Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (20 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Ketua Pegawai Eksekutif Crypto.com Kris Marszalek berkata bursa yang berpangkalan di Singapura itu tidak melihat sebarang "jangkauan" daripada pengawal selia selepas pelanggaran keselamatan siber terhadap kira-kira 400 akaun pelanggan awal minggu ini, tetapi semua pelanggan yang terjejas telah dibayar balik. Semasa temu bual dalam talian di persidangan maya Bloomberg's Year Ahead, beliau berkata beliau bersedia untuk memberikan maklumat yang berkaitan sekiranya mana-mana pengawal selia mengarahkan pertanyaan kepada beliau. Pada masa ini, nilai sebenar mata wang kripto yang terjejas tidak diketahui, walaupun dianggarkan berjumlah berjuta-juta. Marszalek menambah bahawa Crypto.com berhasrat untuk mengeluarkan lebih banyak maklumat melalui catatan blog tidak lama lagi.
Mata wang digital bank pusat China (CBDC) kini mempunyai 261 juta pengguna unik, menurut ketua pasaran kewangan Bank Rakyat China (PBOC), Zou Lan. Urus niaga bernilai $13.78 bilion telah dibuat menggunakan yuan digital dan lebih 8 juta peniaga kini menerima e-CNY. Ini berlaku selepas PBOC secara aktif menguji Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital (DCEP) di beberapa bandar China sejak dua tahun lepas dengan memberi penduduk yuan digital melalui loteri. Sejak itu, aplikasi dompet yuan digital telah menjadi salah satu aplikasi China yang paling pesat berkembang berdasarkan bilangan muat turun.
Firma analisis data Blockchain Chainalysis berkata orang India melawati laman web penipuan crypto hampir 10 juta kali tahun lepas, dengan tapak penipuan crypto teratas sahaja dikunjungi 4.6 juta kali oleh pengguna India. Ini adalah penurunan, walau bagaimanapun, daripada 2020, apabila pengguna India melawati tapak sedemikian sebanyak 17.8 juta kali. Tapak penipuan crypto teratas yang dilawati oleh orang India pada tahun 2021 ialah coinpayu.com, adbtc.top, hackertyper.net, dualmine.com dan coingain.app.
Google telah mengupah bekas eksekutif PayPal Arnold Goldberg untuk menjalankan Google Pay sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk berkembang ke ruang crypto. Presiden perdagangan Google, Bill Ready berkata syarikat itu akan memberi lebih tumpuan kepada "dompet digital komprehensif" yang merangkumi pas penerbangan, tiket digital dan pasport vaksin. Beliau menambah bahawa, selepas bekerjasama dengan syarikat crypto (termasuk Gemini, Coinbase dan Bakkt) sepanjang 2021, Google ingin meneruskan lebih banyak perkongsian sedemikian pada 2022. Selepas pengumuman terbaru ini, Coinmarketcap melaporkan bahawa harga BTC mencecah paras tertinggi $42, 478 sebelum turun semula ke $41,887.
Menurut penganalisis GlobalBlock broker aset digital yang berpangkalan di UK, Marcus Sotiriou, syarikat teknologi besar yang berusaha untuk menjadikan perlombongan lebih mudah diakses dan cekap mungkin akan membantu harga bitcoin dengan memacu penggunaan besar-besaran. Sebagai contoh, Intel merancang untuk memperkenalkan "ASIC perlombongan bitcoin ultra rendah voltan" (pada asasnya komputer perlombongan khusus yang lebih cekap), manakala gergasi pembayaran Block sedang membina sistem perlombongan bitcoin sumber terbuka untuk menjadikan perlombongan "lebih teragih dan cekap". Sotiriou berkata bahawa jika berjaya, ini akan "meningkatkan secara dramatik kes penggunaan bitcoin sebagai alat pertukaran dan bukannya sekadar simpanan nilai" dan membawa kepada "penggunaan yang lebih ketara dan oleh itu, membantu bitcoin mencapai angka harga melebihi $100,000" daripadanya. harga semasa hampir $42,000.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC meneruskan pergerakan menurun perlahan semalaman kepada sekitar 41,700 pada masa ini, dengan volum yang lemah. Begitu juga, ETH merosot sedikit semalaman untuk mencapai kira-kira 3,110, dengan volum membesar sedikit sebelum melemah. Carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun untuk ETH, manakala data daripada Huobi Futures menunjukkan sedikit peningkatan dalam minat terbuka (OI) kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH.
Permulaan yang buruk pada tahun 2022 telah menyaksikan harga BTC, ETH dan crypto bergelut, dengan BTC telah kehilangan 40% nilainya sejak kemuncaknya pada Nov. Walaupun masih belum keluar dari hutan, ETH, Solana (SOL) dan Cardano (ADA) telah mengekalkan keuntungan yang lebih baik berbanding sebelumnya, mengurangkan penguasaan BTC dalam pasaran kripto $2 trilion kepada hanya 40% daripada lebih 60% dalam tempoh setahun. Tetapi kini, JPMorgan kini telah memberi amaran bahawa yuran transaksi ETH yang tinggi dan isu kesesakan rangkaian mungkin memberi saingan Solana sepotong pai NFT yang lebih besar, yang boleh terbukti menjadi "masalah untuk penilaian Ethereum".
Namun, sesetengah penganalisis percaya terdapat potensi untuk melantun harga BTC jangka pendek. Ketua perdagangan dan penyelidikan Trovio Capital Management, Will Hamilton, berkata pelabur dan peniaga "nampaknya sedang mencerna kemungkinan makro dalam pasaran rejim inflasi baharu ini telah memasuki, bersama Rizab Persekutuan yang semakin hawkish". Beliau menambah bahawa peralihan tumpuan ke arah aset pertengahan berprestasi tinggi (seperti platform kontrak pintar Fantom dan token FTX pertukaran kripto FTX) telah menyebabkan permintaan yang lebih rendah untuk BTC.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY