Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (21 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Harga Bitcoin dan Ether jatuh mendadak pada malam Khamis, membawa bersama mereka hampir $150 bilion daripada pasaran crypto. Pada masa penulisan, Bitcoin telah menyaksikan penurunan hampir 8% dan didagangkan pada $38,709, manakala Ether jatuh lebih 9% dan didagangkan pada $2,853, menurut data CoinDesk. Penurunan ini berlaku sejurus selepas kerugian Wall Street, dengan Nasdaq turun hampir 5% minggu ini dan S&P 500 memasuki minggu kerugian minggu ketiga berturut-turut. Pakar telah memberi amaran tentang kemerosotan kripto yang akan berlaku dalam menghadapi penelitian peraturan yang lebih besar dan turun naik harga yang besar.
Seorang pakar sedemikian ialah penganalisis pasaran kanan OANDA, yang meramalkan bahawa Bitcoin boleh jatuh di bawah $40,000 apabila Bank Pusat Rusia mendesak larangan terhadap aktiviti berkaitan crypto, termasuk penerbitan, pertukaran dan perlombongan. Bank itu menerbitkan kertas perundingan yang memetik ancaman terhadap kestabilan kewangan dan kesejahteraan rakyat antara sebab utamanya, sambil menambah bahawa mata wang kripto memiliki ciri-ciri piramid kewangan. Sementara itu, kumpulan kerja yang ditubuhkan oleh Duma Negeri, dewan rendah parlimen Rusia, sedang menyediakan cadangan untuk mengawal selia ruang kripto Rusia secara meluas.
Pegawai kerajaan India berkata mereka memerlukan lebih banyak masa untuk memuktamadkan rang undang-undang mata wang kripto negara kerana kerumitan crypto, dan kerajaan berhasrat untuk mengadakan perbincangan lanjut untuk mencapai kata sepakat mengenai rangka kerja kawal selia. Ini bermakna rang undang-undang itu tidak mungkin akan diperkenalkan pada sesi Parlimen akan datang, dan menandakan kali kedua ia telah ditangguhkan sejak sesi musim sejuk terakhir Parlimen. Seorang pegawai kerajaan memberitahu media tempatan bahawa negeri itu sedang menunggu input teknikal daripada bank pusat negara itu, Reserve Bank of India (RBI), selepas pelancaran perintis mata wang digital bank pusatnya (CBDC).
Twitter akhirnya telah mengeluarkan mekanisme pengesahan rasmi untuk gambar profil NFT, walaupun pada masa ini ia hanya tersedia untuk NFT berasaskan Ethereum. Mekanisme ini memerlukan pengguna untuk memautkan dompet Ethereum dan akaun Twitter mereka, di mana mereka akan dibentangkan dengan senarai NFT yang mereka miliki. Pengguna kemudian memilih NFT, selepas itu gambar profil mereka akan dipaparkan dalam sempadan heksagon baharu dan bukannya sempadan bulat biasa. Sesiapa sahaja yang mengklik kanan tanpa terlebih dahulu membeli token masih boleh menggunakan NFT sebagai gambar profil mereka, tetapi akan kekal tersekat dengan sempadan bulat.
Kerentanan keselamatan dalam enam token menyaksikan pengguna Multichain (MULTI) kehilangan lebih $3 juta pada minggu lalu. Tetapi dalam perkembangan yang tidak dijangka, salah seorang penggodam telah mengembalikan 319 ETH kepada protokol rantaian silang dan salah seorang pengguna yang terjejas. Namun, penggodam itu mengekalkan 62 ETH sebagai 'kurniaan pepijat', dan sejumlah 528 ETH kekal dieksploitasi. Dana itu dikembalikan dalam empat transaksi: 269 ETH dalam dua transaksi langsung kepada pengguna yang dia telah mencurinya, dan 50 ETH dalam dua transaksi ke alamat Multichain rasmi.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, harga BTC bermula pada penurunan pesat malam tadi hingga mencecah 38,000 sekitar tengah hari hari ini sebelum stabil buat sementara waktu, dan carta harian menunjukkan bahawa mungkin terdapat sedikit pembetulan dalam jangka pendek. Begitu juga, harga ETH menyaksikan kejatuhan mendadak, daripada paras tinggi 3,275 kepada paras rendah 2,811, sebelum stabil pada sekitar 2,880. Carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun, walaupun ini mungkin melantun sedikit dalam jangka pendek.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY