Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (10 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Calon presiden konservatif Yoon Suk-yeol telah secara rasmi dipilih sebagai presiden baharu Korea Selatan, selepas menewaskan lawannya yang lebih progresif politik Lee Jae-myung dengan margin kurang daripada 1%. Kedua-dua calon telah mengekalkan pendirian pro-crypto sepanjang kempen masing-masing, malah mengeluarkan NFT yang berkaitan dengan kempen — jauh berbeza daripada tindakan keras bekas presiden Moon Jae-in pada 2021 ke atas bursa crypto. Secara kebetulan, token asal ICON blockchain Korea Selatan ICX telah menyaksikan peningkatan 60% pada hari lalu. Yoon juga telah berjanji untuk memperkenalkan undang-undang yang akan menyaksikan mangsa penipuan crypto dibayar balik.
Presiden AS Joe Biden menandatangani perintah eksekutif semalam mengarahkan kerajaan mengkaji risiko dan faedah crypto untuk membangunkan cadangan dasar yang berkaitan. Langkah-langkah itu akan memberi tumpuan kepada perlindungan pengguna dan pelabur, kestabilan kewangan, aktiviti haram, daya saing AS di peringkat global, rangkuman kewangan dan inovasi yang bertanggungjawab. Pentadbiran Biden juga mahu pengawal selia membanteras aktiviti kripto haram dan mengambil bahagian dalam kerjasama antarabangsa. Biden seterusnya menyebut keperluan untuk menjadikan inovasi kripto lebih "bertanggungjawab" terhadap alam sekitar dan menggalakkan R&D berkaitan potensi mata wang digital bank pusat (CBDC). Berikutan pengumuman itu, harga BTC meningkat melebihi $42,000.
Menurut Pihak Berkuasa Sekuriti dan Komoditi (SCA) UAE, negara itu semakin hampir untuk "mengeluarkan rangka kerja kawal selia dan penyeliaan yang berkaitan dengan aset maya yang dikeluarkan untuk tujuan pelaburan". Rangka kerja ini juga akan menangani risiko pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan yang dikaitkan dengan "penyedia perkhidmatan aset maya dan aset maya (VASP)", dan membolehkan bursa berlesen "memohon lesen untuk pertukaran aset maya, tertakluk kepada kelulusan. ” Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF). Walau bagaimanapun, peraturan ini mengecualikan pemohon dari dua zon bebas kewangan, Pasar Global Abu Dhabi (ADGM) dan Pusat Kewangan Antarabangsa Dubai (DIFC).
Yayasan Avalanche telah mengumumkan Multiverse, program insentif baharu untuk menyokong penggunaan subnet. Program ini akan menyediakan dana sehingga $290 juta (kira-kira 4 juta AVAX) untuk membolehkan pembangun mencipta subnet asli dalam ekosistem Avalanche, dengan mengutamakan pemasangan permainan yang didayakan blokchain, NFT dan DeFi. Permainan berasaskan Blockchain DeFi Kingdoms akan menjadi yang pertama, membawa token baharu yang dipanggil CRYSTAL ke appchain, subnetnya sendiri, dan menerima insentif sehingga $15 juta dalam AVAX dan CRYSTAL. Selain itu, Ava Labs, sebuah lagi syarikat Avalanche teras, akan bekerjasama dengan protokol DeFi Aave, Golden Tree Asset Management, Wintermute, Jump Crypto, Valkyrie dan Securitize untuk menghasilkan subnet biasa yang meliputi fungsi KYC asli. Program Multiverse akan dibahagikan kepada enam fasa untuk menampung lebih ramai peserta pada masa hadapan.
Jenama snek Amerika Slim Jim sedang memasuki metaverse dengan rancangan untuk melancarkan NFT dan persekitaran mayanya sendiri, menurut tanda dagangan baru-baru ini yang difailkan di bawah 'Slim Jim', 'Meataverse' dan 'Long Boi Gang'. Rancangan syarikat termasuk "perkhidmatan yang menampilkan barangan maya, produk makanan maya dan NFT", serta "metaverse untuk orang ramai menyemak imbas, mengumpul, membeli, menjual dan memperdagangkan produk makanan maya". Slim Jim telah bermain-main dengan kripto sejak tahun lepas — memparodikan penjenamaan semula Meta Facebook, Slim Jim menamakan semula Twitternya kepada MEATA Okt lepas, selepas menyiarkan meme DOGE dalam perjalanan ke kemenangannya dalam pertandingan jenama bertemakan March Madness Adweek. Sean Connolly, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat induk Slim Jim, Conagra Brands, telah berkata semasa panggilan pelabur pada bulan April, "Anda harus memerhatikan pengaktifan bertema kripto tambahan pada masa hadapan".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus menurun semalaman selepas melonjak melebihi $42,000 pada siang hari. Begitu juga ETH terus jatuh selepas mencapai 2,760; carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun untuk kedua-dua BTC dan ETH. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan sedikit penurunan dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY