Membina portfolio crypto berdasarkan profil pelabur anda

Membina dana indeks kripto untuk menjejaki mata wang kripto tertentu tidaklah sesukar yang disangka. Terdapat beberapa cara untuk membina portfolio, bergantung pada jenis pelabur anda dan garis masa yang anda ada untuk pelaburan ini.
 
Tujuan portfolio adalah untuk memberikan pendedahan kepada aset pertumbuhan berisiko tinggi yang berbeza — atau token, dalam kes ini — tetapi pada masa yang sama, mengekalkan beberapa aset selamat yang akan membawa anda melalui pasaran beruang.
 
Namun, mempunyai aset ini dalam portfolio anda tidak mencukupi; anda boleh memanfaatkan akaun hasil tinggi untuk pulangan pelaburan (ROI) yang lebih tinggi dan sebaik-baiknya, pastikan beberapa pemuliharaan kekayaan.
 
Memandangkan setiap pelabur mempunyai keutamaan dan keutamaan yang berbeza, berikut ialah beberapa cara anda boleh mengukur portfolio mana yang paling sesuai untuk anda, berdasarkan tabiat, kewangan, keperluan dan kehendak anda. Untuk menjadikannya semudah mungkin, kami menggunakan 3 persona pelabur yang berbeza, membolehkan anda melihat mana yang paling sesuai dengan anda:

The Hodler

Hodler ialah seseorang yang menggunakan strategi 'beli dan tahan', dan mungkin menggunakan 1 atau 2 pertukaran hanya untuk membeli dan menahan mata wang kripto mereka. Seperti namanya, The Hodler biasanya tidak terlalu mengambil berat tentang pergerakan harga jangka pendek dalam pasaran kerana garis masa pelaburan mereka adalah 5 hingga 10 tahun. Mereka mungkin belajar tentang mata wang kripto melalui kalangan rakan mereka dan menyertai beberapa kumpulan media sosial atau bilik sembang untuk menerima kemas kini crypto yang berkaitan.

Pelabur

Pelabur mungkin mempunyai pelaburan dalam aset tradisional yang membawa mereka hasil 5% kepada 7% dalam kupon, dividen atau faedah. Walau bagaimanapun, apa yang The Investor perlukan ialah memanfaatkan teknologi baharu atau aset pelaburan untuk meningkatkan hasil semasa mereka. Kemungkinannya, Pelabur berkemungkinan mempunyai 5% hingga 10% daripada nilai bersih mereka dalam mata wang kripto kerana mereka masih belajar tentang teknologi dan strategi pelaburan dalam ruang mata wang kripto.

Penjelajah / Pedagang

Penjelajah atau Pedagang ialah seseorang yang sanggup mengambil risiko yang lebih besar dan bereksperimen dengan protokol DeFi di luar pertukaran berpusat (CEX). Penjelajah melihat mata wang kripto dan teknologi yang berkaitan sebagai pintu masuk ke masa depan wang. Mereka juga terlibat dalam perbincangan dalam pelbagai komuniti dan tidak takut untuk mencuba strategi baharu untuk mencapai matlamat kewangan mereka.
 
Sekarang mari kita lihat strategi portfolio yang berbeza dan cara ia sesuai dengan tiga jenis pelabur yang telah kami huraikan:

Portfolio seimbang

Portfolio seimbang adalah serupa dengan portfolio yang kami bincangkan artikel sebelum ini, di mana kami membeli jumlah mata wang kripto berbeza yang sama pada setiap bulan.
 
Dalam artikel itu, kami membina portfolio untuk menjejaki 10 mata wang kripto teratas dan membeli semula mata wang kripto ini setiap bulan. Dengan berbuat demikian, kami mencipta a Kesan Purata Kos Dolar, di mana kami mengumpul token yang nilainya menurun tetapi pada masa yang sama, membeli lebih sedikit daripada token yang nilainya meningkat. Ini mungkin tidak memihak kepada kami serta-merta tetapi dari masa ke masa, kos token kami akan diselaraskan seiring dengan pasaran.
 
Membina portfolio yang seimbang adalah semudah membeli nilai token yang sama secara tetap, sama ada mingguan, dua minggu atau bulanan — bergantung pada cara anda ingin membuat purata ke dalam pasaran.
 
Berdasarkan portfolio yang kami bina, kami membeli nilai $100 daripada 10 mata wang kripto teratas. Dari masa ke masa, ini sepatutnya memberi kita pertumbuhan yang konsisten. Jika anda memecahkan portfolio ke dalam carta pai, ia akan kelihatan seperti ini:
Anda mungkin tertanya-tanya mengapa peratusan kelihatan tidak jelas, tetapi itu adalah kerana peratusan ini ditimbang dalam USD dan oleh itu, token yang telah meningkat dalam nilai menyumbang kepada peratusan yang lebih tinggi berbanding token yang menurun nilainya.
 
Anda juga mungkin perasan bahawa Dogecoin (DOGE) dan Avalanche (AVAX) hanya membentuk ~5% daripada portfolio. Ini kerana DOGE telah digantikan dengan AVAX berdasarkan permodalan pasaran.
 
Jenis portfolio ini sesuai untuk The Hodler kerana ia mengurangkan sebarang kebimbangan tentang perubahan harga jangka pendek dan membolehkan The Hodler mengumpul token secara tetap, mengembangkan portfolio mereka dari semasa ke semasa.
 
Portfolio seimbang yang menjejaki token teratas dalam pasaran mengurangkan risiko pendedahan kepada token bermodal rendah yang lebih tidak menentu yang boleh menghapuskan keuntungan dan menyebabkan kerugian dalam sekelip mata.

Portfolio berwajaran pasaran

Portfolio yang memberikan pulangan yang stabil pasti akan memberikan senyuman di wajah pelabur. Tetapi bagaimana anda boleh memaksimumkan keuntungan sambil mengekalkan risiko yang minimum?
 
Dalam kes ini, anda harus mempertimbangkan portfolio berwajaran pasaran. Portfolio sedemikian dikira berdasarkan permodalan pasaran token berbanding jumlah permodalan pasaran crypto.
 
Sama seperti cara dana dagangan bursa (ETF) dibina, saham yang berbeza akan mempunyai wajaran yang berbeza dalam ETF, berdasarkan matlamat dana.
 
Contohnya, jika anda ingin melabur dalam 5 token teratas (BTC, ETH, BNB, SOL dan ADA), dan bukannya memperuntukkan 20% dana anda ke dalam setiap token ini, anda harus mengikut formula ini — (topi pasaran token / topi pasaran token) x 100%:

Token

Permodalan Pasaran

Pegangan (%)

BTC

894,434,710,737

58.86%

ETH

443,075,272,964

29.16%

BNB

86,113,402,279

5.67%

SOL

53,057,029,908

3.49%

ADA

42,997,871,378

2.83%

Jumlah Had Pasaran Token

1,519,678,287,266

Carta pai akan kelihatan seperti ini:
Jenis portfolio ini akan memberi Pelabur pendedahan kepada token berbeza yang mereka cari untuk melabur. Dan memandangkan ia berdasarkan permodalan pasaran, di mana kebanyakan ETF dibina, Pelabur sudah biasa dengannya.

Portfolio pertumbuhan pantas

Penjelajah ialah orang unik yang sanggup mengambil risiko yang lebih tinggi untuk pulangan yang lebih tinggi. Pada asasnya, mereka biasanya mencari token bermodal rendah dengan objektif membalikkannya untuk keuntungan yang pantas.
 
Walau bagaimanapun, dengan industri yang berbeza dalam ruang kripto mendapat daya tarikan, memilih pemenang mungkin membuktikan satu cabaran.
 
Sebagai contoh, pada tahun 2021, token protokol seperti LUNA dan SOL menyaksikan pertumbuhan eksponen masing-masing sebanyak 12,866% dan 10,289%. Jika The Explorer telah membelinya lebih awal, mereka akan mendapat keuntungan astronomi.
 
Pelabur yang memegang portfolio pertumbuhan pesat mesti sentiasa melakukan penyelidikan mereka, mengikuti berita terkini dan menyemak kertas putih projek baharu. Pecahan portfolio sedemikian kelihatan seperti ini:

Kata-kata perpisahan

Pertimbangkan keadaan anda sendiri dan hasil yang diingini dan gunakan ini untuk menyusun rancangan untuk berusaha ke arah portfolio yang berkemungkinan besar membantu anda mengumpul sedikit kekayaan untuk perjalanan pelaburan crypto anda.
 
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY