Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (18 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

Crypto.com menggantung pengeluaran pada platformnya semalam selepas pengguna melaporkan "aktiviti yang tidak dibenarkan". Syarikat itu menjeda pengeluaran sementara semasa menyiasat, dan ramai pengguna mengalami kesukaran untuk log masuk. Syarikat itu juga menasihati pengguna untuk log masuk semula ke akaun mereka dan menetapkan semula pengesahan dua faktor mereka (2FA), walaupun ramai pengguna mendapati bahawa mereka tidak dapat menyediakan 2FA kerana kepada kesilapan. Kemudian pada 18:00 UTC, Crypto.com mengumumkan bahawa pengeluaran telah disambung semula dan semua dana selamat.

Bank Alfalah, salah satu bank utama Pakistan, dilaporkan meminta pelanggannya mengelak daripada melakukan transaksi mata wang kripto, sejurus selepas bank pusat negara itu, Bank Negara Pakistan (SBP), menyerahkan laporan kepada Mahkamah Tinggi Sindh yang mengesyorkan larangan kripto sepenuhnya. Bank Alfalah menghantar mesej teks kepada pelanggannya yang memberi amaran bahawa “mata wang maya / syiling / token, dsb. tidak sah, dikeluarkan atau dijamin oleh kerajaan Pakistan, dan (SBP) tidak membenarkan atau melesenkan mana-mana individu atau entiti untuk sama". Bank Pakistan lain telah menyekat transaksi crypto kad kredit atau membekukan akaun yang dikaitkan dengan membeli dan menjual crypto di pasaran Binance P2P.

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) telah mengeluarkan garis panduan untuk mengehadkan pengiklanan perdagangan mata wang kripto, dengan mengatakan bahawa aktiviti sedemikian "sangat berisiko dan tidak sesuai untuk orang awam". Garis panduan ini melarang penyedia perkhidmatan perdagangan crypto berlesen daripada mempromosikan perkhidmatan token pembayaran digital (DPT) (dengan kata lain, mata wang kripto) kepada orang ramai di mana-mana kawasan awam di Singapura atau menggunakan pihak ketiga (seperti pengaruh media sosial) untuk berbuat demikian. Oleh itu, firma Crypto terhad kepada tapak web perniagaan mereka sendiri, aplikasi mudah alih atau halaman media sosial rasmi untuk memasarkan dan mengiklankan perkhidmatan mereka.

15 aset kripto yang mengutamakan privasi telah menyaksikan peningkatan dua digit dalam nilai sepanjang minggu lepas, dengan Monero (XMR) meningkat 13%, Senja (DUSK) 47% dan Rahsia (SCRT) 50%, antara lain seperti apollo (APL), bitcoinz (BTCZ), masari (MSR) dan tudung (VEIL). Menurut metrik daripada senarai had pasaran token privasi coingecko.com, aset tersebut bernilai $12.2 bilion. XMR mempunyai penilaian pasaran tertinggi pada $3.9 bilion, manakala penilaian pasaran DUSK pada $390 juta dan SCRT pada $1.4 bilion.

Pengasas bersama Reddit, Alexis Ohanian, meramalkan bahawa ia akan menguasai dunia permainan dalam masa beberapa tahun sahaja. Membincangkan potensi penggunaan teknologi blockchain dalam permainan di podcast Where It Happens, beliau berkata, "90% orang tidak akan bermain permainan melainkan mereka dinilai dengan betul pada masa itu." Dia menambah bahawa dalam masa 5 tahun, orang akan "menghargai masa anda dengan betul" dan "bermain beberapa permainan setara dalam rantaian" yang membolehkan mereka benar-benar memperoleh nilai, bukannya "dituai untuk iklan" atau "dibelanjakan untuk dolar".

Peningkatan EIP-1559 Ethereum — yang memperkenalkan mekanisme pembakaran yuran separa rangkaian pada Ogos 2021 — telah dilancarkan pada Polygon dalam usaha untuk meningkatkan “keterlihatan yuran”. Ethereum berkata bahawa pembakaran "adalah urusan dua langkah yang bermula pada rangkaian Polygon dan selesai pada rangkaian Ethereum" dan melibatkan mekanisme pembakaran yuran yang sama kepada Polygon yang membawa kepada pemusnahan token MATIC. Sejak disiarkan secara langsung di Ethereum pada Julai tahun lalu, peningkatan itu telah mengakibatkan pembakaran 1.54 juta ETH, bernilai sekitar $5 bilion berdasarkan harga ETH semasa.

Tunjukkan saya wang itu

Menurut data daripada Huobi Global, BTC meneruskan penurunannya untuk mencapai paras terendah semasa 41,723.02 USDT, manakala ETH jatuh kepada 3,128.59 USDT. Carta harian untuk kedua-dua BTC dan ETH menunjukkan volum dagangan yang agak lembap dan tanda-tanda arah aliran menurun, dengan kedua-duanya mengalami tiga tempoh kejatuhan harga berturut-turut.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a 'Selamat datang Bonus' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY