Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (3 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Wormhole, salah satu jambatan paling popular yang menghubungkan blok Ethereum dan Solana, kehilangan kira-kira $320 juta dalam satu penggodaman yang jelas semalam. Ini merupakan eksploitasi kedua terbesar DeFi setakat ini, sejurus selepas rompakan kripto Rangkaian Poli $600 juta; Analisis firma keselamatan siber blockchain CertiK menunjukkan bahawa keuntungan penggodam terdiri daripada $251 juta nilai ETH, hampir $47 juta nilai SOL dan lebih $4 juta nilai stablecoin USDC. Wormhole berkata ETH akan ditambah pada jambatan untuk memastikan token yang dibalutnya kekal disokong.
Agensi cukai UK, telah mengemas kini panduannya tentang cukai pulangan daripada pinjaman DeFi dan mempertaruhkan rangkaian bukti pegangan (PoS). Panduan pertama, yang diterbitkan pada Mac 2021, berkata percukaian aktiviti pertaruhan akan bergantung pada sama ada ia berjumlah "perdagangan bercukai". Dalam kemas kini, UK mungkin menganggap pulangan daripada aktiviti tersebut sebagai hasil atau modal, berdasarkan faktor seperti sama ada jumlah pulangan diketahui semasa perjanjian dibuat, sama ada ia dibayar secara berkala atau semasa pembayaran balik prinsipal dan sama ada pinjaman tempoh adalah jangka pendek atau panjang.
Memandangkan bantahan kuat daripada industri kripto, Thailand telah melonggarkan undang-undang cukai untuk pelabur kripto, membatalkan cukai pegangan 15% yang pada mulanya dirancang untuk dilaksanakan. Jabatan Hasil Thai juga telah menerbitkan manual yang memperincikan peraturan cukai baharu. Menurut pegawai cukai, pendapatan kripto boleh dilaporkan sebagai keuntungan modal, dan peraturan baharu akan membolehkan pedagang mengimbangi kerugian tahunan mereka terhadap keuntungan yang dibuat pada tahun yang sama.
16 entiti kerajaan China, termasuk People's Bank of China (PBOC), telah menubuhkan 15 zon perintis dan 164 entiti untuk projek blockchain untuk “dijalankan dalam pelbagai bidang, seperti pembuatan, tenaga, perkhidmatan kerajaan dan cukai, undang-undang, pendidikan, kesihatan, dan perdagangan dan kewangan”. Pengawal selia menekankan peranan rantaian blok dalam "mempromosikan perkongsian data, mengoptimumkan proses perniagaan, mengurangkan kos operasi dan meningkatkan kecekapan kerjasama", dan berkata semua wilayah perintis harus "memberi keutamaan untuk mengguna pakai perisian dan teknologi perkakasan blok serta produk yang saling beroperasi dan mampu pembangunan mampan”.
Meta Platforms kehilangan $10.2 bilion tahun lepas di bahagian Makmal Realiti Facebook (FRL), menurut laporan pendapatan Q4nya. Hasil 2021 FRL berjumlah $2.3 bilion, sebahagian kecil daripada hampir $116 bilion yang dijana oleh keluarga aplikasi Meta, termasuk Facebook, Instagram dan WhatsApp. Selepas keputusan dikeluarkan, saham Meta jatuh lebih 20% dalam dagangan selepas waktu kerja semalam. Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg berkata semasa panggilan pendapatan dengan penganalisis bahawa syarikat menjangkakan kerugian operasi FRL akan "meningkat secara bermakna" tahun ini.
Jutawan Australia dan pengerusi Fortescue Metals Andrew "Twiggy" Forrest menyaman Facebook atas penipuan iklan crypto yang didakwanya menggunakan namanya untuk menipu mangsa, dan dari mana Facebook "menguntungkan secara sedar". Dia mengemukakan pertuduhan dengan persetujuan Peguam Negara Michaelia Cash, dan peguamnya mengatakan bahawa walaupun mereka "tidak mengetahui nombor tepat atau identiti" mangsa, "skop bahaya adalah luas". Jurucakap Meta Platforms (syarikat induk Facebook) berkata ia mengambil "pendekatan pelbagai segi untuk menghentikan iklan ini" dengan mengesannya, menyekat pengiklan yang menipu dan, dalam beberapa keadaan, mengambil tindakan undang-undang. Tetapi Forrest percaya Facebook harus melakukan lebih banyak, sambil menambah ia "telah menunjukkan sedikit selera untuk mengawal diri atau mengambil langkah asas untuk melindungi rakyat Australia daripada penyalahgunaan platformnya oleh penjahat".
Tunjukkan saya wang itu
Pasaran kripto sekali lagi dalam keadaan merah, di tengah-tengah turun naik yang memuncak merentasi pasaran kewangan global. Menurut data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView, BTC jatuh daripada $38,200 kepada $36,800 selepas dilanda gelombang jualan semalam. Pedagang kripto dan pengguna Twitter samaran 'HornHairs' berkongsi carta yang menunjukkan tahap sokongan padu berhampiran $37,400, dengan mengatakan bahawa "pergerakan kembali ke $38,000 hanyalah ujian semula menurun melainkan kami boleh menuntut semula $38,700". Namun, pergerakan menurun boleh menyaksikan harga jatuh lebih jauh, dengan kenaikan harga dalam masalah di bawah $36,781.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY