Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (10 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Kerajaan Rusia dan bank pusat telah mencapai persetujuan mengenai peraturan crypto dan sedang mengusahakan draf undang-undang yang akan mentakrifkan crypto sebagai "analog mata wang", berbanding aset kewangan digital. Undang-undang itu ditetapkan untuk dilaksanakan pada 18 Feb dan akan melihat fungsi kripto secara sah hanya dengan pengenalan lengkap melalui sistem perbankan atau pengantara berlesen. Berikutan berita ini, ETH mula berdagang di atas $3,241 dan BTC di atas $44,000, peningkatan masing-masing sebanyak 3.4% dan di bawah 1% dalam tempoh 24 jam yang lalu.
Hanya beberapa minggu sebelum El Salvador mula mengeluarkan bon BTCnya, agensi penarafan Fitch telah menurunkan taraf mata wang asing jangka panjang negara itu IDR (penarafan lalai pengeluar) daripada B- kepada CCC. Penurunan taraf ini mencerminkan "risiko yang meningkat berpunca daripada peningkatan pergantungan pada hutang jangka pendek, skop terhad untuk pembiayaan pasaran tempatan tambahan, akses tidak menentu kepada pembiayaan pelbagai hala tambahan dan pembiayaan pasaran luar, memandangkan kos pinjaman yang tinggi". Pada masa ini, El Salvador menghadapi jurang pembiayaan sebanyak $1.2 bilion tahun ini, yang akan meningkat kepada $2.5 bilion tahun depan, apabila ia akan menghadapi hampir $1.2 bilion pelunasan hutang luar negeri pada 2023 (dengan $800 juta perlu dibayar pada Jan) .
Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) PBB telah meluluskan Tencent untuk mengetuai projek meneroka penciptaan rangka kerja teknikal dan keselamatan standard untuk NFT, menandakan inisiatif piawaian yang diluluskan PBB pertama di dunia untuk NFT. Tencent berkata dalam satu kenyataan bahawa projek itu "bertujuan untuk menentukan seni bina teknikal, aliran teknikal, keperluan fungsian dan keperluan keselamatan untuk koleksi digital berasaskan blokchain" yang boleh "memacu konsensus dan pemahaman bersama di seluruh dunia mengenai pembentukan rangka kerja teknikal. untuk perkhidmatan pengumpulan digital”. Tencent akan bekerjasama dengan syarikat dalam inisiatif itu, seperti Akademi Teknologi Maklumat dan Komunikasi China, Universiti Pos dan Telekomunikasi Beijing, dan sekutu Alibaba Ant Group.
Syarikat lelongan mewah berbilang negara Sotheby's telah mengumumkan rancangannya untuk melelong banyak 104 NFT Cryptopunk, yang dijangka memperoleh sekitar $20 juta hingga $30 juta. Lelongan akan berlangsung pada 23 Feb. Pada asalnya dibeli pada Julai tahun lepas untuk $7 juta dalam satu blok Ethereum, laporan pada masa itu mengatakan pembeli membeli NFT dengan membayar pelombong rasuah sebanyak 5 ETH; pemerolehan ini kemudiannya meningkatkan harga lantai untuk keseluruhan koleksi 10,000 Cryptopunks. Hari ini, harga lantai Cryptopunk ialah kira-kira $200,000.
Bank Pusat Ireland telah berkata dalam laporan bahawa ia tidak mungkin meluluskan dana pelaburan untuk pelabur runcit kerana mereka tidak tahu bagaimana untuk menavigasi kelas aset berisiko tinggi. Laporan itu menyatakan bahawa aset kripto adalah "ancaman berpotensi kepada perlindungan pelabur" yang mungkin hanya sesuai untuk pelabur borong atau profesional dan bukan "pelabur runcit tanpa tahap kepakaran yang tinggi". Patricia Dunne, Pengarah Penyeliaan Sekuriti dan Pasaran Ireland, berkata terdapat "terlalu banyak soalan yang tidak dijawab mengenai perkara seperti penjagaan, pengubahan wang haram dan malah hanya turun naik dan mudah tunai" di sekitar pelaburan kripto runcit.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC meningkat kepada sekitar 44,800 malam tadi sebelum jatuh ke belakang sedikit, manakala ETH terus meningkat malam tadi dan menghadapi rintangan berhampiran 3,270. Kedua-duanya menyaksikan volum dagangan yang agak lembap dan carta harian menunjukkan tanda-tanda aliran menaik. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil untuk niaga hadapan BTC dan ETH, dengan volum menurun sedikit di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY