Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (15 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Firma keselamatan dan forensik blockchain yang berpangkalan di UK, Elliptic, yang telah bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk mendedahkan dompet kripto yang disambungkan kepada individu atau organisasi yang dibenarkan, telah menemui dompet yang mengandungi berjuta-juta "pegangan aset kripto penting" yang mungkin dikaitkan dengan pegawai dan oligarki Rusia yang dibenarkan. Bagaimanapun, pengasas bersama Tom Robinson berkata walaupun crypto "boleh dan akan digunakan untuk mengelak sekatan", ia "bukan peluru perak". Beliau menambah bahawa walaupun penyedia perkhidmatan seperti Tornado Cash enggan mematuhi sekatan, "tahap pematuhan sekatan adalah sangat tinggi", memetik contoh seperti Kewangan dan Coinbase. Setakat ini, Elliptic telah mengenal pasti lebih 400 perkhidmatan crypto yang membenarkan pengguna tanpa nama untuk berdagang aset digital dengan rubel, dan memautkan lebih 15 juta alamat crypto kepada aktiviti jenayah Rusia.
Komuniti crypto Argentina mengkritik keperluan anti-kripto yang dianggap diperkenalkan oleh perjanjian IMF baru-baru ini, yang menyusun semula dan memperuntukkan lebih banyak kemudahan kepada negara untuk membayar hutang $45 bilion kepada dana. Kenyataan yang dibuat berkaitan dengan perjanjian itu mengatakan kerajaan akan "tidak menggalakkan penggunaan mata wang kripto dalam pencegahan pengubahan wang haram dan tidak formal" untuk menyediakan "perlindungan kestabilan kewangan yang lebih baik", menyebabkan sesetengah pihak menyatakan kebimbangan terhadap pertumbuhan kripto yang terbantut seterusnya Argentina. Bukan untung Bitcoin Argentina telah menulis surat kepada kerajaan meminta semua data mengenai pelaksanaan langkah-langkah baharu ini, manakala yang lain, seperti Franco Bianchi, CMO pemula pembayaran crypto Lemon, berkata adalah lebih baik untuk “bekerja dalam konteks peraturan yang jelas yang menggalakkan penggunaan aset kripto seperti yang dilakukan oleh beberapa negara”.
Rangka kerja kawal selia Pasaran dalam Aset Kripto (MiCA) EU adalah selangkah lebih dekat kepada ratifikasi, dengan Jawatankuasa Hal Ehwal Ekonomi dan Monetari (ECON) telah mengundi 31-4 menyokong draf MiCA terkini (selain daripada 23 berkecuali). MiCA secara amnya meliputi pengeluaran dan perdagangan kripto, menjanjikan untuk memudahkan lesen “pasport” untuk firma kripto yang akan sah di kalangan 27 negara anggota EU. Ia juga termasuk "langkah-langkah terhadap manipulasi pasaran dan untuk mencegah pengubahan wang haram, pembiayaan pengganas dan aktiviti jenayah lain". Draf MiCA kini akan meneruskan rundingan lanjut dengan badan induk EU.
zkSNACKs, syarikat di sebalik Wasabi Wallet, akan menyekat transaksi BTC tertentu daripada perkhidmatannya yang memudahkan transaksi meningkatkan privasi yang dikenali sebagai CoinJoins. Menurut pemaju Wasabi Rafe, langkah ini diperlukan untuk mengelakkan penipu dan penggodam dan memastikan syarikat itu daripada (mungkin sah) "masalah", sambil menambah bahawa "tiada seorang pun daripada kami gembira tentang perkara ini". Namun, Wasabi Wallet akan terus beroperasi menggunakan penyelaras zkSNACKS, walaupun dalam cara yang lebih terhad. Walaupun alamat yang disenaraihitamkan kini dikecualikan, zkSNACK akan kekal beroperasi untuk semua pengguna yang ingin mengekalkan privasi BTC mereka.
Hakim Mahkamah Daerah New York Selatan, Analisa Torres telah menafikan usul yang difailkan oleh SEC AS dalam tuntutan mahkamah terhadap Ripple Labs, yang berusaha untuk menolak dakwaan yang kedua bahawa SEC tidak memberikan notis yang adil ia akan menganggap token XRPnya sebagai keselamatan. Pada masa yang sama, hakim menafikan usul yang difailkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse dan pengerusi eksekutif Chris Larsen untuk menolak kes terhadap mereka kerana didakwa membantu dan bersubahat dengan jualan sekuriti tidak berdaftar, yang Garlinghouse panggil sebagai "kemenangan besar". Saman SEC mendakwa bahawa Ripple menjual token XRPnya sebagai produk pelaburan dari 2013 hingga 2020 tanpa pendaftaran SEC. Sebagai tindak balas, Ripple berkata XRP ialah "aset digital untuk pembayaran global masa nyata" dan oleh itu, tidak tertakluk kepada bidang kuasa SEC.
Elon Musk telah mendedahkan bahawa dua syarikatnya, Tesla dan SpaceX, mengalami tekanan inflasi yang ketara dalam logistik dan bahan mentah, tetapi menegaskan bahawa dia tidak akan menjual mata wang kriptonya (BTC, ETH dan DOGE). Namun, beliau menambah bahawa semasa inflasi yang tinggi, "secara umumnya lebih baik untuk memiliki barangan fizikal seperti rumah atau saham dalam syarikat yang anda fikir menghasilkan produk yang baik daripada dolar". Musk juga secara aktif menyokong usaha pertahanan Ukraine terhadap Rusia, menghantar beberapa penghantaran peralatan Starlink ke Ukraine. Naib PM Ukraine Mykhailo Fedorov berkata peralatan itu memastikan "bandar raya Ukraine berhubung dan perkhidmatan kecemasan menyelamatkan nyawa".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus bergerak ke sisi pada 38,800 selepas penarikan semula dinaikkan semalam, dan volum dagangan terus mengecil. ETH mengikuti corak yang sama, dan carta harian untuk kedua-dua BTC dan ETH menunjukkan penyatuan yang rendah. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum menurun sedikit di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY