Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (19 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Penduduk Svaneti, Georgia, dilaporkan telah membuat sumpah suci untuk tidak melombong mata wang kripto, untuk mengekang kekurangan tenaga yang dikaitkan dengan perlombongan Bitcoin. Dalam menghadapi COVID-19 yang mengurangkan perbelanjaan pelancongan (penyumbang utama kepada ekonomi Svaneti), beratus-ratus penduduk mula melombong kripto untuk bertahan. Elektrik percuma di beberapa bahagian kawasan pergunungan barat laut menjadikan jalan ini sangat menarik tetapi perlombongan kripto didakwa telah menyebabkan gangguan bekalan elektrik yang teruk. Selepas itu, pada 30 Dis 2021, pelombong dilihat memenuhi sebuah gereja di Svaneti untuk mengikrarkan sumpah suci — dianggap sebagai ikatan yang tidak boleh dipecahkan — kepada St. George untuk menghentikan perlombongan kripto.
Microsoft memperoleh gergasi permainan Activision Blizzard Inc. untuk $69 bilion sebagai sebahagian daripada rancangan untuk meningkatkan rancangan permainan dan Metaversenya. Perjanjian itu, yang akan ditutup pada tahun fiskal 2023, akan menjadikan Microsoft syarikat permainan ketiga terbesar berdasarkan hasil, di belakang Tencent dan Sony. Ia juga akan menyokong pengembangan perkhidmatan firma merentasi mudah alih, PC, konsol dan permainan awan. Pengambilalihan itu akan menyaksikan Ketua Pegawai Eksekutif Activision Blizzard, Bobby Kotick kekal bertanggungjawab sehingga perjanjian itu ditutup, selepas itu Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft Gaming Phil Spencer akan mengambil alih.
Syarikat permulaan fintech yang berpangkalan di Miami, Milo, memperkenalkan apa yang didakwanya sebagai "gadai janji crypto" pertama di dunia, yang akan melibatkan bank digital yang membenarkan pelabur kripto memanfaatkan aset digital mereka untuk membeli hartanah di AS. Pada masa ini, hanya pelanggan yang menggunakan Bitcoin (BTC) sebagai cagaran boleh layak untuk pinjaman gadai janji 30 tahun Milo, walaupun tidak jelas berapa banyak BTC diperlukan untuk mendapatkan pinjaman. Milo menyatakan di laman webnya: “Daripada menjual kripto anda untuk bayaran pendahuluan untuk melayakkan diri untuk gadai janji, gadai janji kripto membolehkan anda memanfaatkan kripto anda untuk melabur dalam hartanah.” Syarikat itu berkata ia telah meluluskan beberapa pinjaman dalam peringkat akses awalnya, dan menjangkakan kebanyakan pemohon dalam senarai menunggunya dapat menggunakan perkhidmatan itu tahun ini.
Kerajaan UK telah mengumumkan rancangan untuk melaksanakan peraturan baharu — yang akan dikuatkuasakan oleh Financial Conduct Authority (FCA) — pada pengiklanan mata wang kripto kepada “melindungi pengguna daripada dakwaan yang mengelirukan”. Kerajaan berkata dalam pengumumannya bahawa promosi aset crypto yang layak “akan tertakluk kepada peraturan FCA, selaras dengan piawaian tinggi yang sama yang dipegang oleh promosi kewangan lain seperti saham, saham dan produk insurans”. Sebenarnya, perniagaan di UK tidak dibenarkan mempromosikan sebarang produk kewangan melainkan dibenarkan oleh FCA atau Prudential Regulation Authority (PRA), atau melainkan firma yang dibenarkan oleh FCA atau PRA meluluskan kandungan promosi tersebut.
Walaupun penjualan mendadak dalam harga kripto, pelombong Bitcoin masih menjana keuntungan yang ketara, menurut Christopher Brendler, seorang penganalisis dari firma pelaburan Wall Street DA Davidson. Beliau menulis bahawa walaupun harga hash ($/TH/hari) telah jatuh dari atas $0.40 kepada $0.22 sejak puncak akhir Oktober, "margin kasar kekal agak sihat, sekitar 85% turun daripada 91% pada puncak". Beliau juga menyatakan bahawa penurunan harga bitcoin, bersama-sama dengan perubahan mendadak pelabur dalam selera risiko, telah menyebabkan penjualan saham perlombongan, tetapi beliau tetap yakin terhadap pelombong kerana beliau percaya asas mereka masih "cemerlang" walaupun penilaian mereka telah terlalu diperbetulkan. Beliau seterusnya berkata bahawa kelemahan dalam harga bitcoin sepatutnya mendorong pelombong yang tidak cekap keluar dari pasaran.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC melantun kuat semalaman tetapi dengan tekanan yang lebih kuat melebihi 42,700, ia tidak berjaya mencapai kejayaan yang berkesan dan kini menghampiri 42,400, dengan carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun. ETH meningkat semalaman untuk mencapai hampir 3,180 dan seperti BTC, carta harian menunjukkan tanda-tanda aliran menurun.
Data Huobi Futures menunjukkan bahawa dari segi kontrak, niaga hadapan BTC menyaksikan sedikit peningkatan dalam kepentingan terbuka (OI), dengan volum yang stabil dan pasaran kontrak yang agak tidak aktif. Niaga hadapan ETH, sebaliknya, menyaksikan sedikit penurunan dalam OI. Seperti niaga hadapan BTC, bagaimanapun, volum kekal stabil dan pasaran kontrak secara relatifnya tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY