Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (8 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Huobi, bersama beberapa nama lain yang biasa dalam crypto, telah membentuk Gabungan Integriti Pasaran Kripto (CMIC), sebuah inisiatif yang diketuai oleh Solidus Labs. Inisiatif ini menjanjikan komitmen terhadap pasaran selamat dan kerjasama kawal selia. CMIC berkata ia akan merekrut lebih ramai pemain aset digital untuk mengambil ikrar, melancarkan program latihan lanjutan, berkongsi penyelidikan dan pandangan serta bertemu dengan pengawal selia sebagai sebahagian daripada rancangan masa depannya. Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Solidus Labs Asaf Meir berkata matlamat awal ikrar itu adalah untuk "membawa perpaduan dan tindakan di peringkat industri" merentas CeFi, DeFi dan semua aset digital.
Jambatan token Meter.io Meter Passport (MTRG) telah mengalami kerugian $4.4 juta dalam Binance Coin (BNB) dan wETH daripada godam kontrak pintar yang turut kehilangan platform pinjaman kripto Hundred Finance $3.3 juta. Penyerang menjual BNB pada pertukaran terpencar SushiSwap, menyebabkan ranap 77% dalam harga BNB. BNB murah itu kemudiannya diambil oleh oportunis menggunakan token sebagai cagaran pada Hundred Finance untuk mengambil pinjaman ETH, FRAX dan MM, tetapi percanggahan harga BNB bermakna pinjaman mereka bernilai lebih daripada cagaran yang disediakan. Yang mengejutkan, dua daripada pinjaman telah dibayar balik dan pinjaman ETH dikembalikan sepenuhnya, meninggalkan kerugian tertunggak sebanyak $3.3 juta kepada protokol Seratus. Meter telah berjanji untuk membayar balik komunitinya dan Hundred Finance, setelah mengetepikan $4.4 juta dalam token MTRG untuk menampung kerugian awal.
Dalam surat kepada Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen dan Setiausaha Negara Tony Blinken, senator AS Pat Toomey telah memberi amaran tentang mata wang digital bank pusat China (CBDC), eCNY “berpotensi untuk menumbangkan sekatan AS, memudahkan aliran wang haram, meningkatkan keupayaan pengawasan China, dan memberikan Beijing kelebihan 'penggerak pertama'". Toomey berkata bahawa memandangkan "ancaman prospektif terhadap kepentingan ekonomi dan keselamatan negara AS", Perbendaharaan dan Jabatan Negara harus "memeriksa dengan teliti" pelancaran CBDC Beijing semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk. Beliau menambah bahawa tindakan keras kripto China “memberi peluang kepada AS untuk menjadi pelopor inovasi kripto, berasaskan kebebasan individu dan prinsip Amerika dan demokrasi yang lain”.
KPMG di Kanada telah menambah BTC dan ETH kepada perbendaharaan korporatnya dalam apa yang disifatkannya sebagai "pelaburan pertama seumpamanya". Peruntukan aset kripto ini juga termasuk “pengimbangan karbon untuk mengekalkan urus niaga karbon sifar bersih untuk memenuhi komitmen alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) firma”. Kareem Sadek, ketua bersama Perkhidmatan Cryptoassets dan Blockchain di KPMG di Kanada berkata firma itu akan "terus meningkatkan dan membina keupayaan kami merentas DeFi, NFT dan Metaverse".
Memandangkan isu bekalan kuasa berterusan yang disebabkan oleh pelombong kripto yang melarikan diri dari China ke Kazakhstan, kerajaan Kazakhstan sedang mempertimbangkan cadangan serampang tiga mata untuk mengenakan bayaran yang lebih kepada pelombong kripto untuk beroperasi di negara itu. Naib Menteri Kewangan Pertama Marat Sultangaziyev mencadangkan kenaikan harga daripada $0.0023 setiap Kwj kepada $0.01 (sekitar kenaikan 335%) khusus untuk pelombong kripto, cukai ke atas setiap GPU individu dan setiap peralatan yang diperlukan untuk perlombongan kripto, dan penyingkiran pengecualian daripada VAT untuk perkakasan perlombongan.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC kini terletak berhampiran 44,000, dengan tekanan kuat di atas dan carta harian menunjukkan harga kini telah melebihi paras tekanan sebelumnya. ETH kini terletak berhampiran 3,100, dengan sedikit perubahan dalam volum dan momentum berbilang parti kekal agak dominan. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan sedikit peningkatan dalam kepentingan terbuka (OI) niaga hadapan BTC, serta OI yang stabil dalam niaga hadapan ETH.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY