Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (13 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Bank Seba Switzerland telah meramalkan bahawa harga bitcoin boleh mencecah $75,000 tahun ini. Pada Persidangan Kewangan Kripto di St. Moritz, Switzerland, Ketua Pegawai Eksekutif Guido Bühler berkata: “Model penilaian dalaman kami menunjukkan harga sekarang antara $50,000 dan $75,000. Saya cukup yakin kita akan melihat tahap itu. Soalannya sentiasa mengikut masa.” Beliau menjelaskan bahawa pelabur institusi akan membantu meningkatkan harga bitcoin, dan menambah bahawa sementara BTC akan menguji beberapa rekod tertinggi 2021, "kemeruapan kekal tinggi".
Direktorat Penguatkuasaan (ED) India — sebuah agensi penyiasatan kewangan khusus di bawah Jabatan Hasil Kementerian Kewangan — telah merampas aset bernilai kira-kira $5 juta milik ahli perniagaan yang berpangkalan di Kerala, Nishad K, berkaitan dengan dakwaan penipuan mata wang kripto. Penipuan itu melibatkan mata wang kripto yang tidak wujud dipanggil Morris coin, yang mana Nishad dan syarikatnya menjalankan tawaran syiling permulaan (ICO), dan dilaporkan telah menipu lebih 900 pelabur sebanyak $162 juta. Wang ini kemudiannya digunakan untuk membeli harta tak alih, kereta mewah dan mata wang kripto (termasuk BTC, ETH dan USDT) serta untuk membayar hotel dan resort premium.
Wakil di seluruh spektrum politik Thailand memberi amaran terhadap cadangan cukai 15% Kementerian Kewangan ke atas keuntungan crypto. Pemimpin Parti Kla Korn Chatikavanij berkata penjelasan lanjut diperlukan untuk mengelakkan cukai berganda bagi pendapatan berkaitan kripto, yang merupakan kemungkinan sekiranya Jabatan Hasil mula "mengutip VAT seperti kripto adalah produk" dan memerlukan peniaga "membayar VAT apabila menjual produk dan membayar VAT lain daripada menjual kripto dalam baht”. Pendaftar Parti Pheu Thai Jakkapong Sangmanee menekankan bagaimana cukai tambahan di atas cukai pendapatan peribadi yang telah dibayar oleh peniaga kripto akan memberi manfaat kepada organisasi tetapi menjejaskan pelabur runcit, manakala pemimpin Thai Sang Thai Sudarat Keyuraphan berkata sebarang dasar untuk mengenakan cukai keuntungan aset digital haruslah “adil” dan “ tidak mengambil kesempatan daripada pembayar cukai”.
Jawatankuasa Hal Ehwal Ekonomi Dewan Pertuanan UK telah membuat kesimpulan bahawa "tiada kes yang meyakinkan" untuk UK mempunyai mata wang digital bank pusat (CBDC), berikutan siasatan pada September 2021 terhadap CBDC. Dalam laporan yang diterbitkan hari ini, jawatankuasa itu menyatakan bahawa "walaupun CBDC mungkin memberikan beberapa kelebihan, ia boleh memberikan cabaran penting untuk kestabilan kewangan dan perlindungan privasi", dan bahawa "spesifikasi teknikal sahaja mungkin tidak mencukupi untuk mengatasi kebimbangan orang ramai terhadap risiko itu. pengawasan negara”.
Sekumpulan editor Wikipedia telah mengundi menentang mengklasifikasikan NFT sebagai satu bentuk seni dan telah bersetuju untuk menangguhkan isu tersebut sehingga satu tarikh kemudian. Ini berlaku selepas tinjauan dan perdebatan yang bermula pada platform pada Dis 2021 tentang sama ada jualan seni NFT harus dianggap sebagai "jualan seni" atau hanya "jualan NFT", dengan kebanyakan perbincangan tertumpu pada sama ada NFT mewakili seni itu atau jika ia hanyalah tanda yang terpisah daripada seni asas. Salah seorang editor, 'jonas', berkata: “Wikipedia benar-benar tidak boleh dalam perniagaan memutuskan apa yang dikira sebagai seni atau tidak, itulah sebabnya meletakkan NFT (seni atau tidak) dalam senarai mereka sendiri menjadikan perkara lebih mudah."
Ahli strategi aset digital Bank of America Alkesh Shah telah meramalkan bahawa pesaing Ethereum, Solana boleh menjadi "Visa ekosistem aset digital". Dia membayangkan bahawa Solana menceroboh bahagian pasaran Ethereum dengan yuran yang rendah, kemesraan pengguna dan skalabiliti, manakala Ethereum mungkin terhad kepada "urus niaga bernilai tinggi dan identiti, penyimpanan dan kes penggunaan rantaian bekalan". 12 urus niaga sesaat (TPS) Ethereum pada mainnet tidak kelihatan berbanding had teori Solana sebanyak 65,000 TPS, manakala Visa memproses 1,700 TPS secara purata (walaupun secara teorinya, rangkaian boleh mengendalikan sekurang-kurangnya 24,000 TPS). Shah juga mengakui, bagaimanapun, itu "Solana mengutamakan kebolehskalaan tetapi blockchain yang agak kurang terdesentralisasi dan selamat mempunyai pertukaran, digambarkan oleh beberapa isu prestasi rangkaian sejak penubuhannya."
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC melantun daripada bawah 40,000 untuk mencapai paras tertinggi lebih 44,000, sebelum jatuh semula kepada 43,500, dengan carta harian masih menunjukkan tanda arah aliran menurun. ETH mengalami penurunan sedikit kepada hampir 3,330, dan seperti BTC, carta harian juga menunjukkan tanda-tanda aliran menurun.
Shiba inu (SHIB) melonjak 16% hari ini kepada setinggi $0.00003, mendahului keuntungan dalam kalangan mata wang kripto utama di tengah-tengah khabar angin penyenaraian Robinhood. Robinhood, bagaimanapun, tidak menjawab permintaan untuk komen, dan Ketua Pegawai Eksekutif Vlad Tenev sebelum ini telah menafikan rancangan untuk menyenaraikan SHIB pada Okt 2021 apabila ia mencecah paras tertinggi sepanjang masa $0.00008. Sejak itu, ia telah jatuh 62% dan pada masa ini mata wang kripto ke-13 terbesar, dengan paras pasaran sebanyak $17 bilion.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY