Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Learn (28 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Lebih $10 juta dalam BTC dan ETH telah dikumpulkan sebagai tindak balas kepada gesaan kerajaan Ukraine untuk menderma di tengah-tengah pencerobohan Rusia. Data dalam rantaian menunjukkan derma sebanyak $5.2 juta dalam ETH — termasuk $1.1 juta dalam Tether dan $109,000 dalam USDC — dengan $250,000 dalam Tether daripada pengasas FTX Sam Bankman-Fried dan kira-kira $277,000 dalam ETH .com Ketua Pegawai Eksekutif Deepak Thapliyal. Crypto, yang disimpan dalam dompet ERC20, masih belum ditarik balik. Derma BTC berjumlah $4.2 juta, yang mana $2.9 juta telah ditarik balik. Pada hujung minggu, kolektif seni Rusia Pussy Riot membantu menubuhkan DAO yang mengumpulkan $3 juta dalam ETH untuk usaha perang dan bantuan kemanusiaan.
Tentera Rusia yang menyerah diri kepada Ukraine masing-masing akan menerima 5 juta rubel ($43,455) dalam bentuk kripto atau wang tunai, serta pengampunan selepas perbicaraan, kata pengacara TV Ukraine Masha Efrosinina, yang juga duta kehormat Dana Penduduk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Ukraine. Dalam catatan Instagram, beliau berkata tawaran ini datang daripada Kementerian Pertahanan Ukraine dan komuniti IT global. Menurut duta Ukraine ke AS, platun Rusia yang menyerah diri pada 24 Feb tidak menyedari bahawa mereka dihantar untuk membunuh orang Ukraine.
Kementerian ICT, Sains dan Perancangan Masa Depan Korea Selatan telah menjanjikan $186.7 juta untuk mewujudkan ekosistem Metaverse yang luas dipanggil Dunia Maya Diperluas, untuk memacu pembangunan kandungan digital dan pertumbuhan korporat negara. Ekosistem adalah sebahagian daripada 'Tawaran Baharu Digital' yang lebih luas, satu set dasar yang diwujudkan untuk memupuk pertumbuhan teknologi digital di Korea Selatan. Pencipta kandungan akan menerima sokongan untuk menarik bakat yang sesuai untuk membina platform, dan kementerian berhasrat untuk menawarkan sokongan kewangan dan pembangunan teknologi untuk menyokong pertumbuhan korporat. Selain itu, kementerian itu berkata ia akan mengadakan aktiviti kreatif berorientasikan komuniti, pertandingan pembangun Metaverse dan hackathon.
Menurut firma analisis rantaian Glassnode, mungkin terdapat sentimen positif untuk Bitcoin, kerana bilangan alamat dengan baki BTC bukan sifar telah mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 40,276,163. Antara alamat ini, 817,445 mempunyai sekurang-kurangnya satu keseluruhan BTC, menandakan paras tertinggi 10 bulan pada 28 Feb. Pada masa yang sama, HODLing telah menjadi semakin biasa di kalangan pemilik dompet dengan baki BTC positif. Glassnode juga berkata jumlah bekalan edaran BTC yang terakhir dipindahkan tiga hingga lima tahun lalu telah mencapai paras tertinggi empat tahun iaitu lebih sedikit daripada 2.8 juta syiling.
Yuran gas Ethereum berada pada tahap terendah dalam tempoh enam bulan, setelah turun sebanyak 80.26% sejak 10 Jan daripada $52 kepada $10.26 secara purata. Urus niaga lapisan dua (L2) telah mengikutinya pada minggu lalu — yuran L2 terendah untuk pemindahan ETH $0.13 setiap transaksi melalui Loopring; yuran gas untuk menukar token menggunakan kos Loopring $0.66 setiap swap. Loopring diikuti oleh Zksync ($0.16), Polygon Hermez ($0.25), Arbitrum ($0.56), Rangkaian Boba ($0.99), Optimisme ($1.24) dan Aztec ($4.23). Yuran gas bersaiz median juga telah jatuh lebih 80% sejak 10 Jan, daripada $29 kepada $4.55 setiap transaksi.
Jumlah nilai terkunci (TVL) dalam DeFi telah melepasi $200 bilion kerana pasaran crypto telah pulih daripada kemelesetan pasaran minggu lepas. Beberapa aset asli daripada protokol kontrak pintar bernilai $611 bilion telah menyaksikan pertumbuhan dua angka, dengan cypherium (CPH), rakan niaga (XCP) dan terra (LUNA) terdiri daripada tiga teratas pada kenaikan masing-masing 330%, 54% dan 52%. Dari segi keseluruhan TVL dalam DeFi, Ethereum mendominasi dengan $112.36 bilion (55.94%), diikuti oleh Terra dengan $20.17 bilion (10.4%) dan Binance Smart Chain (BSC) dengan $12.13 bilion (6.03%).
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC mencapai paras terendah 37,000 pada malam Ahad sebelum melihat sedikit peningkatan kepada sekitar 38,000. Begitu juga, ETH jatuh ke paras terendah 2,550 malam tadi sebelum melantun semula kepada sekitar 2,650. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, walaupun yang pertama menyaksikan sedikit penurunan dalam volum manakala volum yang kedua kekal tidak berubah.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY