Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (18 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Milenium AS sedang mencari kaedah pembiayaan alternatif seperti crypto untuk meningkatkan kesejahteraan kewangan mereka, menurut laporan Jan oleh firma risikan perniagaan Morning Consult. Pengarang laporan itu, penganalisis perkhidmatan kewangan Charlotte Principato, berkata kripto telah “berjaya memegang” minat pengguna walaupun merupakan “aset yang tidak menentu” — 48% isi rumah milenium yang dimiliki kripto Dis lalu, meningkat daripada 30% 6 bulan sebelumnya. Aliran ini mungkin hasil daripada skor kesejahteraan kewangan yang kekal "berterusan lebih rendah daripada purata nasional" sejak Jun lalu. Principato mengaitkan ini dengan varian COVID-19, serta peningkatan inflasi di AS. Keputusan laporan itu juga mendorongnya untuk meramalkan bahawa crypto "akan berkembang pesat pada 2022".
Selepas memanggil BTC sebagai "racun tikus" tahun lepas, naib pengerusi Berkshire Hathaway dan orang kanan Warren Buffett Charlie Munger sekali lagi menyatakan kebenciannya yang membara terhadap crypto. Dia percaya AS telah membuat "kesilapan besar" dalam membenarkan aktiviti crypto, dan menyamakannya dengan "penyakit kelamin". Beliau seterusnya berkata crypto ialah "mata wang yang ideal jika anda ingin melakukan pemerasan, atau penculikan, atau mempunyai raket perlindungan atau sesuatu", dan bahawa "kerajaan bertamadun" tidak seharusnya menghalalkan "teknologi yang tidak dapat dikesan" yang dijalankan oleh orang yang "mahu cepat kaya dengan melakukan sedikit sahaja”. Malah Munger memanggil "Cina komunis lebih bijak" daripada AS, kerana mereka "haram sahaja", sambil menambah bahawa AS harus mengikutinya dengan segera. Dia selesai dengan menyatakan kebanggaan dalam mengelakkan crypto, yang dia anggap sebagai "di bawah penghinaan" dan "menjijikkan dan bertentangan dengan kepentingan tamadun".
Firma VC AS Sequoia Capital telah mengumumkan pelancaran sub-dana baharu $500 juta hingga $600 juta khusus untuk "token cecair dan aset digital". Firma itu berkata matlamat dana itu adalah untuk "menyertai lebih aktif dalam protokol, menyokong projek token sahaja yang lebih baik, dan belajar dengan melakukan diri kita sendiri". Ia juga berkata ia " komited untuk bekerja secara kolaboratif dengan komuniti crypto, termasuk menyediakan sokongan berterusan untuk penyelidikan sumber terbuka". Setakat ini, firma itu telah membuat pelaburan dalam Metastable, Polychain, Binance, Huobi, Polygon, Orchid Labs dan String Labs.
Rumah Putih dilaporkan akan mengeluarkan perintah eksekutif yang mengarahkan agensi kerajaan mengkaji ruang aset digital untuk mewujudkan rangka kerja pengawalseliaan yang komprehensif. Orang dalam pentadbiran Biden berkata ia boleh dikeluarkan seawal minggu depan, dan akan mengarahkan Pejabat Peguam Negara, Jabatan Negara dan Jabatan Perbendaharaan untuk mengkaji potensi pengenalan mata wang digital bank pusat AS (CBDC). Agensi lain akan menilai infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong dolar digital, mengkaji isu kestabilan kewangan yang berkaitan dengan kripto, mempertimbangkan langkah untuk melindungi pasaran, dan melaporkan kepada Presiden Biden mengenai kaedah pengurangan risiko kripto.
Seorang hakim New York telah mengarahkan Terraform Labs dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Kwon Do untuk mematuhi sepina yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) sebagai sebahagian daripada penyiasatannya terhadap Protokol Mirror platform DeFi Terra. Platform ini membolehkan pengguna mencipta dan memperdagangkan aset 'dicerminkan' (mAssets) yang mencerminkan harga saham, termasuk saham utama yang didagangkan di bursa AS. Terraform menyaman SEC pada Dis 2021, mendakwa ia telah melanggar peraturannya sendiri dan klausa Proses Wajar Perlembagaan AS dalam berkhidmat Kwon pada Sep 2021.
Penilaian Circle pengendali USD Coin (USDC) meningkat dua kali ganda kepada $9 bilion, selepas menyemak semula perjanjian penggabungannya dengan syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC) Concord Acquisition Corp. Perjanjian baharu itu dijangka dimuktamadkan pada 8 Dis tahun ini, dengan kemungkinan pelanjutan hingga 31 Jan 2023. Selaras dengan perjanjian asal, Circle akan menjadi syarikat dagangan awam sebaik sahaja penggabungan dimuktamadkan sebuah syarikat baharu ditubuhkan. Syarikat baharu itu akan memperoleh kedua-dua Circle dan Concord, dan akan menjadi perniagaan dagangan awam yang disenaraikan di Bursa Saham New York.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC jatuh dengan cepat malam tadi kepada 40,983, dengan carta harian menunjukkan arah aliran menaik yang lebih diredam berbanding hari sebelumnya. ETH juga jatuh, dan carta harian menunjukkan tanda-tanda aliran menurun. Dari segi kontrak, data niaga hadapan Huobi menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil untuk niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum menurun sedikit di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Kejatuhan 6.6% dalam harga BTC ini merupakan penurunan harian terbesar sejak 21 Jan, berlaku selepas ia menyaksikan kenaikan paling ketara dalam beberapa minggu pada hari Rabu dan bertepatan dengan ketegangan yang semakin meningkat antara Rusia dan Ukraine. Edward Moya, penganalisis pasaran kanan di pembrokeran pertukaran asing OANDA, berkata BTC adalah "mangsa kepada persekitaran de-risiko utama di Wall Street" kerana pelabur melihat "risiko geopolitik jangka pendek dan potensi pengetatan yang terlalu agresif (monetari Rizab Persekutuan)" sebagai satu risiko. ETH dan SOL juga mencatatkan kerugian sekitar 7%.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY