Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (8 Dis 2021)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

Gabenor bank pusat Zimbabwe John Mangudya telah menolak membenarkan mata wang kripto sebagai tender yang sah tetapi sedang mempertimbangkan CBDC e-Zimbabwe dollar. Beliau berkata bahawa kumpulan fintech kerajaan "bekerja keras" di CBDC dan "hampir sampai". Dolar Zimbabwe telah kehilangan hampir 30% daripada nilainya pada tahun ini, dan kestabilan adalah kebimbangan yang ketara bahawa kerajaan membayar bonus tahunan kakitangan awam dalam USD.

Australia sedang memperkenalkan peraturan baharu untuk memodenkan sistem pembayaran dan akan mengambil kira pembayaran crypto. Pembaharuan itu termasuk skim pelesenan untuk firma yang membeli dan menjual kripto. Bendahari Josh Frydenberg juga mengumumkan kerja pada mata wang digital, walaupun Reserve Bank of Australia baru-baru ini mengatakan bahawa tidak ada kes yang kukuh untuk CBDC di bawah.

"Setiap bank harus mempunyai strategi crypto," kata Visa. Syarikat pembayaran telah menyediakan amalan nasihat kripto global untuk institusi kewangan dan mahu menjadi "jambatan antara bank dan ekosistem kripto". Kajian Visa baru-baru ini menunjukkan bahawa antara 18% hingga 40% segmen pengguna berkemungkinan akan menukar bank untuk mengakses perkhidmatan mata wang kripto.

Binance Asia Services, yang beroperasi di luar Singapura, telah membeli pegangan 18% dalam Hg Exchange. Hg Exchange ialah bursa persendirian dan mempunyai lesen "pengendali pasaran yang diiktiraf" daripada Penguasa Kewangan Singapura (MAS). Sebaliknya, pihak berkuasa Singapura meletakkan Binance dalam senarai amaran pelabur awal tahun ini, yang membawa kepada penghijrahan pengguna daripada platform tersebut. Pengambilalihan itu mungkin bermakna Binance sendiri mungkin tidak begitu bimbang tentang mendapatkan lesen untuk beroperasi di pasaran Singapura.

Syarikat kuasa kebangsaan Iceland telah mengehadkan bekalan yang boleh diberikannya kepada pelombong bitcoin dan peleburan aluminium kerana isu penjanaan kuasa dan grid. Hive Blockchain Technologies, Genesis mining dan Bitfury Holding adalah antara pelombong utama yang beroperasi di Iceland, destinasi yang digemari kerana lebih daripada 99% tenaganya berwarna hijau.

Tunjukkan Saya Wang

Pasukan penyelidikan pasaran Huobi mengekalkan pandangan menurun jangka panjang untuk BTC. Jumlah dagangan berkurangan dan sementara terdapat aliran menaik jangka pendek, penganalisis Huobi menjangkakan sokongan 50,000 akan diuji pada siang hari. Jika ia bertahan, harga mungkin melonjak ke paras 51,100 dan 52,000.

Derivatif BTC dan ETH kekal stabil, walaupun volum kontrak menurun, menandakan pasaran secara amnya stabil ke hadapan.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh memulakan minat daripada mata wang kripto terbiar anda! 

ms_MY