Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (3 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Ketika derma crypto terus mengalir ke dalam usaha Ukraine menentang serangan tentera Rusia, skim penipuan yang memikat penderma untuk "membantu Ukraine" dengan crypto juga telah dilaporkan. Tapak web pancingan data, e-mel dan siaran forum didakwa digunakan untuk menjalankan penipuan yang meyakinkan pengguna crypto untuk menderma mata wang digital ke alamat yang berbeza daripada yang disediakan oleh NGO Ukraine dan kerajaan Ukraine. Penyelidik keselamatan siber dan perisian tebusan seperti Jake Jcybersec dan Malware Hunter telah menemui domain .com dan .org yang ditubuhkan oleh penipu, dengan nama seperti Ukraine-donate, Ukraineglobalaid dan Ukrainewar.support.
Sejak Ukraine tweet "airdrop disahkan" semalam, pengguna Ethereum telah membuat beribu-ribu derma mikro antara 0.0001 ETH hingga 0.01 ETH (kira-kira $0.30 hingga $30) kepada dompet Ethereum rasmi negara itu. Ini menunjukkan bahawa pengguna Ethereum cuba untuk bermain airdrop melalui serangan Sybil ke atas dompet Ethereum Ukraine, yang memerlukan seorang pengguna membuat derma kecil daripada berbilang dompet dan bukannya membuat satu derma yang lebih besar. Pakar berkata Ukraine boleh menghantar 'ganjaran' yang digoda itu kepada dompet unik dan oleh itu, memberi pemilik berbilang dompet penderma bantuan berganda daripada airdrop yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, masih tidak jelas apakah item yang akan diturunkan dan cara penerima yang layak akan dinilai.
Washington menyasarkan akses Rusia kepada tunai digital di tengah-tengah kebimbangan bahawa Kremlin dan penyokongnya mungkin menggunakan crypto untuk mengelak sekatan. Walau bagaimanapun, permintaan Ukraine untuk pertukaran kripto teratas untuk mengharamkan pengguna Rusia telah ditolak bulat-bulat kerana pakar mengatakan ketelusan, kebolehkesanan dan kecairan kripto menjadikannya tidak sesuai untuk mengelak sekatan. Tambahan pula, Putin telah bersusah payah sejak 2014 — apabila Rusia mengilhakkan semenanjung Crimean Ukraine — untuk melindungi Rusia daripada sekatan, dengan jumlah sekitar $50 bilion setiap tahun. Menurut pakar pencegahan pengubahan wang haram dan pematuhan sekatan Sarah Beth Felix, sebarang pergerakan dana mungkin berlaku sebelum Rusia menyerang Ukraine.
IRS telah memfailkan untuk menolak tuntutan undang-undang daripada staker Tezos Joshua dan Jessica Jarrett, mengatakan agensi itu telah membayar balik $3,793 dalam cukai ditambah faedah ($208.03) kepada mereka pada 14 Feb. Mereka menyaman IRS tahun lepas, mendakwa mereka sepatutnya belum dibuat untuk membayar cukai pendapatan ke atas token Tezos yang diperoleh dengan mempertaruhkan pada rangkaian. IRS kemudiannya menawarkan bayaran balik kepada mereka pada bulan Dis tetapi mereka menolaknya supaya mereka boleh memaksa mahkamah persekutuan untuk memutuskan sama ada IRS boleh mengenakan cukai kripto yang diperolehi melalui pertaruhan sebagai pendapatan (di samping mengenakan cukai pada transaksi crypto sebagai keuntungan atau kerugian modal). Pemfailan menyatakan bahawa IRS menjangkakan plaintif menolak usulnya untuk menolak tetapi menambah bahawa tiada kemungkinan pengecualian akan dikenakan dan bahawa "tiada apa-apa lagi untuk dihakimi".
Bilangan unik pembeli NFT bulan lepas jatuh di bawah 800,000 buat kali pertama sejak Okt 2021. Data CryptoSlam menunjukkan bahawa 796,009 pembeli NFT di pasaran sekunder pada Feb (turun 12% dari Jan) menyumbang kira-kira $2.6 bilion nilai jualan (turun 40% dari Jan). Selain itu, 10 daripada 12 rantaian blok sokongan NFT teratas telah mengalami penurunan dalam volum jualan dalam 24 jam yang lalu, dan menurut Google Trends, volum carian kata kunci global untuk 'NFT' telah menurun sebanyak 60% kepada 70% sejak akhir Jan. Perkembangan ini bertepatan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) yang menyiasat NFT tertentu untuk menentukan sama ada ia layak sebagai sekuriti dan oleh itu, jika ia perlu dikawal. Peguam SEC telah menghantar sepina kepada pencipta NFT dan pertukaran crypto untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Pihak Berkuasa Piawaian Pengiklanan (ASA) UK telah mengharamkan iklan floki inu (FLOKI), dengan mengatakan bahawa "Missed Doge? Dapatkan tuntutan Floki" "mengeksploitasi kebimbangan pengguna untuk terlepas (FOMO) dan pelaburan remeh dalam mata wang kripto". Iklan itu, yang dilihat pada pengangkutan awam di London, juga menyatakan dalam teks yang lebih kecil di bahagian bawah: “Pelaburan anda mungkin turun dan juga nilainya meningkat. Cryptocurrency tidak dikawal di UK.” Ini menyebabkan ASA menggelar iklan tersebut sebagai “tidak bertanggungjawab” dan mengatakan bahawa pasukan FLOKI mesti “memastikan mereka tidak secara tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan atas kekurangan pengalaman atau kepercayaan pengguna dengan tidak membuat CGT (cukai keuntungan modal) yang jelas mungkin disebabkan oleh keuntungan mata wang kripto” .
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC jatuh sedikit pada siang hari, dengan sokongan pada 43,200 dan carta harian menunjukkan turun naik sisi peringkat tinggi. Begitu juga, ETH melihat sedikit penurunan pada siang hari; carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan sedikit penurunan dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY