Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (24 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Pasaran global tidak menentu di tengah-tengah ketegangan yang meningkat antara Rusia dan Ukraine, dengan yang pertama kini telah mengisytiharkan perang terhadap yang kedua. Tetapi sementara pasaran crypto merosot lebih 4% kepada $1.71 trilion semalam, harga emas telah menyaksikan peningkatan 1.47% dalam tempoh empat hari lalu kepada $1,925 setiap auns. BTC mencapai paras tertinggi $39,231.52 sebelum jatuh kepada $36,000. Begitu juga, ETH mencecah paras tertinggi $2,572 dan kemudian jatuh di bawah $2,500. Secara keseluruhannya, pasaran crypto kini telah menyaksikan lebih $242 juta dalam pembubaran — $72 juta dalam niaga hadapan yang dijejaki Bitcoin, diikuti oleh niaga hadapan Ether pada $70 juta. Niaga hadapan yang dijejaki Altcoin menyaksikan pembubaran yang lebih sedikit, dengan $6.81 juta dalam niaga hadapan DOGE, $6.46 juta dalam niaga hadapan SOL dan $5.18 juta dalam niaga hadapan XRP. Jumlah modal pasaran juga jatuh hampir 7,8%, dengan niaga hadapan saham di Asia dan Eropah turun 1.5% secara purata.
Bursa Saham Thailand (SET) sedang bersiap sedia untuk melancarkan pertukaran aset digital. Presiden SET Dr. Pakorn Peetathawatchai berkata beliau menjangkakan pengawal selia kripto, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand (SEC), akan "memberi kelulusan tidak lama lagi" supaya SET boleh "memulakan operasi pada suku kedua atau ketiga tahun ini". Beliau menambah bahawa pertukaran aset digital akan menumpukan pada pelaburan dan token utiliti kerana ia mendapat permintaan tinggi di peringkat tempatan dan global, dan pelabur "ingin melabur dalam beberapa aset digital ini" dan menggunakan sama ada pelaburan atau token utiliti untuk mengumpul dana . Walau bagaimanapun, pertukaran itu tidak akan menawarkan perkhidmatan perdagangan kripto sebaliknya akan "mencari cara untuk menyambung ke bursa kripto untuk menukar kripto kepada fiat".
Menurut sumber tanpa nama, beberapa negara EU, diketuai oleh Jerman, dilaporkan melobi untuk menubuhkan agensi anti-pengubahan wang haram (AML) baharu untuk mengawasi ruang crypto. Langkah itu berpunca daripada kebimbangan mengenai kemungkinan aset digital digunakan untuk memproses dana haram; Sepanyol, Austria, Itali, Luxembourg dan Belanda adalah negara EU lain di belakang lobi. Pihak berkuasa EU, termasuk Suruhanjaya Eropah (EC), kini membincangkan butiran badan kawal selia, yang dijangka dilancarkan pada 2024. Negara-negara yang disebutkan di atas mahu bidang kuasa badan pemerhati baharu itu meliputi entiti rentas sempadan berisiko tinggi di kalangan bank, lain-lain. institusi kewangan, dan penyedia perkhidmatan crypto.
PM Kanada Justin Trudeau telah mengumumkan beliau akan memansuhkan kuasa kecemasan yang membekukan $8 juta dalam 210 akaun bank yang dikaitkan dengan penunjuk perasaan 'Konvoi Kebebasan' di Kanada kerana "keadaan bukan lagi kecemasan" dan "undang-undang sedia ada kini mencukupi untuk memastikan orang ramai selamat" . Selepas penunjuk perasaan mempunyai akses kepada platform pembiayaan orang ramai GoFundMe dan GiveSendGo disekat, mereka beralih kepada pengumpulan dana dengan BTC di Tallycoin, mengumpul 21 BTC (bernilai sekitar $902,000) yang kemudiannya mereka pindahkan ke dompet baharu dengan pemegang kunci berasingan. Keputusan untuk membekukan akaun bank menimbulkan kemarahan industri crypto; Ketua Pegawai Eksekutif Kraken Jesse Powell mempersoalkan hasrat kerajaan dan mengkritiknya kerana melakukan "perampasan akaun bank yang melampau tanpa proses yang wajar".
Bank of New York (BNY) Mellon (bank kustodian terbesar di dunia) bekerjasama dengan platform data blockchain Chainalysis untuk membantu menjejak dan menganalisis produk crypto. Menggunakan perisian Chainalysis, BNY akan menjejak, merekod dan menggunakan data pada aset crypto. Perisian ini termasuk KYT (Ketahui Transaksi Anda), Reaktor dan Kryptos. KYT boleh menyekat urus niaga yang dianggap berisiko tinggi secara awal, manakala Reactor memberikan kuasa penyiasatan lanjut kepada firma mengenai rantaian blok dan Kryptos mengumpul dan menterjemah data kompleks kepada maklumat yang kukuh. Walaupun perkhidmatan Chainalysis telah dikritik daripada lebih banyak pengguna berorientasikan privasi, mereka telah membantu untuk menghalalkan penggunaan kripto dalam kewangan tradisional.
Detektif DeFi Zachxbt telah menyiarkan benang Twitter yang panjang pada jurutera hadapan TreasureDAO, Just Cheese (JC) yang didakwa pernah terlibat dalam beberapa projek NFT yang boleh dipersoalkan. Zachxbt berkata semuanya bermula apabila JC berkongsi alamat dompetnya dalam TreasureDAO Discord pada Nov 2021. Zachxbt menambah bahawa dia telah menjejak kembali siri utama aliran masuk berjumlah 134.66 ETH ke dalam dompet JC ke beberapa projek NFT, termasuk Mutant Cats, ZombiToadz dan Yuta/YYY — semua yang didakwa Zachxbt senyap selepas pelancaran. Sebagai tindak balas, pasukan projek TreasureDAO menyiarkan pengumuman rasmi di Discord mengatakan JC telah melakukan "beberapa kerja UI/FE untuk beberapa projek yang dibuat oleh pelakon jahat ini secara kontrak semasa menceroboh Web3", hanya untuk mereka "meninggalkan projek yang lama. selepas dia sudah bersalin dan telah dibayar untuk kerjanya”.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC jatuh pagi ini ke lokasi semasanya berhampiran 35,000 dan terus turun naik dalam kedudukan rendah sepanjang hari. ETH meneruskan penurunannya, dan carta harian untuk BTC dan ETH menunjukkan tanda arah aliran menurun. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan sedikit penurunan dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda! 
ms_MY