Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (25 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Tentera Ukraine telah menerima lebih $1 juta dalam bentuk derma crypto selepas Rusia melancarkan serangan besar-besaran terhadap Ukraine semalam. Menurut firma analisis blok Elliptic, hampir $400,000 dalam BTC telah didermakan dalam tempoh 12 jam kepada NGO Ukraine Come Back Alive, yang menyediakan tentera negara dengan peralatan ketenteraan, bekalan perubatan dan dron. Perikatan Siber Ukraine, yang terlibat dalam serangan siber terhadap sasaran Rusia, telah menerima hampir $100,000 dalam BTC, Litecoin, ETH dan beberapa stablecoin. Sebaliknya, pemisah pro-Rusia telah mengumpul dana dalam BTC sejak permulaan konflik.
Menurut kajian oleh firma risikan blockchain Chainalysis, 4,068 'paus' crypto penjenayah memegang lebih $25 bilion dalam crypto. Kajian itu menyatakan bahawa terdapat peningkatan 266% dalam baki kripto yang dipegang oleh penjenayah antara 2020 dan 2021. Antara dana yang dicuri, perisian tebusan, kedai penipuan dan dana darknet, yang pertama terdiri daripada bahagian terbesar kripto yang dipegang secara jenayah. Kajian selanjutnya berkata kebanyakan paus kripto jenayah (yang mewakili 3.7% daripada semua paus kripto) boleh diletakkan dalam salah satu daripada dua kategori — mereka "menerima sama ada bahagian yang agak kecil atau sangat besar daripada jumlah baki mereka daripada alamat terlarang".
Firma pelaburan persaraan IRA Financial Trust sedang "dipukul" sama seperti ia digodam untuk kripto bernilai $36 juta, menurut akaun oleh detektif Sioux Falls. Pada 8 Feb, polis menerima laporan tentang "rompakan" di pejabat South Dakota firma itu. Panggilan itu ternyata palsu dan insiden itu dinamakan "swatting", iaitu, menipu polis untuk bertindak balas terhadap krisis palsu. Bagaimanapun, memang ada rompakan yang sedang berlaku, walaupun di alam siber. Apabila pekerja kembali ke meja mereka, mereka mendapati bahawa "akaun pelanggan telah digodam dan wang sedang diambil secara aktif". Syarikat itu berjaya menghentikan pengeluaran wang tidak lama lagi tetapi pada masa itu, "banyak kerosakan" telah dilakukan kepada "ratusan mangsa". Rakan kongsi institusi IRA, Gemini, telah menafikan tanggungjawab dan menyalahkan IRA atas kerugian itu, tetapi masih tidak jelas bagaimana protokol keselamatan Gemini telah dikompromi.
Pengasas BitMEX Arthur Hayes dan Benjamin Delo telah mengaku bersalah melanggar Akta Kerahsiaan Bank selepas proses litigasi yang panjang dengan Jabatan Kehakiman (DOJ) AS. Pada satu ketika, BitMEX memberi perkhidmatan kepada pelanggan Amerika tanpa sebarang prosedur pengesahan kenal-anda-pelanggan (KYC) atau anti-pengubahan wang haram (AML), yang menyebabkan BitMEX menjadi "platform pengubahan wang haram", kata DOJ. Tambahan pula, ia telah didakwa bahawa Hayes telah merasuah kerajaan tempatan Seychelles apabila BitMEX berpindah ke sana pada tahun 2020 dan malah menyombongkan diri bahawa harganya "hanya sebiji kelapa". Hayes dan Delo masing-masing bersetuju membayar $10 juta denda jenayah sebelum perbicaraan mereka pada bulan Mac.
Berikutan kritikan meluas bahawa ia "mencari keuntungan daripada penderitaan", Associated Press (AP) telah menarik balik rancangan untuk menjual video "pendatang yang hanyut dalam bot yang sesak di Mediterranean" sebagai NFT. Ia telah memadamkan tweet yang mengumumkan rancangan tersebut dan membatalkan penjualan. Pengarah perhubungan media dan komunikasi korporat global, Lauren Easton, mengakui ia adalah "pilihan imej yang buruk untuk NFT", sambil menambah bahawa tempat pasaran NFT AP adalah "program perintis yang sangat awal" dan mengatakan ia "segera menyemak" usahanya .
zkSync, sebuah protokol yang bertanggungjawab untuk melaksanakan platform penskalaan Ethereum, mengumumkan semalam keluaran rangkaian ujian roll-up Zero-Knowledge (zkEVM) yang serasi dengan Mesin Maya Ethereum (EVM) — tahun lebih awal daripada jadual. Ini menandakan pelaksanaan pertama roll-up ZK yang mampu menjalankan persekitaran Ethereum penuh, dan akan menawarkan pandangan yang berharga tentang sejauh mana teknologi pengetahuan sifar yang baik dalam menskalakan rantaian blok. Jika zkEVM boleh menawarkan yuran yang serupa dengan roll-up ZK yang lain, masalah penskalaan Ethereum mungkin diselesaikan lebih awal daripada jangkaan dan apl asli Ethereum akan dapat memindahkan kontrak berasaskan Solidity dan menawarkan rangkaian produk penuh dengan bayaran yang rendah, selamat. persekitaran.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC telah membalikkan penurunannya dengan peningkatan pesat kepada hampir 40,000, manakala ETH juga telah menyaksikan peningkatan yang ketara. Carta harian untuk kedua-duanya menunjukkan turun naik pada tahap rendah. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan sedikit penurunan dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY