Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Learn (9 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan Jabatan Perbendaharaan AS (FinCEN) telah mengeluarkan nasihat mengenai percubaan Rusia untuk mengelak sekatan, termasuk beberapa bendera merah berkaitan crypto. Walau bagaimanapun, biro itu juga berkata ia tidak memerhatikan "pengelakan meluas" sekatan menggunakan crypto. Walaupun begitu, nasihat itu memberi amaran tentang pemindahan dana yang melibatkan perkhidmatan pencampur kripto, urus niaga "yang dikenal pasti oleh perisian pengesanan blokchain yang berkaitan dengan perisian tebusan", dan mata wang maya boleh tukar (CVC) daripada dompet luaran yang "segera memulakan berbilang dagangan pantas antara berbilang CVC tanpa jelas. tujuan berkaitan, diikuti dengan transaksi di luar platform”. Ia berkata ini mungkin "menunjukkan percubaan untuk memutuskan rantaian jagaan" pada rantaian blok atau untuk "mengelirukan lagi transaksi".
ETF Perlombongan Aset Digital (DAM) VanEck akan melabur sekurang-kurangnya 80% daripada jumlah asetnya dalam sekuriti pelombong kripto yang menjana atau berpotensi memperoleh sekurang-kurangnya 50% hasil mereka daripada perlombongan atau teknologi lain yang berkaitan. VanEck akan menjejaki Indeks Perlombongan Aset Digital MVIS dan akan mempunyai nisbah perbelanjaan bersih sebanyak 0.5%. Pada masa yang sama, Goldman Sachs menawarkan akses kepada dana ETH yang dikeluarkan oleh Galaxy Digital. Menurut pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), Goldman Sachs akan "menerima yuran pengenalan" untuk pelanggan yang membawa kepada "Dana Ethereum Institusi Galaxy", yang dikeluarkan pada Mac 2021. Selain itu, platform pelaburan alternatif CAIS Modal akan menerima "yuran penempatan" untuk merujuk pelanggan kepada dana.
Persatuan Pelancong Phuket (PTA) dan Bank of Thailand (BOT) dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk membenarkan pelancong Rusia menggunakan kaedah pembayaran crypto di Thailand, menawarkan sedikit kelegaan untuk rakyat Rusia daripada sekatan keras dari banyak negara dan perniagaan berikutan pencerobohan Putin ke atas Ukraine . Presiden PIBG Bhummikitti Ruktaengam berkata aset digital boleh menjadi sandaran jika urus niaga dibatalkan, dan membayangkan bahawa perniagaan Thai mungkin bekerjasama dengan sistem pembayaran Rusia Mir untuk memudahkan transaksi.
Kenyataan daripada Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen mengenai perintah eksekutif Presiden Joe Biden mengenai aset digital telah meminta usaha untuk menyokong inovasi sambil menangani risiko dalam industri. Kenyataan itu telah dikeluarkan sehari lebih awal secara tidak sengaja dan dipadamkan dengan tergesa-gesa, tetapi telah pun ditangkap pada arkib web pada masa itu. Ia berkata perintah itu akan meminta "pendekatan yang diselaraskan dan komprehensif untuk dasar aset digital", boleh "menghasilkan manfaat yang besar untuk negara, pengguna dan perniagaan", dan akan "menangani risiko yang berkaitan dengan kewangan haram, melindungi pengguna dan pelabur, dan mencegah ancaman kepada sistem kewangan dan ekonomi yang lebih luas”.
SEC AS telah mendakwa adik-beradik John Albert Loar Barksdale dan JonAntina Barksdale kerana melanggar undang-undang sekuriti persekutuan dan didakwa menipu sekurang-kurangnya 12,000 "pelabur runcit lebih daripada $124 juta" dengan skim Ormeus Coin (ORME). Menurut SEC, adik-beradik itu telah berbohong tentang "saiz, nilai dan keuntungan yang dikatakan" aset perlombongan kripto ORME, dengan mendakwa ORME telah melabur $250 juta ke dalam operasi perlombongannya dan menjana pendapatan bulanan sebanyak $5 juta, yang menurut SEC adalah "tidak pernah mendekati". Mereka juga menunjukkan kepada pelabur dompet peti besi bernilai lebih $190 juta pada Nov 2021, tetapi paparan itu disediakan menggunakan tapak web berasingan yang menunjukkan nilai dompet yang tidak berkaitan, dan dompet sebenar projek itu "bernilai kurang daripada $500,000".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus bergerak ke sisi pada 38,000 malam tadi, tanpa peningkatan ketara dalam volum dagangan. ETH mengikuti corak yang sama pada 2,570 tetapi dengan volum dagangan yang mengecut. Carta harian menunjukkan penyatuan dan turun naik pada tahap rendah untuk kedua-duanya. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam niaga hadapan BTC tetapi sedikit penurunan OI dalam niaga hadapan ETH, dengan volum menurun sedikit untuk kedua-duanya di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY