Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (4 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
VC dan firma perdagangan Jump Trading (syarikat induk pembangun Wormhole Certus One) telah mengambil bahagian untuk menambah ETH yang hilang daripada penggodaman jambatan Wormhole, mungkin menghalang kerosakan yang meluas pada ekosistem DeFi Solana. Jump tweet bahawa ia "menggantikan 120k ETH untuk menjadikan ahli komuniti utuh dan menyokong Wormhole sekarang kerana ia terus berkembang". Wormhole kemudiannya mengesahkan pemulihan dana, berkata operasi jambatan itu telah disambung semula berikutan tampalan vektor serangan.
Kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL) Manchester United dilaporkan akan mengumumkan penajaan kit latihan berbilang tahun oleh platform blockchain bukti saham (PoS) Tezos. Perjanjian itu, yang dikatakan melebihi $27 juta setiap tahun, akan melihat logo Tezos pada seragam latihan kelab dan mungkin memerlukan kerjasama dalam ruang teknologi (seperti Metaverse atau projek Web3 yang lain). Menjelang pengumuman perkongsian rasmi, Manchester United juga dilaporkan telah memuktamadkan bahan promosi penggambaran.
Pertukaran kripto Valr menutup perkhidmatan arbitraj kriptonya kepada pelanggan baharu pada 31 Jan untuk memenuhi keperluan rakan kongsi perbankannya dan akan keluar daripada pasaran pada 28 Feb, menjadikannya pertukaran kripto Afrika Selatan terbaharu untuk menutup perniagaan arbitrajnya. Namun, Valr berkata ini tidak akan menjejaskan perkhidmatannya yang lain dan dana pelanggannya akan "kekal selamat" kerana mereka akan "terus mendapat akses ke pasaran terbesar di Afrika untuk aset kripto dengan keupayaan untuk membeli, menjual dan menyimpan lebih daripada 60 kripto. pada Valr”. COO Gianluca Sacco juga membayangkan pertukaran itu kini akan menumpukan pada perniagaan terasnya.
Selepas hampir dua tahun penyelidikan, Inisiatif Mata Wang Digital MIT dan Federal Reserve Bank of Boston telah menerbitkan kertas putih serta OpenCBDC, perisian penyelidikan sumber terbuka untuk menyokong mata wang digital bank pusat (CBDC) "teoretikal". Boston Fed berjaya membangunkan "enjin pemprosesan teras" untuk CBDC tujuan umum yang boleh menyokong hampir dua juta transaksi sesaat (TPS), dan usaha penyelidikan, bernama Project Hamilton, kini terbuka kepada sumbangan orang ramai. Kertas putih menyatakan bahawa pembangunan OpenCBDC hanyalah fasa pertama projek; fasa kedua akan menguji ciri dan reka bentuk baharu, menentukan dan menilai sebarang pertukaran yang mungkin timbul daripada set ciri yang berbeza ini, dan menganalisis isu seperti saling kendali dan privasi.
Syarikat induk Facebook Meta Platforms menyaksikan kejatuhan harga saham 26% semalam selepas mengumumkan pendapatan yang mengecewakan dan kemerosotan dalam pengguna aktif harian, menandakan kejatuhan terbesar dalam satu hari dalam nilai pasaran bagi sebuah syarikat AS. Prestasi hambar ini sangat berbeza dengan peratusan dua angka yang diperoleh pesaing terdesentralisasinya, Decentraland dan The Sandbox telah lihat. Menurut pengerusi dan pengasas bersama Animoca Brands, Yat Siu, perkembangan terbaharu ini mungkin menandakan trend pengguna yang lebih luas yang semakin ragu-ragu terhadap model Web2 terpusat, kerana ia "tidak berkongsi mana-mana bahagian yang bermakna dalam pemilikan atau nilai rangkaian". Beliau menambah bahawa Web3 dan Metaverse terbuka mewakili "lebih daripada kitaran produk lain" tetapi terdiri daripada "pergerakan" yang akan "sukar untuk melawan...sebagai sebuah syarikat tunggal".
Laporan Chainalysis baru-baru ini memperincikan bagaimana sesetengah orang menjual sendiri NFT mereka sendiri berulang kali dalam usaha untuk menaikkan harga mereka secara buatan. Amalan ini, yang dikenali sebagai 'wash trading', telah lama dispekulasi sebagai kunci kepada peningkatan pesat dalam jualan NFT kepada anggaran $44 bilion pada 2021, tetapi sukar untuk dibuktikan tanpa keraguan. Namun, laporan itu mengatakan beberapa kes lebih jelas, melibatkan NFT telah dijual berulang-alik sekurang-kurangnya 25 kali oleh beberapa dompet crypto yang sama. Walau bagaimanapun, strategi itu tidak semestinya berkesan, kerana "peniaga cucian NFT paling prolifik" yang dikenal pasti dalam laporan itu hanya memperoleh keuntungan sebanyak $8,383 daripada 830 dagangan antara akaun mereka. Tambahan pula, kerana setiap transaksi Ethereum memerlukan peniaga membayar yuran gas, mereka perlu membayar yuran itu dengan setiap jualan NFT yang mereka buat untuk diri mereka sendiri, memakan margin keuntungan mereka sendiri. Malah, laporan itu mendapati 152 NFT dibasuh yang telah dijual dengan jumlah kerugian lebih $400,000.
Tunjukkan saya wang itu
Walaupun kenaikan harga Bitcoin belum mencapai 2022 yang hebat setakat ini, pelabur lain tidak lebih baik, terima kasih kepada petunjuk berulang dari Rizab Persekutuan AS mengenai rancangan untuk meningkatkan kadar faedah tahun ini. Ini menyebabkan pelabur beralih kepada bon perlindungan inflasi, tetapi sementara sesetengah pelabur crypto berpendapat kekurangan digital BTC adalah sama dengan perlindungan inflasi, ia kekal tidak menentu dan harga asetnya terus bergerak seiring dengan pasaran berisiko. Jika harga jatuh di bawah $36,000 pada tamat tempoh pilihan hari ini, kenaikan harga Bitcoin boleh mengalami kerugian $120 juta selepas meletakkan pertaruhan berat $40,000 hingga $44,000, mengikut faedah terbuka (OI) pilihan tamat tempoh.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY