Memahami selang masa atau 'rangka masa' akan membantu anda melaksanakan dagangan dengan lebih menguntungkan, sama ada anda seorang peniaga jangka pendek atau pelabur jangka panjang. Ringkasnya, selang masa membolehkan anda menentukan dengan tepat cara anda ingin melihat pergerakan harga pada carta. Ia seperti melihat objek melalui kaca pembesar dengan tiga tahap pembesaran yang berbeza supaya anda boleh melihat segala-galanya, daripada bentuk umum objek hingga butiran kecilnya.
Baca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan pemula:

Apakah selang masa?

Selang masa ialah skala yang dipilih di mana anda melihat pasaran, diwakili sebagai a batang lilin (pendek kata 'lilin') yang bertahan untuk tempoh masa tertentu. Sebagai contoh, yang Huobi Global antara muka dagangan membolehkan anda memilih selang masa 1 minit, 15 minit, 1 jam, 4 jam, 1 hari, 1 minggu atau 1 bulan.
Jika anda memilih selang 1 minit, setiap lilin akan bertahan selama 1 minit. Selepas 1 minit berlalu dan lilin dicat, lilin seterusnya mula dicat secara automatik untuk minit seterusnya.
Begitu juga, selang masa 1 bulan akan melengkapkan 1 lilin sebulan dan mula mengecat yang baru sejurus selepas yang sebelumnya telah dicat. Oleh itu, jika anda ingin tahu apa yang telah berlaku dalam enam bulan sebelumnya, anda perlu melihat lilin sebulan sebelumnya; imej di bawah menunjukkan kepada anda rupa carta tersebut.
Huobi Global | 6 lilin 1 bulan
Anda boleh menganggap lilin yang lebih panjang sebagai jumlah lilin yang lebih pendek, dengan lilin yang lebih pendek menjadi sebahagian daripada lilin yang lebih panjang. Sebagai contoh, lilin 5 minit terdiri daripada 5 lilin 1 minit. Begitu juga, lilin 1 minggu terdiri daripada 7 lilin 1 hari. Oleh itu, semakin pendek selang masa yang dipilih, semakin spesifik pergerakan harga.

Bagaimanakah saya memilih selang masa yang sesuai untuk strategi dagangan saya?

Perkara utama yang perlu anda tentukan ialah tempoh pelaburan pilihan anda. Semakin lama anda ingin memegang token, semakin lama selang masa yang sepatutnya. Ini kerana anda harus tahu bagaimana harga telah bergerak sejak kebelakangan ini untuk mengenal pasti isyarat untuk masa hadapan yang boleh dijangka.
Contohnya, jika anda seorang pelabur yang berhasrat untuk memegang token selama sekurang-kurangnya 6 bulan, anda harus menggunakan selang masa yang lebih lama, seperti lilin mingguan. Sebaliknya, jika anda seorang peniaga harian yang membeli dan menjual setiap hari, anda akan mendapat manfaat paling banyak daripada selang yang paling singkat, seperti lilin setiap jam.
Dengan cara ini, anda akan mendapat data yang sesuai untuk membantu anda mencari sokongan, rintangan dan aliran keseluruhan untuk situasi khusus anda. Selain itu, ia akan menghalang anda daripada menumpukan pada data harga yang tidak perlu, iaitu, 'bunyi'.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY