Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (8 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

Coinbase menyekat 25,000 alamat dompet yang dikaitkan dengan aktiviti haram di Rusia. Syarikat itu mengumumkan langkah itu sebagai langkah untuk menyelaraskan dengan sekatan dan untuk memerangi pelakon jahat Rusia, dan ia tidak dibuat sebagai tindak balas kepada pencerobohan Ukraine. Coinbase juga mengurangkan kebimbangan bahawa crypto adalah risiko untuk mengelak sekatan, mengatakan bahawa "aset digital mempunyai sifat yang secara semula jadi menghalang pendekatan biasa untuk mengelak sekatan" dan "sebenarnya boleh meningkatkan keupayaan kami untuk mengesan dan menghalang pengelakan berbanding sistem kewangan tradisional."

Parlimen EU akan mengundi pada rangka kerja kawal selia untuk crypto yang dipanggil Markets in Crypto Assets (MiCA) pada 14 Mac. Versi MiCA yang akan diundi akan meninggalkan beberapa teks yang boleh ditafsirkan sebagai mengharamkan perlombongan bukti kerja. Ahli Jawatankuasa Parlimen Eropah mengenai Ekonomi dan Hal Ehwal Kewangan Stefan Berger berkata EU boleh "menetapkan piawaian global" dengan peraturan MiCA yang menandakan pendekatan EU yang "neutral teknologi dan mesra inovasi", sambil memberikan "kepastian undang-undang" dan "penyeliaan yang boleh dipercayai struktur”. Sementara itu di AS, Presiden Joe Biden dijangka menandatangani perintah eksekutif untuk agensi kerajaan AS untuk mengkaji implikasi mewujudkan CBDC AS.

Bank global Sepanyol Santander menawarkan pinjaman yang disokong oleh komoditi token. Bank itu bekerjasama dengan Agrotoken, platform tokenisasi komoditi pertanian Argentina, untuk "menjadi platform perkhidmatan kewangan pertama" untuk menggunakan "teknologi rantaian blok dan kripto untuk mengembangkan pasaran kredit pertanian dan membuka potensi perniagaan petani", kata Fernando Bautista, ketua perniagaan tani. di Santander Argentina. Santander menjangkakan bahawa dalam tempoh 6 bulan akan datang, 1,000 petani Argentina akan mendapat pinjaman dengan cagaran dengan token untuk kacang soya (SOYA), jagung (CORA), dan gandum (WHEA), dengan setiap token mewakili satu tan komoditi masing-masing yang petani telah menjual dan menghantar ke lif bijirin yang disahkan.

Protokol Anchor (ANC) pada rangkaian Terra kini merupakan platform pinjaman DeFi kedua terbesar di dunia selepas Aave. TVL on Anchor melonjak lebih 40% pada bulan lepas kepada $11.5 bilion, mencabar TVL $11.6 bilion Aave. Pertumbuhan ini juga menjadikan Anchor protokol DeFi keenam terbesar, dengan pengguna tertarik dengan hasil 20%nya pada Terra stablecoin UST. ANC token Anchor juga telah menyaksikan pertumbuhan kukuh dalam tempoh 30 hari yang lalu.

Web3 dan syarikat permulaan NFT Immutable (IMX) telah mengumpul pusingan $200 juta C yang diketuai oleh dana kekayaan negara Singapura Temasek, menurut eksklusif oleh Reuters. Immutable baru-baru ini bekerjasama dengan Gamestop pada projek NFT pada penyelesaian lapisan 2 Ethereumnya Immutable X, yang menjanjikan "yuran gas sifar, dagangan segera dan NFT neutral karbon". Tencent, Animoca Brands, Mirae Asset dan Airtree Ventures turut mengambil bahagian dalam pusingan itu, yang bernilai Immutable pada $2.5 bilion.

Tunjukkan saya wang itu

Data daripada Huobi Global menunjukkan BTC ditahan pada tahap sokongan 37200 untuk menamatkan aliran menurun yang kukuh. Paparan 4 jam menunjukkan bahawa penunjuk MA menunjuk ke bahagian pendek, dengan volum dagangan yang rendah. Pada jangka masa yang lebih panjang iaitu 1 hari, BTC nampaknya telah menamatkan aliran menurunnya dan kembali kepada julat dagangan sebelumnya dari sebelum pencerobohan Ukraine, dengan turun naik yang lebih rendah, rintangan pada 39600 dan sokongan pada 37000. ETH mengikutinya dengan rintangan 2620 dan 2450 sokongan.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY