Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (4 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Kerajaan Ukraine telah membatalkan rancangan udara crypto yang bertujuan untuk memberi ganjaran kepada penderma crypto dan sebaliknya akan mengumumkan NFT untuk menyokong angkatan tenteranya, kata timbalan PM dan menteri transformasi digital Mykhailo Fedorov. Bagaimanapun, beliau juga menyatakan bahawa tidak ada rancangan untuk mengeluarkan sebarang token yang boleh digunakan. Walaupun kelihatan semalam bahawa airdrop telah bermula, ia kemudiannya mendedahkan bahawa pihak ketiga mungkin telah memalsukan acara itu. Setakat ini, kerajaan Ukraine telah mengumpulkan lebih $54 juta dalam pembiayaan crypto sejak ia mula menerima sumbangan crypto seminggu yang lalu.
Menurut data daripada firma analisis blockchain, aktiviti crypto Rusia pada pertukaran utama telah perlahan, menunjukkan negara itu tidak mungkin menggunakan aset digital untuk mengelak sekatan. Walaupun volum dagangan crypto dalam denominasi ruble mencapai kemuncak $70.7 juta pada 24 Feb, ia telah jatuh kepada sekitar $34.1 juta sejak itu. Namun, AS dan EU meningkatkan pengawasan kawal selia mereka terhadap kripto, dengan negeri New York mengetatkan pengawasan rantaian blok untuk memastikan aset digital tidak digunakan untuk menyokong kepentingan Rusia. Pakar kripto seperti ketua penyiasat jenayah kripto TRM Labs, Ari Redbord, telah menolak kebimbangan ini, dengan mengatakan bahawa orang Rusia “tidak boleh menggunakan kripto untuk menggantikan ratusan bilion dolar yang berpotensi disekat atau dibekukan”.
Dalam usaha untuk menjadi ibu kota Bitcoin Eropah, Lugano, Switzerland, telah bekerjasama dengan penerbit stablecoin Tether untuk menubuhkan Bitcoin, Tether dan token LVGA Points Lugano sendiri sebagai tender yang sah di bandar. Langkah ini bertujuan untuk membolehkan penggunaan kripto yang lancar untuk transaksi harian oleh semua perniagaannya. Sebaliknya, timbalan menteri kewangan Malaysia Yamani Hafez Musa berkata kripto tidak sesuai sebagai bentuk pembayaran atau penyimpan nilai, walaupun beliau mengakui ia adalah kelas aset yang berdaya maju untuk pelaburan. Untuk menyokong hujahnya, beliau berkata aset digital "terdedah kepada turun naik akibat pelaburan spekulatif", tidak "menunjukkan ciri wang", berisiko serangan siber, dan tidak dapat memproses sebanyak transaksi seperti sistem pembayaran Visa semasa .
Kemas kini perlombongan BTC GEM Mining pada Februari menunjukkan ia menghasilkan 200.5 BTC bernilai lebih $8,506,600, dengan 18,065 pelombong aktif pada masa ini dan 14,000 bersedia untuk datang dalam talian menjelang akhir tahun. Firma perlombongan gred institusi neutral karbon 97% mempunyai armada yang boleh digunakan sebanyak 32,000 pelombong, dan pelombong aktif Feb mewakili peningkatan 22% daripada 14,804 pelombong Jan, manakala kadar cincangan 1.77 EH/s menandakan peningkatan 22.84s EH/s daripada Jan'TP1T1. . Walau bagaimanapun, BTC yang dihasilkan pada Feb turun 9.89% daripada Jan, apabila 222.5 BTC bernilai sekitar $9,551,100 dihasilkan. Ini juga bermakna penurunan hasil bulan ke bulan, daripada $9.15 juta kepada $8.22 juta. GEM mengaitkan ini dengan bulan yang lebih pendek, kadar hash global yang lebih tinggi dan pelarasan kesukaran yang lebih tinggi seterusnya, dan derma kuasa perlombongan untuk menyokong langkah komuniti.
Firma infrastruktur blockchain Emrit mahu membawa runcit ke Web3 dengan "merapatkan jurang antara dunia fizikal dan Web3". Ketua Pegawai Eksekutif Jiten Varu berkata kunci untuk berbuat demikian adalah dengan memberi tumpuan kepada yang ketara dan membawa "infrastruktur yang diedarkan" kepada komuniti. Pelanggan membayar yuran $199 sekali sahaja untuk pelombong dan menerima separuh daripada pendapatan, yang kemudiannya didepositkan ke dalam dompet mereka setiap bulan. Varu berkata ini "bukan projek kripto bertumpu syiling atau mata wang" tetapi sebaliknya, "pendapatan pasif, bukan seperti Dogecoin dagangan harian".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus jatuh malam tadi, jatuh di bawah paras sokongan sebelumnya iaitu 42,000; carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum menurun sedikit di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Walaupun ETH baru-baru ini meningkat melebihi $3,000, data mencadangkan pembalikan tidak akan berlaku dalam masa terdekat. Memandangkan turun naik tahunan 88%nya, pergerakan antara $2,400 dan $3,200 harus dianggap biasa, tetapi tiada tanda peniaga runcit cukup yakin untuk membeli ETH dengan leverage pada masa ini. Walaupun purata transaksi harian $6.7 bilion semasa meningkat 6% daripada 30 hari sebelumnya, ia masih jauh lebih rendah daripada purata $9 bilion pada akhir 2021. Pada lapisan utama, urus niaga ETH tidak menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan, dan Ethereum dApps melihat penurunan 10% bulan ke bulan pada alamat aktif. Oleh itu, melainkan urus niaga ETH dan penggunaan dApps melihat pertumbuhan yang ketara, beruang berkemungkinan mempunyai kelebihan.
Harga Polkadot terus jatuh dan mungkin turun kepada $10 di tengah-tengah kebimbangan global terhadap harga komoditi, konflik Rusia-Ukraine dan inflasi. Pada masa ini, harganya ialah $17.31 dengan volum dagangan 24 jam sebanyak $1,114,970,973, dan telah menyaksikan penurunan 5% dalam tempoh 24 jam yang lalu. Pada masa penulisan ini, paras pasaran langsungnya ialah $17,091,224,508, dengan bekalan edaran sebanyak 987,579,315 syiling DOT.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY