Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (21 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Pengasas bersama Openea dan Ketua Pegawai Eksekutif Devin Finzer telah menafikan khabar angin bahawa penggodam telah mencuri $200 juta dalam pelanggaran asas kod pasaran NFT. Beliau berkata siasatan telah menunjukkan ia adalah "serangan pancingan data" yang tidak dikaitkan dengan laman web Openea. Finzer mengakui, bagaimanapun, bahawa NFT telah dicuri daripada beberapa pengguna yang telah "menandatangani muatan berniat jahat daripada penyerang". Walaupun ada yang tidak yakin, Finzer terus mendakwa penyerang telah memulangkan beberapa NFT, dan Openea tidak mengetahui sebarang e-mel pancingan data baru-baru ini yang dihantar kepada pengguna. Beliau juga berkata Openea kini "bekerjasama dengan pengguna yang itemnya dicuri untuk mengecilkan satu set laman web biasa yang mereka berinteraksi dengan yang mungkin bertanggungjawab untuk tandatangan berniat jahat itu".
Data yang dibocorkan menunjukkan bahawa Credit Suisse sehingga baru-baru ini telah memegang akaun bernilai lebih $100 bilion untuk individu yang disekat dan ketua negara yang dituduh melakukan pengubahan wang haram. Kebocoran data itu termasuk lebih daripada 18,000 akaun bank yang dibuka dari tahun 1940-an hingga 2010-an, dan pemegang akaun seperti Raja Jordan Abdullah II dan bekas naib menteri tenaga Venezuela, Nervis Villalobos. Ironi itu jelas kepada komuniti crypto, yang telah dituduh memudahkan aktiviti jenayah selama bertahun-tahun. Banteg, pemaju utama di platform pertanian hasil DeFi Yearn Finance, menulis tweet bahawa Credit Suisse telah "dengan senang hati menjadi tuan rumah kepada penyeludup manusia, pembunuh dan pegawai yang korup". Bank itu telah menafikan salah laku, tetapi undang-undang kerahsiaan bank Switzerland dan operasi rahsia berpusat Credit Suisse masih berbeza dengan teknologi blockchain yang telus, yang memudahkan untuk memantau sesiapa sahaja yang cuba mengelak sekatan ekonomi dalam masa nyata.
Bekas pekerja Cisco Sean O'Brien telah melancarkan BuyTheBroncos, DAO yang bertujuan memberi peluang kepada peminat untuk memiliki sekeping pasukan NFL Denver Broncos, tanpa mengira tahap kekayaan mereka. Jika berjaya, Broncos akan, bersama-sama dengan Green Bay Packers, menjadi antara pasukan NFL milik peminat. Walau bagaimanapun, peminat yang ingin memiliki pegangan Broncos melalui DAO boleh menyumbang seberapa banyak atau sedikit yang mereka mahu, tidak seperti $300 sesaham untuk Packers. Ahli DAO yang menyumbang ETH untuk membeli pasukan akan diberikan NFT yang juga akan berfungsi sebagai 'kad keahlian' yang memberi mereka "akses kepada koperasi". Walau bagaimanapun, masih tidak diketahui sama ada pesuruhjaya NFL Roger Goodell akan membenarkan DAO memiliki dan mengendalikan pasukan.
Pemberi pinjaman kripto Nexo telah mengumumkan bahawa warga AS tidak lagi dibenarkan memperoleh faedah ke atas tambah nilai dompet simpanan baharu, walaupun pelanggan AS akan terus memperoleh faedah ke atas baki dompet simpanan semasa mereka yang dipegang sebelum pengumuman. Ini berlaku selepas Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mendenda platform pinjaman kripto Blockfi $100 juta minggu lepas kerana tidak mendaftarkan produk pinjaman kripto runcitnya. Seorang wakil Nexo berkata pelanggannya yang bukan warga AS "tidak tertakluk kepada bimbingan SEC dan kekal tidak terjejas".
Industri kripto India keliru dengan pengumuman kerajaan terbaru negara berkenaan kripto, yang dibuat oleh menteri kewangan Nirmala Sitharaman semasa memperkenalkan belanjawan India untuk tahun akan datang. Kerajaan akan mengenakan cukai 30% ke atas pendapatan yang dijana oleh urus niaga crypto dan satu lagi cukai 1% pada sumber bagi semua transaksi, serta memperkenalkan rupee digital dalam tahun kewangan. Kekeliruan berpunca daripada cara kripto dikenakan cukai apabila ia masih tidak sah di India, sesuatu yang kerajaan masih belum memberikan sebarang penjelasan. Semasa taklimat media selepas pembentangan belanjawan, Sitharaman berkata semasa dia "mengumpul input mengenai peraturan untuk crypto", dia tidak akan "menunggu sehingga peraturan datang untuk mengenakan cukai kepada orang yang membuat keuntungan".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, kedua-dua BTC dan ETH meningkat pada waktu pagi sebelum jatuh sedikit pada sebelah petang, dengan carta harian menunjukkan tekanan menurun jangka pendek untuk kedua-duanya. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang tidak dirantai dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan penurunan dalam volum dagangan kontrak di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda! 
ms_MY