Perlombongan Bitcoin: Gambaran besar

Artikel ini adalah latar belakang sejarah dan sistem di sebalik Perlombongan Bitcoin. Sekiranya anda ingin belajar bagaimana melombong Bitcoin, anda seharusnya sebaliknya kunjungi artikel kami yang lain.

Bitcoin direka dari bawah ke bawah untuk menggunakan sistem yang dipanggil Bukti Kerja (PoW) untuk mengesahkan transaksi pada lejar blockchain. Bukti Kerja dilakukan oleh pelombong di rangkaian Bitcoin menggunakan kuasa pemprosesan mereka untuk mencari penyelesaian untuk teka-teki kriptografi.

Proses penambangan bitcoin hanyalah perlumbaan untuk menyelesaikan masalah kriptografi tertentu dengan menggunakan kuasa pemproses. Pelombong pertama yang menemui jawapan yang sah untuk teka-teki kriptografi diberi bitcoin dan mencatat jawapan yang mereka dapati ke blockchain sebagai blok seterusnya.

Kekuatan yang ada pada pelombong untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi ini diukur dalam bentuk hash. Oleh kerana kemungkinan seseorang mencari jawapan untuk teka-teki adalah rawak, kekuatan hash yang lebih banyak (juga dikenal sebagai "hash rate") bermaksud pelombong mempunyai peluang lebih tinggi untuk mencari jawapan dan mendapatkan bitcoin. Kod Bitcoin direka untuk menyesuaikan kesukaran teka-teki penambangan mengikut kekuatan hash yang ada di rangkaian.

Perlombongan telah berkembang dari perlombongan CPU, perlombongan GPU, dan kemudian ke era perlombongan ASIC.

Dari CPU ke ASIC

Pada peringkat awal pengembangan Bitcoin, jumlah kekuatan hash rangkaian perlombongan Bitcoin rendah, dan begitu juga kesukaran untuk melombong Bitcoin. Adalah pantas dan efisien untuk menggunakan CPU untuk menambang Bitcoin dalam tempoh ini menggunakan program Bitcoin Core asas.

Apabila nilai Bitcoin meningkat, lebih banyak pelombong mula muncul di rangkaian untuk menambahkan kekuatan hash mereka ke kolam, meningkatkan kesukaran. Ini bermaksud keseimbangan daya dan kos hash telah berubah kerana nilai bitcoin telah meningkat secara mendadak. Akhirnya, CPU tidak dapat berkinerja dengan baik dalam persekitaran kesukaran perlombongan yang lebih tinggi.

Pelepasan CUDA Miner puddinpop pada tahun 2010 membolehkan pelombong Bitcoin memproses algoritma hash dengan GPU mereka dan bukan CPU mereka. GPU memiliki lebih banyak inti tetapi kecepatan lebih rendah daripada CPU, tetapi set petunjuk khusus mereka bermaksud bahawa apabila dikonfigurasi dengan benar, mereka dapat menghasilkan sekitar 100 kali kekuatan hash dari CPU.

Oleh kerana nilai Bitcoin terus meningkat, pemaju perkakasan mempunyai lebih banyak insentif untuk mengembangkan perkakasan khusus untuk perlombongan. Salah satu percubaan tersebut adalah susunan gerbang yang dapat diprogram di lapangan, tetapi perkakasan ini dengan cepat diikuti oleh litar bersepadu khusus aplikasi, atau ASIC, pada tahun 2012.

Teknologi ASIC kira-kira 200 kali lebih pantas daripada perlombongan bitcoin GPU dan melancarkan keseluruhan sub-industri perkilangan cip ASIC dan ladang perlombongan. Antara syarikat perkakasan perlombongan yang paling terkenal ialah Avalon Creative dan Bitmain.

Kolam perlombongan

Penambang mula mengumpulkan kekuatan hash mereka pada tahun 2010 untuk melancarkan pengembalian tenaga pengkomputeran mereka. Sifat taburan bitcoin secara rawak bermaksud bahawa seorang pelombong dapat bekerja selama bertahun-tahun (bergantung pada nasib dan kekuatan hash anda) tanpa melihat satu pun Bitcoin. Sebaliknya, pelombong baru secara teorinya boleh bernasib baik dan mendapat segelintir Bitcoin dalam beberapa hari pertama.

Kolam perlombongan menggunakan gabungan kekuatan hash anggotanya untuk mengerjakan algoritma perlombongan Bitcoin dan membayar setiap blok yang ditambang secara berkadaran dengan kuasa hash setiap anggota setelah menolak sedikit bayaran. Ini bermaksud bahawa ahli kolam perlombongan akan dibayar lebih kerap tetapi dalam jumlah yang lebih kecil.

Pertumbuhan ladang perlombongan dan kolam perlombongan sangat mengagumkan, tetapi ini juga bermaksud bahawa tidak mungkin secara matematik mana-mana pelombong kecil individu berharap dapat menghasilkan wang tanpa bergabung dengan kolam penambangan.

5 kolam perlombongan teratas di blockchain.com adalah Kolam Huobi, Melalui BTC, F2Pool, AntPool, dan Poolin.

Perlombongan Bitcoin hari ini dan esok

Hari ini hampir mustahil untuk melombong Bitcoin secara bebas. Syarikat dan kolam perlombongan crypto besar menguasai landskap, dengan ladang perlombongan besar dibina berhampiran sumber elektrik kos rendah. Menyiapkan operasi perlombongan yang bebas dan berdaya maju berharga ratusan ribu dolar dan pengetahuan teknikal, belum lagi kos operasi ASIC yang memerlukan tenaga.

Perlombongan awan, amalan menyewa kuasa pengkomputeran dari platform pengkomputeran awan untuk perlombongan, adalah penyelesaian runcit yang biasa. Banyak pemain yang lebih kecil dalam industri ini merasa sukar untuk mendapatkan kepercayaan pengguna dan banyak orang melarikan diri ke nama jenama yang lebih besar untuk keselamatan. Perlombongan awan tetap menjadi permainan jangka panjang: keuntungan mungkin tidak tinggi sepanjang masa, tetapi pelombong merancang untuk menyimpan Bitcoin mereka dalam jangka masa panjang untuk menampung kos awal.

Perkhidmatan yang dimiliki dan diuruskan adalah salah satu penyelesaian yang lebih popular untuk pelombong yang tidak mahu kesulitan menangani masalah teknikal, atau dengan kesukaran mendapatkan ASIC di pasaran di mana permintaan melebihi penawaran. Pelombong membeli dan memiliki ASIC (atau banyak ASIC) dari syarikat besar seperti Huobi, dan syarikat menguruskan keseluruhan persediaan dengan bayaran.

Kebimbangan besar telah ditimbulkan oleh pemerintah dan kumpulan persekitaran mengenai penggunaan kuasa perlombongan Bitcoin. Perlombongan Bitcoin menggunakan sejumlah besar kuasa, dan pelombong mendapat tekanan untuk menggunakan sumber tenaga yang berkecuali karbon. Dianggarkan antara 40% dan 70% rangkaian perlombongan Bitcoin dijalankan dengan tenaga hijau, dan jumlah ini mungkin akan meningkat dari masa ke masa.

Untuk jangka masa yang akan datang, perlombongan Bitcoin secara amnya dianggap sebagai aktiviti yang menguntungkan, selagi nilai keseluruhan Bitcoin terus meningkat, lebih banyak pelombong akan tertarik dengan ekosistem untuk mencari pulangan yang menguntungkan.


Daftar untuk akaun perdagangan Huobi untuk merasakan apa yang dimaksudkan dengan membeli, berdagang dan memperoleh Bitcoin. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY