Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (17 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Penjenayah siber menggunakan bot kata laluan satu kali (OTP) yang dibeli di Telegram untuk menipu pengguna agar memberikan mereka akses kepada akaun crypto mereka. Menurut firma keselamatan siber Intel471, bot sedemikian "sangat mudah digunakan" dan murah untuk dikendalikan. Sebagai contoh, bot Telegram yang dipanggil BloodOTPbot mengenakan bayaran kepada penggodam $300 setiap bulan untuk akses, dan tambahan $20 hingga $100 untuk alat pancingan data tambahan yang menyasarkan akaun media sosial, perkhidmatan kewangan dan platform crypto tertentu. Penggodam menggunakan bot sedemikian untuk membuat panggilan telefon 'rasmi' sambil turut menggesa kod 2FA daripada platform kripto sasaran mereka. Sasaran kemudian mendedahkan kod 2FA mereka, memberikan penggodam akses segera dan lengkap ke akaun mereka.
Senator Republikan dan Demokrat telah mencadangkan Akauntabiliti untuk Matawang Kripto dalam Akta El Salvador (ACES) di Senat AS dalam usaha untuk "mengurangkan potensi risiko kepada sistem kewangan AS" (seperti pembiayaan keganasan dan pengubahan wang haram) yang ditimbulkan oleh penggunaan El Salvador terhadap BTC sebagai mata wang yang sah. Sekiranya rang undang-undang itu diluluskan, agensi persekutuan akan mempunyai 60 hari untuk menyerahkan laporan menilai aspek berbeza kestabilan kewangan El Salvador dan keupayaan keselamatan siber. Sebagai tindak balas, presiden negara itu, Nayib Bukele, menulis tweet: “Anda mempunyai 0 bidang kuasa ke atas sebuah negara yang berdaulat dan merdeka. Kami bukan tanah jajahan anda, halaman belakang anda, atau halaman depan anda.”
Bank pusat China, People's Bank of China (PBOC), telah berkata mata wang digital bank pusatnya (CBDC), e-CNY, sedang digunakan untuk membuat sekurang-kurangnya $315,000 dalam pembayaran setiap hari pada Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang sedang berlangsung. e-CNY sedang diuji di Sukan tersebut, dan bank perdagangan yang dikawal kerajaan, Bank of China, telah menyediakan beberapa ATM yuan digital di beberapa tempat pusat di sana. Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Mata Wang Digital PBOC, Mu Changchun, berkata "semua pengguna asing" menggunakan dompet perkakasan, manakala pengguna domestik menggunakan dompet perisian.
Mastercard sedang mengembangkan perkhidmatan perundingan tertumpu pembayarannya untuk memasukkan "mata wang kripto dan digital" kerana ia "membantu bank menavigasi penggunaan mata wang digital". Gergasi pembayaran itu menambah bahawa perkhidmatan perundingan kriptonya akan meliputi “pendidikan peringkat awal, penilaian risiko dan pembangunan strategi kripto dan NFT seluruh bank kepada kad kripto dan reka bentuk program kesetiaan kripto”. Ia juga telah bekerjasama dengan "firma asli digital yang menawarkan penyelesaian kripto baka terbaik".
Red Bull Racing (RBR) telah mengumumkan pertukaran kripto Bybit sebagai rakan kongsi pasukan utamanya yang baharu, dalam satu perjanjian yang dikatakan RBR sebagai “perjanjian sukan mata wang kripto setahun terbesar setakat ini”. Perkongsian itu memerlukan perjanjian berbilang tahun yang membenarkan Bybit menjadi "sekutu tertinggi di belakang rakan kongsi tajuk Oracle", dan bertujuan untuk meningkatkan "penglibatan peminat dengan skop untuk penciptaan aset digital dan token sosial pada masa hadapan". RBR seterusnya berkata kedua-duanya akan mengusahakan pelbagai "inisiatif yang diilhamkan oleh kripto", termasuk celik kripto dan promosi teknologi hijau, dan Bybit akan membantu RBR mengedarkan "koleksi aset digital yang semakin meningkat" sebagai rakan kongsi penerbitan peminat.
Selepas menambah petua bitcoin pada Sep 2021, Twitter kini membenarkan pengguna menambah dompet Ethereum mereka untuk tip asli Twitter dengan token ETH dan ERC-20; ciri Petua juga tersedia di India, Ghana dan Nigeria. Jurucakap gergasi media sosial itu berkata, bagaimanapun, ciri baharu itu tidak menyokong nama domain Ethereum Name Service (ENS). Pengurus produk utama Twitter bagi pengewangan pencipta, Johnny Winston, berkata ia "terus mengembangkan cara untuk mendapatkan bayaran di Twitter" yang menawarkan "lebih banyak pilihan untuk pencipta dan peminat yang ingin menggunakan crypto".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC jatuh ke paras terendah 43,300 malam tadi sebelum melantun ke atas 44,000, kemudian menyaksikan penurunan sedikit kepada hampir 43,900. Begitu juga, ETH jatuh kepada 3,050, meningkat kepada 3,190 dan kemudian turun sedikit kepada hampir 3,140. Carta harian untuk kedua-dua BTC dan ETH menunjukkan tanda-tanda aliran menaik. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif. Jumlah BTC, bagaimanapun, menurun dengan ketara manakala ETH kekal stabil.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY