Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (7 Dis 2021)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

Craig Wright, seorang lelaki yang mendakwa dirinya Satoshi Nakamoto, telah diperintahkan membayar ganti rugi $100 juta kepada sebuah syarikat yang diasaskan olehnya dan rakan perniagaannya yang kini sudah meninggal dunia. Mahkamah Florida mendapati dia telah menipu mendiang rakannya, Dave Kleiman, bahagian yang sah daripada hasil perlombongan Bitcoin awal, serta IP untuk Bitcoin. Peguam dari kedua-dua pihak mendakwa kemenangan, dan tiada bukti pasti identiti Satoshi Nakamoto telah ditunjukkan.

Wikipedia sedang mengikuti perkembangan NFT dengan mengeluarkan suntingan Wikipedia yang pertama sebagai NFT. Rumah lelong Christie menganggarkan bahawa ia boleh dijual pada harga $100,000 hingga $150,000, dan hasilnya akan membiayai projek media sosial pengasas Wikipedia Jimmy Wales WT.Social, bersama-sama dengan beberapa badan amal. Suntingan mercu tanda yang dimaksudkan ialah “Hello, World!” yang ringkas, diterbitkan pada 15 Januari, 2001.

Firma pelaburan Korea Selatan Hashed sedang disiasat oleh pihak berkuasa cukai negara itu. Tiada sebab khusus untuk audit telah diberikan, dan siasatan masih belum membawa kepada sebarang pendakwaan. Hashed, yang mempunyai pelaburan dalam Axie Infinity, Terra (LUNA) dan The Sandbox, berkata bahawa ia telah mematuhi permintaan pihak berkuasa untuk mendapatkan maklumat.

Permintaan NFT telah beralih daripada seni kepada adegan digital pada minggu lepas. Walaupun barang koleksi masih menyumbang sebahagian besar daripada $300 juta dalam volum NFT, jualan hartanah digital di The Sandbox, Decentraland dan platform metaverse lain menyumbang kira-kira 25% pasaran, membayangi volum yang didagangkan dalam kategori seni.

Pengasas bersama Ethereum Vitalik Buterin percaya bahawa "permainan akhir" untuk ETH 2.0 ialah sistem di mana pengeluaran blok dipusatkan, tetapi dengan "peringkat kedua pertaruhan, dengan keperluan sumber yang rendah" untuk pengesahan terpencar. Buterin mencadangkan bahawa ini boleh didayakan dengan kalis penipuan atau ZK-SNARKS dan menambah bahawa "tiada satu roll-up berjaya sebagai memegang mana-mana hampir dengan majoriti aktiviti Ethereum". Ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana ini bersesuaian dengan pelan hala tuju Ethereum, atau sama ada Buterin melihat batasan sebenar dalam strategi awalnya.

Tunjukkan Saya Wang

BTC naik melepasi paras $51,000, menunjukkan tanda-tanda pemulihan daripada hujung minggu dakwat merah yang menyaksikan ia kehilangan 20% daripada nilainya. Token dan altcoin lain turut mengikuti rali, mengukuh sebanyak 10% kepada 30%. Walau bagaimanapun, penganalisis terus memberi amaran bahawa penunjuk kekal bercampur-campur.

Pemulihan itu pastinya tidak dihalang oleh seekor ikan paus BTC tertentu yang membeli penurunan sehingga 2,700 BTC (kira-kira $137 juta). Pakar memerhatikan pembengkakan dompet kepada 118,017 BTC sama seperti pasaran meningkat kepada paras sokongan $50,000, dan walaupun tidak pasti bahawa dompet itu milik pelabur swasta, pemerhati berkata pergerakan pada alamat dompet tidak sepadan dengan tingkah laku institusi biasa . Awak boleh perhatikan ikan paus di alamat ini.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh memulakan minat daripada mata wang kripto terbiar anda! 

ms_MY