Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (17 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Fidelity Digital Assets menjangkakan lebih banyak negara negara berdaulat — atau malah sebuah bank pusat — untuk memperoleh bitcoin tahun ini. Dalam laporan terbaru mengenai trend crypto, anak syarikat Fidelity Investments menyatakan bahawa "jika penggunaan bitcoin meningkat, negara-negara yang mendapatkan beberapa bitcoin hari ini akan menjadi lebih baik secara kompetitif daripada rakan sebaya mereka". Penulis laporan itu selanjutnya berkata bahawa walaupun negara yang ragu-ragu terhadap penggunaan bitcoin akan "dipaksa untuk memperoleh beberapa sebagai satu bentuk insurans"; oleh itu, mereka percaya bahawa "kos yang kecil boleh dibayar hari ini sebagai lindung nilai, berbanding dengan tahun kos yang berpotensi lebih besar pada masa hadapan".
Peminat Bitcoin berbondong-bondong ke Puerto Rico, yang dibuat oleh dasar mesra kripto wilayah AS, yang termasuk membenarkan rakyat Amerika mengekalkan pasport mereka sambil tidak memerlukan mereka membayar apa-apa cukai ke atas keuntungan modal. Selain itu, perniagaan yang berpangkalan di Puerto Rico yang mengeksport perkhidmatan mereka ke luar negara membayar cukai korporat 80% kurang daripada rakan sejawat mereka yang berpangkalan di AS (4% berbanding 21% serta cukai negeri yang berbeza-beza). Walau bagaimanapun, ini telah menimbulkan kemarahan ramai penduduk tempatan, kerana pengecualian cukai keuntungan modal pulau itu direka untuk bukan Puerto Rico, manakala Puerto Rico tertakluk kepada cukai 15% ke atas keuntungan modal jangka panjang. Kemasukan golongan kaya kripto ke negara ini juga telah mendorong harga hartanah ke paras tertinggi, seterusnya menyemarakkan kemarahan penduduk tempatan terhadap penduduk baharu ini.
Walmart memfailkan tujuh tanda dagangan pada penghujung Dis 2021 sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk membuat dan menjual barangan maya (termasuk elektronik, mainan, peralatan, peralatan sukan, pakaian dan hiasan rumah) dalam metaverse. Salah satu pemfailan mendedahkan bahawa peruncit utama juga sedang mempertimbangkan untuk menawarkan pengguna mata wang kripto bersama NFT, sementara satu lagi kemungkinan "perkhidmatan latihan fizikal" dan "kelas dalam bidang kesihatan dan pemakanan yang boleh diadakan dalam persekitaran AR dan VR." 
Crypto.com Capital hari ini mengumumkan bahawa ia telah mengupah Jon Russell — bekas wartawan teknologi yang berpangkalan di Bangkok, tempat dia menulis untuk Tech Crunch dan The Ken — sebagai rakan kongsi umum. Beliau akan berusaha meningkatkan pendedahan dana Web3 firma itu kepada projek berasaskan Asia. Dana itu dilancarkan pada Mac 2021 dengan modal $200 juta untuk menyasarkan Siri A dan tawaran benih dalam DeFi, NFT, permainan blockchain dan metaverse. Menurut Russell, ia mungkin akan lebih daripada dua kali ganda saiznya, dan pengumuman dijangka dalam masa terdekat.
Bank Pusat Eropah (ECB) bimbang tentang inflasi di kawasan euro yang berkembang di luar jangkaan sendiri tetapi tidak bersedia untuk menaikkan kadar faedah buat masa ini. Disebabkan terutamanya oleh COVID-19, inflasi tahunan meningkat untuk bulan keenam berturut-turut kepada rekod tertinggi 5% pada Dis 2021, yang membawa kepada kebimbangan mengenai kejatuhan dalam gaji benar dan pendapatan faedah. Bagaimanapun, ahli lembaga eksekutif ECB Isabel Schnabel berkata dalam temu bual baru-baru ini bahawa inflasi jangka sederhana akan "kembali di bawah sasaran kami 2%", dan bahawa ECB akan "bertindak dengan cepat dan tegas" jika ia menentukan bahawa inflasi boleh diselesaikan di atas 2% " .
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC menyaksikan turun naik harga menurun, walaupun tidak jelas sama ada corak ini menaik atau menurun. Carta harian menunjukkan bahawa selepas beberapa turun naik, mood pasaran telah kembali stabil. ETH kekal stabil pada hujung minggu, turun naik sedikit antara 3,250 dan 3,400 dalam keadaan volum dagangan yang sangat lembap.
Firma analitis CryptoQuant menyusun kadar daripada beberapa bursa utama untuk menunjukkan bahawa kadar pendanaan telah menjadi negatif apabila pedagang berehat daripada membuat pertaruhan berleveraj. Sementara itu, firma data aset digital condong. mendapati minat terbuka (OI) dalam niaga hadapan bitcoin telah jatuh kepada $16 bilion daripada kemuncak Novnya kira-kira $26 bilion, dan OI untuk niaga hadapan eter telah menurun kepada $8 bilion daripada puncak Novnya sebanyak $13 bilion. Selain itu, kedua-dua BTC dan ETH menyaksikan turun naik tersirat masing-masing pada 60% dan 69%, berikutan penurunan permintaan untuk pilihan.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a 'Selamat datang Bonus' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY