Sekitar Blockchain dengan Huobi Learn (1 Mac 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Selepas naib PM Ukraine dan menteri transformasi digital Mykhailo Fedorov meminta bursa crypto utama pada hari Ahad untuk menyekat alamat Rusia, Kementerian Transformasi Digital negara itu menghantar surat rasmi kepada lapan bursa crypto untuk meminta mereka menyekat semua pengguna Rusia dan menarik sokongan untuk ruble Rusia, pasangan spot ruble dan pintu masuk fiat. Surat-surat itu dihantar ke Huobi, Coinbase, Binance, KuCoin, Bybit, Gate.io, Whitebit dan Kuna. Sebagai tindak balas, Binance berkata ia tidak akan melarang semua pengguna Rusia tetapi akan mengambil tindakan terhadap pengguna yang disekat "sambil meminimumkan kesan kepada pengguna yang tidak bersalah". Begitu juga, Coinbase berkata ia tidak akan "menghukum warga Rusia biasa" dengan larangan menyeluruh ke atas alamat Rusia tetapi akan menyekat akaun atau transaksi yang "mungkin melibatkan individu atau entiti yang dibenarkan". Kraken membalas dalam bentuk yang sama, mengatakan ia tidak akan membekukan akaun Rusia melainkan diperlukan undang-undang untuk berbuat demikian.
Heather Morgan, salah seorang penggubahan wang haram Bitfinex yang didakwa, mungkin akan ditawarkan perjanjian pengakuan yang membolehkannya mengelak daripada perbicaraan awam. Pendakwa raya berkata mereka sedang berbincang dengan peguamnya mengenai kemungkinan "penyelesaian" kesnya yang tidak melibatkan perbicaraan awam. Walaupun dia dan suaminya, Ilya "Belanda" Litchtenstein, telah dituduh melakukan pengubahan wang haram hasil penggodaman Bitfinex 2016 (bernilai kira-kira $5 bilion hari ini), nampaknya terdapat kurang bukti langsung yang menghubungkannya dengan jenayah itu.
Pertukaran kripto yang berpangkalan di Afrika Selatan VALR telah mengumpulkan $50 juta dalam apa yang dikatakan pusingan pembiayaan terbesar yang pernah ada untuk firma kripto Afrika. Pembiayaan ekuiti Siri B menilai VALR pada $240 juta, lebih 10 kali ganda penilaiannya pada Julai 2020, apabila ia memperoleh $3.4 juta dalam pembiayaan Siri Anya. Pusingan pembiayaan terbaharu diketuai oleh Pantera Capital, dengan penyertaan daripada Alameda Research, Coinbase Ventures, Cadenza, CMT Digital, Distributed Global, GSR, Third Prime dan Avon Ventures. Pembiayaan baharu akan digunakan untuk meningkatkan jangkauan VALR di seluruh Afrika, menyokong pengembangan ke pasaran baru muncul seperti India, menawarkan pelanggan sedia ada lebih banyak produk dan perkhidmatan serta mengupah lebih ramai orang.
Pihak berkuasa Israel telah merampas satu set 30 dompet crypto daripada 12 akaun pertukaran yang dikaitkan dengan organisasi pengganas Hamas. Pertukaran kripto al-Mutahadun memegang dompet itu, yang didakwa digunakan oleh pemimpin Hamas untuk membiayai usaha pengganas terhadap Israel. Kementerian Pertahanan Israel berkata pertukaran itu telah membantu sayap tentera Hamas dengan "memindahkan dana berjumlah puluhan juta dolar setahun". Hamas telah menerima sumbangan crypto sejak 2019, apabila sekatan ekonomi mula sangat menghalang keupayaannya untuk menyerang Israel. Julai lalu, Biro Kebangsaan Israel untuk Pembiayaan Keganasan (NBCTF) merampas dompet yang mengandungi USDT, ETH, DOGE dan aset lain, yang digunakan oleh sayap tentera Hamas Briged al Qassam.
Beberapa token peminat bola sepak liga Eropah telah mencatatkan pertumbuhan dua angka berikutan perkongsian antara platform token peminat UEFA dan Socios untuk membawa NFT dan faedah lain yang boleh ditebus kepada peminat bola sepak Eropah. Tiga token peminat yang mencatatkan keuntungan terbesar dalam 24 jam terakhir ialah BAR (FC Barcelona), ASR (AS Roma) dan ATM (Atletico De Madrid), semuanya sebahagian daripada protokol Chilliz (CHZ). Perkongsian UEFA-Socios, yang dikontrak sehingga 2024, meletakkan Socios sebagai penaja serantau untuk Liga Juara-Juara dan menyediakan token peminat secara percuma kepada pemegang token peminat kelab yang menyertai Liga Juara-Juara, serta Liga Europa dan Liga Persidangan Europa. Pemegang token peminat yang memegang token mereka pada apl Socios boleh memenangi pengalaman VIP atau NFT percuma yang digugurkan semasa permainan secara langsung.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC terus meningkat dari malam tadi, walaupun aliran menaik telah perlahan. ETH melihat corak yang sama, dan carta harian untuk kedua-duanya menunjukkan tanda arah aliran menaik. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, dengan sedikit penurunan dalam volum di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Selepas Jabatan Perbendaharaan AS mengenakan sekatan baharu terhadap bank pusat Rusia, BTC telah meningkat sebanyak 10.4% kepada $41,807.16 dan ETH sebanyak 7.6% kepada $2,626.54. Firma data kripto Kaiko berkata sejak Rusia melancarkan pencerobohannya ke Ukraine Khamis lalu, urus niaga pada pertukaran Bitcoin terpusat dalam kedua-dua ruble Rusia dan Hryvnia Ukraine telah mencapai tahap tertinggi dalam beberapa bulan. Rakan usaha niaga AscendEx Michael Rinko berkata walaupun konflik itu menonjolkan kepentingan ciri BTC tanpa sempadan dan tahan penapisan, kripto yang mengatasi prestasi pasaran yang lebih luas adalah cerminan "kenaikan kadar semakin berharga" kerana orang ramai "semakin ragu-ragu tentang keupayaan dan kesanggupan Fed untuk mendaki secara agresif di tengah-tengah latar belakang geopolitik yang tidak menentu ini”.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY