Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (23 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Mahkamah Rayuan Litar ke-11 telah mengubah keputusan sebelumnya yang menghalang mangsa skim BitConnect (BCC) Ponzi daripada meneruskan saman tindakan kelas terhadap BCC dan penganjurnya Glenn Arcaro, Ryan Maasen, Trevon James, Ryan HiIdreth dan Craig Grant. Mangsa memfailkan saman asal untuk menuntut pampasan bagi ganti rugi daripada ditipu oleh BCC dan penganjurnya, tetapi defendan mendakwa bahawa memandangkan mereka telah menggunakan platform komunikasi massa dalam talian untuk pemasaran dan bukannya mengarahkan "permintaan kepada bakal pembeli tertentu", mereka tidak boleh dipertanggungjawabkan untuk penipuan sekuriti. Bagaimanapun, Mahkamah Litar memutuskan untuk membatalkan keputusan awal, kerana Akta Sekuriti 1993 tidak menyekat penggunaan video dalam talian dalam pertuduhan penipuan.
Pemaju Web3Memes (W3M) telah mengeringkan kumpulan kecairan token sebanyak hampir 625 Binance Syiling (BNB) bernilai $235,000, menurut firma keselamatan blockchain PeckShield. Data Blockchain menunjukkan token itu disenaraikan di PancakeSwap berasaskan BSC sejurus selepas ia dicipta, dan menyaksikan lebih 1,800 transaksi dan lebih 1,000 pemegang pada jam berikutnya. Walau bagaimanapun, hanya lima jam selepas pengeluarannya, pembangun tanpa nama W3M menarik kecairan dagangannya, mengakibatkan 'rug-pull', istilah dalam bahasa crypto yang merujuk kepada tindakan sedemikian. Harga WRM kemudiannya menjunam hampir 100%, daripada $0.000000204 ke bawah $0.00000000277.
Pengurus dana yang berpangkalan di Switzerland Compass Financial Technologies telah melancarkan 'Compass Crypto Basket Fundamental DeFi Index' (CCBFDEFI), sebuah indeks yang menyediakan 10 token DeFi dengan pendedahan institusi. Token ditimbang secara individu berdasarkan "kecairan, permodalan pasaran, metrik hasil protokol dan data dalam rantaian. Wajaran maksimum untuk token dihadkan pada 35% dan kumpulan aset dipilih setiap bulan.
Peruntukan token DeFi CCBFDEFI | Sumber: Compass Financial Technologies
Setakat ini, firma itu telah menyenaraikan lebih 20 token untuk digunakan sebagai komponen Indeks setiap bulan, termasuk UniSwap (UNI), Compound (COMP), Aave (AAVE) dan SushiSwap (SUSHI). Indeks, yang disiarkan secara langsung di tapak web Compass dan mematuhi Peraturan Penanda Aras EU (EU BMR), tersedia untuk digunakan di bawah perjanjian lesen dengan Compass.
Pelancongan di El Salvador telah berkembang lebih 30% selepas kerajaan menerima pakai BTC sebagai tender yang sah, menurut Kementerian Pelancongan negara itu (MITUR). Ketua MITUR Morena Valdez berkata tinjauan telah dijalankan untuk menentukan aktiviti pelancongan sebelum dan selepas BTC menjadi tender yang sah pada Sep 2021, dan didapati "meningkat pada Nov dan Dis (sebanyak) lebih daripada 30%". Beliau menambah bahawa jangkaan untuk pemulihan pelancongan telah melebihi, "sejak 1.1 juta pengunjung telah diunjurkan dan 1.4 juta telah diterima". Beliau seterusnya berkata bahawa 60% pelawat datang dari AS.
Advertising Stands Council of India (ASCI) telah mengeluarkan garis panduan untuk pengiklanan kripto atau aset digital maya (VDA), yang akan digunakan pada atau selepas 1 Apr. Garis panduan utama memerlukan semua iklan VDA membawa penafian yang mengatakan, “Crypto produk dan NFT tidak dikawal dan boleh menjadi sangat berisiko. Mungkin tiada rekursa kawal selia untuk sebarang kerugian daripada urus niaga sedemikian.” Selain itu, perkataan 'mata wang', sekuriti', 'penjaga' dan 'depositori', serta "pulangan untuk tempoh kurang daripada 12 bulan", adalah dilarang dalam iklan VDA untuk mengelakkan pengguna daripada tersalah anggap kripto sebagai produk terkawal, dan untuk memastikan "maklumat mengenai prestasi lepas" tidak disediakan dalam "separa atau berat sebelah".
Senat Brazil bersedia untuk mengundi rang undang-undang yang akan menjadikan Brazil negara Amerika Latin terbesar untuk mengawal selia kripto. Jika diluluskan oleh Senat dan dewan rakyat, rang undang-undang itu akan dihantar kepada presiden Jair Bolsonaro untuk ditandatangani menjadi undang-undang. Rang undang-undang itu, yang telah dibuat selama tiga tahun, menyediakan "garis panduan untuk penyediaan perkhidmatan aset maya (VA)" dan mentakrifkan VA sebagai "perwakilan digital nilai yang boleh didagangkan atau dipindahkan melalui cara elektronik, dan digunakan untuk membuat pembayaran, atau untuk tujuan pelaburan”. Ia juga mentakrifkan broker atau pertukaran crypto sebagai entiti undang-undang yang membenarkan "penyertaan dalam perkhidmatan dan peruntukan kewangan", dan memudahkan pemindahan dan penjagaan VA, pertukaran antara VA dan mata wang fiat, serta antara VA yang berbeza.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, kedua-dua BTC dan ETH meningkat semalaman, dengan yang pertama kini terletak berhampiran 38,000 dan yang terakhir berhampiran 2,620. Walau bagaimanapun, carta harian untuk kedua-duanya masih menunjukkan tanda arah aliran menurun. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil untuk niaga hadapan BTC dan ETH, dengan penurunan ketara dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda! 
ms_MY