Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (14 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Negara-negara G7 telah mengeluarkan kenyataan bersama bahawa mereka "akan memastikan" "negara Rusia dan golongan elit, proksi dan oligarki tidak dapat memanfaatkan aset digital sebagai cara untuk mengelak atau mengimbangi kesan sekatan antarabangsa". Kenyataan itu selanjutnya mengatakan negara-negara G7 akan "mengenakan kos ke atas pelakon haram Rusia yang menggunakan aset digital untuk meningkatkan dan memindahkan kekayaan mereka". Berikutan itu, Jepun telah meminta bursa crypto untuk tidak memproses transaksi yang melibatkan aset crypto tertakluk kepada sekatan pembekuan aset terhadap Rusia dan Belarus. Seorang pegawai kanan di Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) Jepun berkata langkah ini bertujuan untuk "mengekalkan momentum G7 hidup". Sesiapa yang bertanggungjawab untuk pembayaran tanpa kebenaran kepada sasaran yang dikenakan sekatan boleh dipenjarakan sehingga tiga tahun atau denda ¥1 juta ($8,487.52).
Buat pertama kali sejak bermulanya COVID-19, Rizab Persekutuan AS dijangka meningkatkan kadar dana suapan sasarannya pada hari Rabu. Ini telah mencetuskan pelbagai reaksi di seluruh kripto, komoditi dan pasaran saham — sementara kripto menyaksikan volum berkurangan dan saham berada dalam kedudukan merah minggu lepas, komoditi menyaksikan kenaikan nilai yang ketara dalam tempoh yang sama. Rakan pengurusan Oxbow Advisors Ted Oakley berkata peningkatan sebanyak 25 mata asas dijangka, manakala laporan Bloomberg berkata pasaran hadapan menunjukkan "sekitar 165 mata asas mengetatkan tahun ini". Ramai penganalisis dan pakar ekonomi juga percaya taktik pelonggaran monetari Fed akan berakhir; Ahli ekonomi Analitis Dasar Monetari Derek Tang berkata tidak berbuat demikian "akan tidak konsisten dengan dasar yang kukuh" dan ke mana ia "perlu dituju".
Pindaan kepada cadangan Pasaran dalam Aset Kripto (MiCA) EU telah dicadangkan sejurus sebelum undian Jawatankuasa Hal Ehwal Ekonomi dan Kewangan (ECON) pada pakej itu, mencadangkan larangan BTC masih boleh dilakukan. Walaupun bahasa itu baru-baru ini diubah supaya syiling dengan perlombongan bukti kerja (PoW) intensif tenaga tidak akan dilarang, beberapa ahli Parlimen Eropah telah memutuskan untuk menyasarkan mata wang kripto yang "tidak mampan". Walaupun PoW tidak disebut secara eksplisit dalam pindaan, peruntukan baharu itu mengatakan kripto akan "tertakluk kepada piawaian kemampanan alam sekitar minimum berkenaan dengan mekanisme konsensus mereka". Jika ECON meluluskan versi terkini cadangan pada Isnin depan, perkhidmatan berkaitan Bitcoin akan dikecualikan secara lalai daripada peraturan crypto EU.
Melalui transaksi $26.5 juta, CoinShares International Ltd. telah meningkatkan kepentingannya dalam bank dalam talian FlowBank SA yang berpangkalan di Switzerland daripada 9.02% kepada 29.3% perniagaan. Ini menjadikan bekas pemegang saham kawalan bersama bersama Ketua Pegawai Eksekutif FlowBank Charles Henri Sabet, dengan hak mengundi bersamaan dengan 32.06%. CoinShares berkata bahawa sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, FlowBank akan menggunakan produk Galatanya mewujudkan pautan antara dirinya dan protokol dan pasaran aset digital. Selain itu, Ketua Pegawai Eksekutif CoinShares Jean-Marie Mognetti akan menyertai lembaga pengarah FlowBank sebagai penasihat strategi crypto. Sabet berkata dalam satu kenyataan bahawa dengan cara ini, pelanggan FlowBank boleh "melabur dalam crypto CoinShares pada CFD dan mendapat pendedahan kepada mata wang digital".
Dalam usaha untuk meletakkan UAE sebagai hab crypto, Art Dubai, pameran seni kontemporari tahunan terbesar Timur Tengah, menampilkan karya seni digital buat pertama kali dalam sejarah 15 tahunnya. Pameran empat hari tahun ini akan mendedikasikan keseluruhan sayap 17 galeri dan platform untuk mempamerkan dan menjual NFT. Pengarah eksekutif Art Dubai, Benedetta Ghione berkata, populariti NFT yang semakin meningkat di UAE, serta status negara sebagai "hab crypto yang semakin berkembang", menjadikan pameran tahun ini sebagai "masa yang tepat dan tempat yang sempurna" untuk menampilkan NFT. Antara artis NFT yang ditampilkan ialah artis media campuran Finland yang berpangkalan di Dubai, Vesa dan artis Lubnan Magda Malkoun.
Ukraine akan melancarkan koleksi NFT untuk menandakan sejarah pencerobohan Rusia dengan seni digital yang unik. Menteri transformasi digital Alex Bornyakov berkata koleksi itu akan serupa dengan "muzium perang Rusia-Ukraine...dalam format NFT". Derma kripto untuk usaha pertahanan Ukraine terhadap Rusia telah melepasi paras $60 juta, dengan wang dibelanjakan untuk peralatan ketenteraan seperti topi keledar dan jaket kalis peluru, serta aktiviti media. Bornyakov berkata "diplomasi digital" negara telah membawa kepada "keputusan positif", seperti platform media sosial sama ada menyekat atau membenderakan kandungan media negara Rusia. Selain itu, tentera sukarelawan pakar IT yang menjalankan saluran Telegram telah memberikan Kremlin rasa ubatnya sendiri dalam bidang serangan siber, dengan penggodam melumpuhkan laman web yang disokong kerajaan menggunakan pengeboman lalu lintas. Bornyakov berkata “perang (digital) Rusia tidak bermula 14 hari lalu. Ia bermula 8 tahun yang lalu" dengan serangan DDoS berterusan, kerosakan tapak web dan kecurian pangkalan data, sambil menambah, "Kami hanya mahu membuatkan mereka berasa seperti yang kami rasakan."
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data dari Huobi Global, selepas BTC melantun semula kepada sekitar 39,000 hari ini selepas jatuh ke paras rendah 37,500 pagi ini. Begitu juga, ETH melantun semula kepada 2,600 hari ini. Carta harian menunjukkan kemungkinan lantunan berterusan untuk BTC, manakala arah aliran untuk ETH kekal tidak jelas. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam niaga hadapan BTC dan peningkatan OI dalam niaga hadapan ETH, dengan volum stabil untuk yang pertama dan volum yang menurun sedikit untuk yang kedua.
Lantunan ini berlaku selepas penurunan harga pada hujung minggu, di mana serangan peluru berpandu Rusia ke atas pusat latihan ketenteraan di Ukraine, berhampiran sempadan Poland, membunuh 35 orang. BTC didagangkan pada sekitar $37,800 dan ETH sekitar $2,500 (kedua-duanya turun kira-kira 3% dari permulaan hujung minggu), manakala kebanyakan altcoin utama berada dalam kedudukan merah. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyaksikan BTC melantun antara julat $37,700 dan $45,000 yang dimasukinya pada akhir Jan, yang mana Ketua Pegawai Eksekutif BitBull Capital Joe DiPasquale berkata adalah “biasa semasa fasa menurun, seperti yang dilihat pada Mei, Jun dan Julai, dan selalunya mendahului bahagian bawah harga yang kukuh”. Beliau juga mengaitkan pergerakan harga ini kepada konflik Rusia-Ukraine.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY