Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (6 Dis 2021)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

Berita di sekitar blockchain

Presiden El Salvador Nayib Bukele mempertahankan pelaburan negaranya dalam BTC dengan menjatuhkan bunyi yang menyengat ini pada penganut emas Peter Schiff: “Anda tahu, boomer, kami mempunyai 44,106 oz emas dalam rizab kami. Bernilai $79 juta, turun 0.37% berbanding setahun lalu. Jika kami telah menjualnya setahun lalu dan membeli Bitcoin, ia kini akan bernilai $204 juta.” Aduh.

Penggodaman BitMart $196 juta pada 5 Disember telah dibuat kerana kunci peribadi yang dicuri yang memberikan penggodam akses kepada dua dompet panas. Pencuri menghantar token ke 1 inci untuk menukar ETH, kemudian mencucinya melalui Tornado Cash. Ketua Pegawai Eksekutif Bitmart Sheldon Xia menulis tweet bahawa kerugian pengguna akan dibayar pampasan oleh Bitmart. Aduh berganda.

Pengerusi SEC AS Gary Gensler menyeru lebih banyak perlindungan untuk pelabur kripto, sekali lagi memberi amaran bahawa kripto "berlimpah dengan penipuan, penipuan dan penyalahgunaan dalam aplikasi tertentu". Dia memilih token yang ditawarkan sebagai sekuriti dan berkata bahawa "inovasi kewangan sepanjang sejarah tidak lama berkembang di luar rangka kerja dasar awam kami."

Tunjukkan saya wang itu

Beli dip? Harga BTC agak stabil selepas penurunan pada hari Sabtu kepada 41,789 USDT (disertai dengan lonjakan jumlah yang besar). Menurut pasukan Penyelidikan Huobi, penunjuk pasaran seperti Relative Strength Indicator (RSI) dan K-line mencadangkan bahawa sentimen pasaran masih boleh berayun ke mana-mana arah, tetapi berkemungkinan akan turun naik antara 47,700 dan 49,700 pada siang hari. ETH menunjukkan lebih sedikit kestabilan, walaupun pemulihan harganya mungkin lebih perlahan daripada biasa.

Dari segi pelaburan, $2.8 bilion telah dicurahkan ke dalam projek dan pemula blockchain minggu ini. Projek utama termasuk: Thought Machine ($200 juta diketuai oleh Nyca Partners), Mercado Bitcoin ($50.3 juta), Uler Era ($400 juta siri B), Certik ($80 juta B2 pusingan pada penilaian $1b diketuai oleh Sequoia Capital), 1 inci Rangkaian (pusingan $175 juta B diketuai oleh Amber Group), Fireblocks ($400 juta siri E).

Sam Bankman-Field (kenamaan CEO FTX) juga mengetuai pusingan $35 juta ke Stacked melalui firma perdagangan kriptonya Alameda Research. Stacked membolehkan pelabur runcit mengurus aset mereka dan melabur dalam portfolio dan strategi pra-bina.

ms_MY