Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (2 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Pakar dasar Crypto telah menolak kebimbangan bahawa Rusia akan menggunakan crypto untuk mengelak sekatan ekonomi sebagai "tidak berasas sama sekali". Ketua polisi AS Persatuan Blockchain, Jake Chervinsky, percaya Rusia tidak mungkin menggunakan kripto untuk mengelak sekatan AS, kerana mereka tidak terhad kepada perniagaan dan warga AS USD dan telah dilarang daripada melakukan sebarang perniagaan dengan Rusia. Tambahan pula, pasaran crypto adalah "terlalu kecil, mahal dan telus untuk berguna" kepada Rusia, dan walaupun ia telah mencuba selama bertahun-tahun untuk "bukti sekatan" itu sendiri, ia tidak berjaya mewujudkan sebarang infrastruktur kripto yang penting atau bahkan memuktamadkan crypto. peraturan.
Rakyat Rusia telah beralih kepada kripto di tengah-tengah konflik di Ukraine, dengan data analisis menunjukkan bahawa ruble (RUB) adalah pasangan keenam paling banyak didagangkan dengan USDT dan pasangan denominasi fiat keempat paling banyak didagangkan oleh USDT di peringkat antarabangsa (tidak termasuk dua aset kripto). Antara 20 dan 28 Feb, volum Bitcoin meningkat sebanyak 243% daripada 522 BTC kepada sekitar 1,792 BTC yang didagangkan melalui pasangan BTC/RUB Binance. Dalam 24 jam, Binance merekodkan $16,871,804 dalam dagangan USDT/RUB, $5,740,109 dalam dagangan BTC/RUB dan $3,429,714 dalam dagangan ETH/RUB; Metrik CoinGecko menunjukkan Binance kini mempunyai volum paling banyak dalam pasangan dagangan kripto yang dikuasai RUB. Selain itu, USDT, BTC dan ETH terus berdagang untuk premium dalam pertukaran Hryvnia di bursa Kuna.
CryptoPunk #5364 ialah derma terkini untuk kempen Ukraine (kini bernilai lebih $33 juta), setelah dipindahkan ke dompet Ethereum negara itu semalam. Anggaran nilai NFT agak berbeza — pengesan kripto Elliptic Tom Robinson menambatnya pada $200,000 dan blog anggaran harga NFT yang jarang berlaku DeepNFTvalue meletakkannya pada $233,000. Kali terakhir ia dijual, pada Feb 2021, ia memperoleh harga jualan sebanyak $31,300. Michael Chobanian, pengasas pertukaran kripto Ukraine yang membantu Kementerian Transformasi Digital mengendalikan derma, belum menjawab permintaan untuk mengulas tentang cara NFT akan digunakan.
Uniswap telah melancarkan antara muka yang menukar terus token ERC-20 seperti Aave, LINK dan MANA kepada ETH, selepas itu syiling dihantar ke alamat dompet crypto rasmi kerajaan Ukraine dalam satu transaksi. Memandangkan alamat ini terletak di bursa berpusat dan hanya menerima ETH dan USDT, platform baharu Uniswap memudahkan proses pendermaan bagi mereka yang memegang token ERC-20 dalam senarainya dan yang ingin menderma dengan memautkan dompet mereka kepada DEX.
Airbnb mahu menyediakan perumahan untuk pelarian Ukraine sambil mencari untuk menyokong crypto, kerana sesetengah di Ukraine kini menangguhkan pembayaran crypto. Ketua Pegawai Eksekutif Brian Chesky berkata beliau mempunyai "pasukan yang mengkaji" kripto "khusus untuk krisis ini", walaupun ia tidak mungkin dilaksanakan "secepat itu". Sementara itu, Airbnb telah menghubungi "kerajaan di Poland, Jerman, Hungary dan Romania, dan negara-negara di sebelah barat mereka untuk menawarkan bantuan" melalui perumahan sementara percuma untuk pelarian Ukraine. Chesky berkata Airbnb telah "menjamin pembiayaan" dan oleh itu, "bersedia untuk menempatkan sehingga 100,000 pelarian" atau "sebanyak pelarian yang kami ada".
Kumpulan penggodam Amerika Selatan LAPSUS$, yang melanggar pelayan Nvidia bulan lalu, kini cuba menjual perisian yang boleh membuka kunci pengehad kadar hash perlombongan crypto pada kad grafik utama firma itu. Kumpulan itu mendakwa telah mencuri satu terabait data daripada pelayan Nvidia, dan syarikat itu berkata penggodam telah mula membocorkan "kredential pekerja dan beberapa maklumat proprietari Nvidia" dalam talian. LAPSUS$ kini cuba memeras ugut Nvidia melalui saluran Telegram, dengan menuntut supaya firma itu mengeluarkan pengehad daripada semua kad grafik siri RTX 3000 dan menjadikan pemacu sumber terbuka. Ia telah memberi Nvidia sehingga 4 Mac untuk membuat keputusan.
Selepas lima tahun di Blockstream, ketua pegawai strateginya Samson Mow telah mengumumkan peletakan jawatannya, walaupun dia tweet pada hari Selasa bahawa dia akan terus menjadi "#BlockstreamSpy" walaupun selepas pemergiannya. Beliau menjelaskan bahawa memandangkan Blockstream kini "di tempat yang sangat baik dan mempunyai modal yang baik selepas pusingan B yang berjaya, ia adalah masa yang sesuai untuk meneruskan". Dia menambah bahawa dia akan kekal sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pembangunan permainan Pixelmatic tetapi juga berhasrat untuk memberi tumpuan kepada "penggunaan BTC negara-negara" pada masa hadapan, merujuk kepada penglibatannya dalam rancangan untuk membina Bandar Bitcoin di El Salvador.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC meningkat dengan pesat sejak semalam, melebihi 45,000 pagi ini sebelum menghadapi rintangan. Harga ETH tidak menentu, menukar arah beberapa kali. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan peningkatan minat terbuka (OI) dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum kekal stabil di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY