Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (14 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Penggodam Korea Utara mencuri hampir $400 juta dalam crypto melalui serangan siber pada 2021, menurut data baharu daripada Chainalysis. Firma analitik blockchain itu juga menyatakan bahawa hanya 20% daripada kripto yang dicuri adalah BTC, berbanding hampir 100% pada 2017, sambil menambah bahawa "buat pertama kalinya, Ether menyumbang sebahagian besar dana yang dicuri pada 58%". Serangan DPRK 2021 menyasarkan terutamanya "firma pelaburan dan pertukaran terpusat" dan menggunakan "gewang pancingan data, eksploitasi kod, perisian hasad dan kejuruteraan sosial lanjutan" untuk mencuri dana, yang Majlis Keselamatan PBB percaya negara digunakan untuk mengelak sekatan ekonomi dan membantu membiayai senjata nuklear dan program peluru berpandu balistik.
Bank Negara Pakistan (SBP) telah mengemukakan laporan menggesa mahkamah melarang penggunaan semua mata wang kripto di dalam negara, dan meminta Mahkamah Tinggi Sindh mengenakan hukuman ke atas pesalah. Pada tahun 2021 kemudian, Mahkamah Tinggi Sindh telah meminta jawatankuasa antara kementerian untuk menyerahkan laporan kepada mahkamah tentang cara menggubal kripto. Laporan itu menyatakan bahawa risiko crypto, terutamanya pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan, jauh melebihi manfaatnya untuk Pakistan. Mahkamah tinggi telah meminta jawatankuasa menyerahkan laporan itu kepada kementerian undang-undang dan kewangan, yang akan mengumumkan keputusan muktamad mereka pada 11 Apr. Hos TV dan usahawan kripto Waqar Zaka telah berhujah terhadap perkara ini, dan mahkamah akan meneruskan pendengaran petisyennya pada 12 Apr.
Pengasas blok dan Ketua Pegawai Eksekutif Jack Dorsey telah mengesahkan bahawa syarikat itu (sebelum ini dikenali sebagai Square) "secara rasminya membina sistem perlombongan bitcoin terbuka", selepas pertama kali mengumumkan pada Okt 2021 bahawa ia sedang mempertimbangkan projek itu. Block GM untuk perkakasan Thomas Templeton tweeted bahawa matlamat sistem adalah untuk menjadikan bitcoin perlombongan "lebih teragih dan cekap", sambil menambah bahawa syarikat itu mahu menangani beberapa "titik kesakitan pelanggan" dan "cabaran teknikal", seperti ketersediaan pelantar perlombongan, harga tinggi, kebolehpercayaan, dan penggunaan kuasa.
Penerbit Stablecoin Tether telah membekukan tiga alamat Ethereum yang memegang lebih $160 juta nilai USDT, menurut data daripada Etherscan. Alamat tersebut adalah yang terkini dalam senarai hitam Tether, yang bermula pada Nov 2017 selepas pelanggaran yang menyaksikan USDT bernilai $30 juta dicuri. Ini menjadikan jumlah alamat Ethereum yang disenaraihitamkan Tether kepada 563, walaupun jurucakap berkata dalam e-mel bahawa firma itu "tidak dapat mendedahkan sebarang butiran lanjut" pada masa ini.
Pertukaran kripto FTX US dan Bitstamp USA sedang berusaha untuk menawarkan perdagangan saham, membolehkan mereka menarik pangkalan pengguna pelabur saham meme yang serupa seperti Robinhood. Perkembangan ini memberi berita buruk untuk Robinhood, dan harga sahamnya jatuh ke paras terendah sepanjang masa pada $15.30 semalam. Namun, mungkin terdapat sedikit harapan dalam bentuk minat daripada komuniti Shiba Inu — khabar angin berleluasa bahawa altcoin $SHIB boleh disenaraikan di Robinhood sejurus Feb, walaupun Ketua Pegawai Eksekutif Vlad Tenev telah menafikannya beberapa kali.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, volum dagangan BTC turun naik sedikit, dengan harga di bawah tekanan menaik yang tinggi dan carta harian menunjukkan tanda-tanda aliran menurun. ETH menyaksikan sedikit penurunan dan aliran harga yang serupa dengan BTC, dan kini sekitar 3,260. Jumlah dagangan adalah sangat rendah, walaupun carta harian menunjukkan arah aliran menaik dalam jangka pendek.
Malah, BTC mencapai paras tertinggi dalam sehari $44,500 (paras tertingginya dalam seminggu) sebelum jatuh ke paras rendah $42,315. Penganalisis Crypto Rekt Capital menyiarkan carta yang menunjukkan BTC menghadapi rintangan sengit pada $44,825, manakala firma analisis dalam rantaian Whalemap berkata, “Tuntutan semula $46,500 akan kelihatan seperti pembalikan arah aliran. Paus akan memberikan sedikit tentangan di sana, walaupun." Penganalisis pasaran bebas Michaël van de Poppe menyatakan sentimen yang sama tetapi menambah: "Bersantai, kekal tenang dan nikmati pasaran."
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a 'Selamat datang Bonus' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY