Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (16 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Dalam tempoh 24 jam selepas eksploitasi Deus Finance dilaporkan, seorang penggodam telah mencuri sekitar $11 juta dalam Wrapped ETH, Wrapped BTC, Chainlink, USDC, Gnosis dan Wrapped XDAI melalui serangan 're-entrancy' pada aplikasi protokol pinjaman DeFi Agave dan Hundred Finance . Berikutan ini, token Agave AGVE jatuh 20% dan token Hundred Finance HND jatuh 3.5%, walaupun token tersebut telah pulih dan bahkan mencapai paras tertinggi 24 jam. Analisis dalam rantaian mendapati bahawa alamat yang dipautkan kepada penggodam menghantar lebih 2,100 ETH (bernilai lebih daripada $5.5 juta) kepada pengadun kripto untuk cuba mencuci token yang dicuri. Kedua-dua syarikat kini sedang menyiasat eksploitasi itu.
Di tengah-tengah pencerobohan Rusia yang berterusan, kerajaan Ukraine telah melancarkan laman web sumbangan crypto rasmi, Bantuan untuk Ukraine, untuk mengukuhkan sokongan kewangan untuk angkatan tentera dan program bantuan kemanusiaannya. Laman web itu ditubuhkan melalui perkongsian antara Kementerian Transformasi Digital negara, pertukaran kripto FTX dan penyedia staking Everstake, dan mengarahkan penderma ke alamat crypto dan maklumat akaun bank untuk kerajaan Ukraine. Penderma boleh menghantar BTC, ETH, USDT, DOT, SOL, DOGE dan XMR, serta derma fiat dalam USD, EUR, GBP, AUD dan CAD. Kementerian Transformasi Digital berkata dana itu akan dibelanjakan untuk peralatan ketenteraan, "tindak balas maklumat terhadap propaganda Rusia", "kempen komunikasi global mengenai peristiwa sebenar di Ukraine", dan "keselamatan siber dan pemulihan infrastruktur digital". Setakat ini, laman web itu telah menerima lebih $50 juta sumbangan.
Pembekal penjagaan kripto yang berpangkalan di Asia, Hex Trust telah mengumpulkan $88 juta dalam pusingan pembiayaan Siri B yang diketuai bersama oleh Animoca Brands dan Liberty City Ventures. Pusingan pembiayaan akan digunakan untuk mengembangkan perniagaan Hex Trust — kini di Hong Kong, Singapura dan Vietnam — ke Eropah dan Timur Tengah, serta untuk mendapatkan lebih banyak lesen. Ini berlaku selepas Hex Trust mengumpul $6 juta dalam pembiayaan Siri A pada Q1 2021 dan Animoca Brands mendahului tambahan $10 juta dalam pembiayaan baharu pada Q4 2021. Peserta lain dalam pusingan pembiayaan terkini termasuk Ripple, Terraform Labs, Morgan Creek, Primavera Venture Partners , Rakan Kongsi LeadBlock, Makmal Protokol dan Ketua Pegawai Eksekutif Pembangunan Dunia Baharu Adrian Cheng.
Pemaju Ethereum Tim Beiko tweet semalam bahawa Kiln telah berjaya melepasi Gabungan Ethereum, dengan pengesah menghasilkan blok pasca-gabungan yang mengandungi transaksi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ralat dalam penciptaan kontrak — pemaju Ethereum Marius van der Wijden berkata bahasa pengaturcaraan Go Prysm mencadangkan blok buruk semasa peralihan pada Kiln, dengan satu blok mempunyai bayaran asas yang salah bagi setiap nilai gas. Namun, menggantikannya dengan nilai asas dijangka sebenar nampaknya menyelesaikan masalah, dan Beiko berkata rangkaian itu "stabil, dengan > 2/3 daripada pengesah dimuktamadkan dengan betul". Yayasan Ethereum berkata peningkatan Merge akan dihantar pada penghujung Q2, walaupun ciri seperti pengeluaran ETH yang dipertaruhkan belum lagi tersedia.
South China Morning Post (SCMP) akan menggunakan Makmal Artifak ekosistem NFT berbilang rantai untuk "meneroka potensi aplikasi blockchain untuk media" dalam "langkah transformasi" untuk organisasi berusia 118 tahun itu, menurut pengerusi SCMP Joe Tsai. Melalui Makmal Artifak, SCMP akan menjual NFT muka depannya, yang memaparkan peristiwa bersejarah seperti penyerahan Hong Kong kepada China pada 1997, wabak selesema burung dan Krisis Kewangan Asia. Koleksi NFT tersedia pada Aliran blockchain Dapper Labs, dan pembeli boleh membida pada NFT tertentu daripada peristiwa bersejarah atau membeli kotak misteri muka depan daripada acara terpilih. SCMP akan mencari modal pihak ketiga untuk memacu pertumbuhan Makmal Artifak, yang mana SCMP merupakan pemegang saham.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus bergerak ke sisi hari ini, tanpa peningkatan ketara dalam volum dagangan. Sebaliknya, ETH meningkat sedikit, dengan peningkatan kecil dalam volum dagangan. Carta harian untuk kedua-dua BTC dan ETH menunjukkan penyatuan yang rendah. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum berkurangan sedikit pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY